Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Mundovilla rapporterar från vardagen i slummen - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 7.8.2012

Mundovilla rapporterar från vardagen i slummen

I Buenos Aires med omnejd bor två miljoner människor i slummar. Det är en stor osynlig skara och en medelklassargentinare vet mycket lite om deras liv.

"Majoriteten av invånarna i staden har aldrig besökt en slum, och skulle inte heller vilja göra det. Landets ledande medier rapporterar om slummen endast när där sker mord eller när narkotikahandel utövas där", säger Mundovillas redaktionssekreterare Joaquin Ramos.

Mundovilla ger invånarna i slummen en möjlighet att berätta om vad som egentligen händer i deras liv och bostadsområde. "Vi vill skriva om kulturfrågor i Buenos Aires slummar och om det goda och positiva som finns i slummar", berättar Ramos. 

Mundovillas redaktionssekreterare Joaquin Ramos arbetar på heltid för slummarnas sak. Foto: Aija SalovaaraMundovillas redaktionssekreterare Joaquin Ramos arbetar på heltid för slummarnas sak. Foto: Aija Salovaara

En grupp aktivister grundade Mundovillas redaktion för fyra år sedan. I början publicerades tidningen i pappersversion, sedermera har den övergått också till webben. Tidningens mål är att rapportera om frågor som gäller slummarna för dem som bor där och också för utomstående.

Mundovilla förmedlar information om förhållandena och situationen i slummen och om de behov de har. Upphovsmännen önskar att beslutsfattarna genom att läsa tidningen skulle förstå potentialen i slummen och hur man kunde agera annorlunda i förhållande till slummarna.

Mundovilla har 17 journalister för närvarande, invånare i slummen, som var och en rapporterar från sitt eget bostadsområde. Dessutom arbetar ett tiotal frivilliga professionella journalister vid redaktionen.

90 procent arbetar utanför slummen

"Man tänker allmänt att slummarnas invånare inte arbetar. Men om man tidigt på morgonen går till slummens utgång kan man se långa köer av människor som väntar på bussen, på väg till jobbet. Av invånarna i slummen jobbar 90 procent utanför slummen t.ex. i restauranger och vid fabriker", säger Ramos.

Folk har fördomar mot slummarnas invånare. Enligt Ramos blir de ofta tvungna att ljuga om sin adress för att få jobb.

Slummen Villa 31 finns i Buenos Aires centrum. Den uppskattas ha 70 000 invånare. Foto: Aija SalovaaraSlummen Villa 31 finns i Buenos Aires centrum. Den uppskattas ha 70 000 invånare. Foto: Aija Salovaara

Kärngruppen i Mundovilla och en grupp andra frivilliga ordnar också utbildning för unga invånare i slummarna. Under de två senaste åren har utbildning ordnats bl.a i grafisk design, journalism och film. I den första journalistutbildningen deltog 80 ungdomar och nya intresserade anmäler sig hela tiden.

På initiativ av kärngruppen i Mundovilla har man också producerat en hellång dokumentärfilm Villera Soy samt en narrativ film Barracas 21, som i Argentina t.o.m. fick biografdistribution. Av filmens hela arbetsgrupp är det endast regissören Victor Ramos, känd i Argentina, som inte kommer från slummen. 

Inga bastjänster, trots att invånarna skulle ha råd till dem

"Ofta vill bolagen inte sälja sina tjänster till slummarna. Därför råder det brist på många av bastjänsterna, trots att invånarna skulle ha råd att betala för dem.

Det finns t.ex. inte ännu några gasledningar och ambulanserna vill inte köra till slummen. I en av de största slummerna i Buenos Aires, Villa 31, finns det ingen kabel-TV, eftersom bolagen inte har gått med på att installera den," berättar Ramos.

Brist på TV fick Mundovilla-aktiva att grunda en egen TV-kanal på området. I planerna finns bl.a. ett kockprogram som ska presentera olika matkulturer, eftersom invånarna på området kommer från olika länder.

Upplagan på MundoVilla är för närvarande 20 000 exemplar. I den närmaste framtiden önskar gruppen kunna utöka sin tidning att också omfatta slummar utanför huvudstadsregionen.

Aija Salovaara

Skribenten är frilansjournalist kulturproducent. Artiklar publicerade på global.finlands sidor med skribentens namn representerar enbart skribentens åsikter.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 7.8.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi