Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Minun unelmani: Kambodžalainen Sopeat Mer tähtää suurlähettilääksi - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 22.8.2012

Minun unelmani: Kambodžalainen Sopeat Mer tähtää suurlähettilääksi

Sopeat Mer unelmoi työskentelevänsä suurlähettiläänä ja toivoo, että kambodžalaiset tulevat pikemminkin onnellisiksi kuin rikkaiksi.

Sopeat Mer, Kambodzha. Kuva: Olli MoilanenKambodžalainen Sopeat Mer toivoo, että hänen maansa hallitus olisi avoimempi nuorten osallistumiselle. Kuva: Olli Moilanen

Kuka olet?

Nimeni on Sopeat Mer. Olen 26 vuotta. Kasvoin pienessä kylässä Kampotin alueella Kambodžan eteläosassa. Nyt asun pääkaupungissa Phnom Penhissä.

Minulla on monta veli- ja siskopuolta, koska molemmat vanhempani menettivät ensimmäisen puolisonsa Pol Potin hallinnon [1975–1979] aikana. En tiedä tarkkoja yksityiskohtia, koska vanhempani eivät halua puhua niistä ajoista. Tätini on kuitenkin kertonut, että äitini mies vietiin kotoa “opiskelemaan”, minkä kaikki tiesivät tarkoittavan teloittamista. Mies oli korkea virkamies ja Pol Potin aikana korkeasti koulutettuja tapettiin paljon. Isäni vaimo taas kuoli synnytykseen oltuaan sairas.

Vanhempani menivät naimisiin Pol Potin hallinnon kaaduttua. Minulla on yhteensä kolme siskoa ja kolme veljeä. Vanhempani ovat maanviljelijöitä ja myöhemmin he myös perustivat kaupan. Enää he eivät tee työtä, koska nyt me lapset pystymme elättämään heidät.

En ole vielä naimisissa. Jaamme asunnon pikkuveljeni sekä kahden siskonpoikani kanssa. He kaikki opiskelevat Phnom Penhissä.

Mitä työtä teet ja mikä on koulutuksesi?

Opiskelin kandidaatintutkinnon Phnom Penhin yliopistossa, pääaineenani kemia. Sitten pikku hiljaa yhteiskunnalliset asiat alkoivat kiinnostaa ja onnistuin saamaan stipendin Hong Kongiin. Siellä opiskelin maisteriksi kehitysmaatutkimuksesta.
Työskentelen tällä hetkellä vapaana konsulttina eri kehitysyhteistyöhankkeissa. Sain juuri valmiiksi oman osuuteni evaluointiprojektissa, jossa tarkasteltiin kahden organisaation ohjelmia vuosina 2006–2012. Minä keskityin sukupuolten väliseen tasa-arvoon sekä ihmisoikeuksiin. Näiden lisäksi erityisalueitani ovat ympäristö ja demokratia.

Etsin kokoaikaista työpaikkaa, mutta toistaiseksi olen myös ihan tyytyväinen vapaan konsultin pätkähommiin.

Millaista elämäsi on kymmenen vuoden päästä?

Vaikea kysymys, kymmenen vuotta on pitkä aika! No, minulla on ainakin perhe ja yksi tai kaksi lasta. Haluan korkeintaan kolme lasta.

Kymmenen vuoden päästä voisin olla vaikkapa johtajana jossakin organisaatiossa, joka keskittyy naisten asemaan tai ihmisoikeuksiin. Voisin myös perustaa sellaisen itse. Olen myös miettinyt, että voisin perustaa konsulttifirman, joka tarjoaa palveluja järjestöille.

Mistä asioista unelmoit?

Toivoisin, että Kambodža kehittyisi niin, että ihmiset pystyisivät myös nauttimaan elämästään. Monessa maassa materiaalinen puoli on liian määräävässä asemassa. Unelmani on, että kambodžalaiset olisivat pikemminkin onnellisia kuin materiaalisesti rikkaita ja että pystyisimme saavuttamaan unelmamme terveellisellä tavalla.

Jotta saavuttaisimme tämän, meidän pitää selkeästi määritellä mitä tavoittelemme, mikä on hyvää. Muuten voi käydä niin, etteivät ihmiset eivät muista mikä on tärkeintä: onnellisuus, jakaminen, toisten tukeminen. Usein käy niin, että kun talous kasvaa, nämä asiat unohtuvat.

Unelmoin, että poliitikot ja virkamiehet olisivat avoimempia uudelle sukupolvelle. Nykyisin vanhoilla on paljon valtaa, ja nuorten vaikutusmahdollisuudet ovat vähäisiä. Hallitus voisi myös olla avoimempi kritiikille. Vain sillä tavalla maa voi kehittyä demokraattisemmaksi. Ihmisillä on edelleen pelkoja vanhoista ajoista, eivätkä he uskalla olla avoimia, ja tämän myös toivon muuttuvan.

Omasta urastani unelmoin, että pystyn käyttämään osaamistani maani asioiden parantamiseen. Haluaisin olla suurlähettiläs. Uskon, että suurlähettiläällä on tärkeä asema Kambodžan profiilin nostamisessa ja suhteiden luomisessa muihin maihin.

Olli Moilanen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 24.8.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi