Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Den jemenitiska fredsnobelisten: "Syriens sak är vår sak" - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 20.7.2012

Den jemenitiska fredsnobelisten: "Syriens sak är vår sak"

I synnerhet civilbefolkningens lidande i Syrien väckte diskussion vid utrikesministeriets paneldiskussion på SuomiAreena i Björneborg på onsdagen.

Rauhannobelisti Tawakkul Karman SuomiAreenalla. Kuva: SuomiAreena/Ville Malja

Kvinnor kan vara ledare och en del av lösningen, inte problemet, betonade fredsnobelisten Tawakkul Karman. Hon skyndade direkt från Björneborg tillbaka till Jemen för att delta i beredningen av kommande politiska lösningar. Foto: SuomiAreena/Ville Malja 

På scenen fanns fem feminister och diskuterade kvinnor som fredsbyggare, eftersom utvecklingsminister Heidi Hautala kallade panelens ordförande utrikesminister Erkki Tuomioja för en av Finlands ledande feminister.

Utöver ministrarna deltog den jemenitiska fredsnobelisten Tawakkul Karman, den libyska demokrati- och människorättsaktivisten Farida Allaghi och president Tarja Halonen i paneldiskussionen.

Enligt utrikesminister Erkki Tuomioja har det kunnat uppstå en uppfattning att männen håller på att ta ledningen och att man vill eliminera de kvinnor och unga som innehade en central plats i arabvåren från det samhälleliga påverkandet. "Är uppfattningen riktig?" frågade han.

Det är kvinnornas tur att stiga fram

"Förstås går vi inte tillbaka [till bakgrunden]. Vi har övertygat samhället och världen att kvinnor kan vara ledare och en del av lösningen, inte problemet", sammanfattade Karman som i Jemen kallas för "revolutionens moder".

Hon skyndar sig att berätta ett exempel från resultatet av Libyens val för en kort tid sedan. I nationalkongressen med 200 ledamöter invaldes 33 kvinnor. För jämförelsens skull valdes 19 kvinnor till riksdagen i det första riksdagsvalet i Finland 1907.

Karman själv är ett exempel på hur en kvinna kan verka som politisk ledare i ett arabland som anses vara mycket konservativt: fredsnobelistens besök i Finland blev kortare än planerat, eftersom hon valts in i en kommission som bereder Jemens kommande politiska lösningar, såsom grundlagen.

Farida Allaghi, kuva: SuomiAreena/Ville Malja

Exemplet och moraliska stöd är viktigare än finansiellt stöd, betonade libyska Farida Allaghi. Foto: SuomiAreena/Ville Malja

”Männen har redan getts för mycket möjligheter och makt, och de har fått till stånd bara oreda", sade libyska Farida Allaghi och roade publiken med flera hundra deltagare.
Hon påminde om att det i fyra muslimska länder, Indonesien, Pakistan, Turkiet och Bangladesh, har funnits kvinnor som premiärminister långt före de flesta västerländerna.

Enligt båda panelisterna har Finland en bra ställning i fråga om stöd till kvinnorna i arabländerna. Finland värderas i Mellanöstern och Nordafrika och Finland har inte på samma sätt som vissa större västerländer varit med om att backa upp de diktatorer som föll i och med arabvåren.

Vad kan Finland då göra? Enligt Allaghi är visande av ett gott exempel och moraliskt stöd ännu viktigare än pengar. Hon tackade därför utrikesminister Tuomioja för den sakkunnigartikel som han skrivit om ämnet i slutet av 2011 i en arabiskspråkig dagstidning med stor upplaga.

"Syriens folk vinner - ensamma"

Allaghi roade inte längre publiken när samtalsämnet övergick till Syrien, utan hon fällde några tårar när hon frågade hur länge utländska makterna tänker fortsätta sina kalla geopolitiska kalkyler. Också nobelisten Karman önskade starkare åtgärder mot Syrien från det internationella samfundet, såsom skapande av säkerhetsringar och skyddsområden för civilbefolkningen.

"Jag är säker på att det syriska folket vinner till sist, men det vinner ensamt. De har beslutat att få sin frihet och värdighet."

"Syriens sak är vår", sade fredsnobelisten. 

Women Building Peace -paneelikeskustelu. Kuva: SuomiAreena/Ville MaljaAlla fem panelister har arbetat för att förbättra kvinnors ställning och rättigheter. Foto: SuomiAreena/Ville Malja

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 20.7.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi