Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Mundovilla raportoi slummien arjesta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 7.8.2012

Mundovilla raportoi slummien arjesta

Suur-Buenos Airesin alueella kaksi miljoonaa ihmistä asuu slummeissa. He ovat suuri näkymättömien joukko, jonka elämästä keskiluokan argentiinalaiset tietävät hyvin vähän.

“Suurin osa kaupungin asukkaista ei ole koskaan käynyt slummissa, eikä haluakaan käydä. Maan valtamediat uutisoivat slummeista vain silloin, kun siellä murhataan tai käydään huumekauppaa”, Mundovillan toimitussihteeri Joaquin Ramos sanoo.

Mundovilla tarjoaa slummien asukkaille mahdollisuuden kertoa siitä, mitä heidän elämässään ja asuinalueillaan oikeasti tapahtuu. “Me haluamme kirjoittaa Buenos Airesin slummien kulttuuriasioista ja siitä, mitä hyvää ja positiivista slummeista löytyy,” Ramos kertoo. 

Mundovillan toimitussihteeri Joaquin Ramos työskentelee kokopäiväisesti slummien asialla. Kuva: Aija SalovaaraMundovillan toimitussihteeri Joaquin Ramos työskentelee kokopäiväisesti slummien asialla. Kuva: Aija Salovaara

Joukko aktivisteja perusti Mundovillan toimituksen neljä vuotta sitten. Aluksi lehteä julkaistiin paperiversiona, sittemmin se on siirtynyt myös nettiin. Lehden tarkoitus on uutisoida slummien asioista paitsi niiden asukkaille, myös ulkopuolisille.

Mundovilla välittää tietoa slummien olosuhteista, tilanteesta ja tarpeista. Tekijät toivovat, että lehteä lukemalla päättäjät ymmärtäisivät slummien potentiaalin ja sen, mitä niiden suhteen voitaisiin tehdä toisin.

Mundovillalla on tällä hetkellä 17 toimittajaa, slummien asukkaita, jotka raportoivat kukin omalta asuinalueeltaan. Lisäksi toimituksessa työskentelee vapaaehtoisena kymmenkunta alan ammattilaista.

90 prosenttia käy töissä slummin ulkopuolella

“Slummien asukkaista ajatellaan yleisesti, että he eivät tee töitä. Kuitenkin, jos menee aamulla aikaisin slummin uloskäynnille, voi nähdä pitkät jonot ihmisiä odottamassa linja-autoa, matkalla töihin. Slummien asukkaista 90 prosenttia käy töissä slummin ulkopuolella esimerkiksi ravintoloissa ja tehtaissa,” Ramos sanoo.

Slummien asukkaisiin suhtaudutaan ennakkoluuloisesti. Ramosin mukaan he joutuvat usein valehtelemaan asuinpaikastaan saadakseen töitä.

Villa 31:n slummi sijaitsee Buenos Airesin keskustassa. Alueella arvioidaan olevan noin 70.000 asukasta. Kuva: Aija SalovaaraVilla 31:n slummi sijaitsee Buenos Airesin keskustassa. Alueella arvioidaan olevan noin 70.000 asukasta. Kuva: Aija Salovaara

Mundovillan ydinryhmä ja joukko muita vapaaehtoisia myös  järjestää slummeissa asuville nuorille koulutusta. Parin viime vuoden ajan koulutuksia on järjestetty muun muuassa graafisesta suunnittelusta, journalismista ja elokuvan teosta. Ensimmäiseen toimittajakoulutukseen osallistui 80 nuorta ja uusia halukkaita ilmoittautuu jatkuvasti.

Mundovillan ydinryhmän aloitteesta on syntynyt myös kokopitkä dokumenttielokuva Villera Soy sekä fiktio Barracas 21, joka pääsi Argentiinassa jopa elokuvateatterilevitykseen. Elokuvan työryhmästä slummin ulkopuolelta tulee ainoastaan sen ohjaaja, Argentiinassa tunnettu Victor Ramos

Ei peruspalveluita, vaikka asukkailla varaa niihin

“Usein yhtiöt eivät halua myydä palveluita slummeihin. Siksi monista peruspalveluista on pulaa, vaikka asukkailla olisikin varaa maksaa niistä.

Esimerkiksi kaasujohtoja ei ole, eivätkä ambulanssit halua ajaa slummiin. Yhdessä Buenos Airesin suurimmista slummeista, Villa 31:ssä, ei ole kaapeliteleviota, sillä yhtiöt eivät ole suostuneet sitä asentamaan,” Ramos kertoo.

Television puuttuminen sai mundovillalaiset perustamaan alueelle oman tv-kanavan. Suunnitelmissa on muun muassa kokkiohjelma, joka esittelee erilaisia ruokakulttuureja, sillä alueella asuu useiden maiden kansalaisia.

Mundovillan printtiversion levikki on tällä hetkellä 20.000 kappaletta. Lähitulevaisuudessa ryhmä toivoo voivansa laajentaa lehteä kattamaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuoliset slummit.

Aija Salovaara

Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja kulttuurituottaja. Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 7.8.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi