Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: En vardag utan rädsla i Libyen och frihet att resa - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 24.7.2012

Min dröm: En vardag utan rädsla i Libyen och frihet att resa

"Min stora dröm är att få heja på Libyens fotbollslandslag i finalmatchen i världscupen i Qatar 2022", säger den unge libyske caféanställde.

Libya demokratie. Gamal Hassan Al-Fitoury. Foto: Alfred HuberAdertonårige Hassan från Tripoli är en nöjd caféanställd. Foto: Alfred Huber

Vem är du?

Jag heter Gamal Hassan Al-Fitoury och är 18 år och jag kommer från Libyens huvudstad Tripoli. Jag bor tillsammans med min familj i ett höghus vid havsstranden. Min mor är sjuksköterska och min far är kontorsanställd. Jag har två bröder och tre systrar. Jag är den äldste sonen och därför måste jag delta i försörjningen av familjen.

Vad arbetar du med och vilken är din utbildning?

Jag arbetar i ett modernt café som avlägsna släktingar till min stam äger. Sådana här ställen fanns inte före revolutionen, när alla caféer var traditionella caféer med sina vattenpipor. Vi har också västerländskt kaffebröd till salu.

Jag har gått grundskolan och en treårig mellanskola, vilket ger behörighet till försäljningsarbete. På grund av revolutionen kunde jag inte fortsätta mina studier.

Hurdant föreställer du ditt liv om tio år?

Om tio år är Libyen enhetligt och alla har bättre levnadsvillkor. Jag har kanske studerat mera eller åtminstone får jag en bra lön. Om tio år har jag en fru och minst två barn samt en god ekonomisk situation, så att jag kan utbilda mina barn.

Vilka saker drömmer du om?

Eftersom jag är född och uppvuxen vid havsstranden, har jag alltid drömt om att kunna tjänstgöra mitt land i marinen. 

Jag önskar att libyerna inte i framtiden längre behöver vara rädda hela tiden som före revolutionen. Förhoppningsvis kan stammarna samarbeta och Libyens tre huvudområden hålls ihop och inget nytt inbördeskrig kommer någonsin mera.

Jag drömmer om att mina barn ska få växa upp i ett fritt och demokratiskt samhälle.

Jag drömmer också om att libyerna ska få resa fritt. "Min stora dröm skulle vara att få heja på Libyens fotbollslandslag i finalmatchen i världscupen i Qatar 2022".

 Text: Päivi Arvonen och Alfred Huber

 

 

Min dröm

Serien Min dröm handlar om människor från olika delar av världen. Intervjuerna publiceras år 2012, 2-3 stycken varje månad. Du kan föreslå intressanta personer att intervjua för vår redaktion. Adressen är: kehitys.verkot (at) formin.fi

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 24.7.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi