Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: Ugandisk radiojournalist vill hjälpa andra som växt upp utan mor - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 25.7.2012

Min dröm: Ugandisk radiojournalist vill hjälpa andra som växt upp utan mor

Brenda Namaganda växte upp hos sina farföräldrar och sin styvmor. Därför vill hon ge ett hem och en utbildning till ugandiska gatubarn.

Brenda Namaganda, Uganda. Foto: Mari MaasiltaAtt sköta barn och att jobba som journalist passar bra ihop i Brenda Namagandas liv. Båda är viktiga och värdefulla uppgifter. Foto: Mari Maasilta

Vem är du?

Jag heter Cynthia Brenda Namaganda. Jag är en ugandisk radiojournalist och mor till en flicka på sex månader, Leon Ilona. Jag mötte min man 2009 och vi gifte oss i fjol.

Jag tillbringade min barndom i städerna Masaka och Entebbe. Nuförtiden bor jag med min man och dotter i Kampala, i stadsdelen Bulenga.

Vad arbetar du med och vilken är din utbildning?

Jag är nästan i mitt drömyrke, dvs. journalist. När jag var yngre ville jag bli antingen jurist eller journalist, eftersom människorna i dessa yrken verkade veta allt om allt och jag ville bli likadan.

Eftersom jag inte hade råd att studera vid universitetet, valde jag en tvåårig journalistkurs vid Royal Institute i Buganda. Under studietiden jobbade jag som praktikant på radiostationen Mama FM som ägs av kvinnojournalisters förening i Uganda. När jag utexaminerades fick jag fast anställning där.

Radion fungerar i huvudsak med frivilligkrafter och också min egen lön är helt nominell. Jag tycker att jag gör ett värdefullt arbete och därför jobbar jag hellre för en liten lön än stannar hemma.

Hurdant är ditt liv om tio år?

Jag hoppas att vi bara har två egna barn, men att vi har adopterat flera andra barn. Vi har också lyckats bygga ett eget hus, där det finns utrymme för hela familjen.

Jag har också ett eget företag, antingen en privat lekskola eller en restaurang. Med inkomsten från mitt företag kan jag försörja och utbilda både mina egna barn och dem jag adopterat.

Vad drömmer du om?

Jag har växt upp utan mor för att mina föräldrar skilde sig när jag var en liten flicka. Därför känner jag stor sympati för barn som växer upp utan föräldrar. Jag skulle vilja hjälpa så många gatubarn som möjligt genom att ge dem ett hem och en utbildning.

Jag har redan börjat förverkliga denna dröm. Trots att min lön är liten, betalar jag skolavgifterna för två före detta gatubarn. Den ena är redan på högstadiet, den andra är ännu på lågstadiet.

Att grunda en lekskola hör ihop med denna dröm. Om jag hade en egen skola, skulle jag kunna inrätta friplatser för föräldralösa barn.

Mari Maasilta

 

Min dröm

Serien Min dröm handlar om människor från olika delar av världen. Intervjuerna publiceras år 2012. Du kan föreslå intressanta personer att intervjua för vår redaktion. Adressen är: kehitys.verkot (at) formin.fi

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 25.7.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi