Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Eteläafrikkalaista kehitysyhteistyötä Suomessa: Aikaa ikääntyneille - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 19.7.2012

Eteläafrikkalaista kehitysyhteistyötä Suomessa: Aikaa ikääntyneille

Helsingin Koskelan vanhustenkeskuksen asukkaat saivat virkistystä eteläafrikkalaiseen tapaan, kun entisen presidentin Nelson Mandelan syntymäpäiväjuhlat yhdistettiin vapaaehtoiskampanjaan.

Etelä-Afrikan lippu, kuva: Hanna Käyrä/maailma.netEteläafrikkalainen tempaus ilahdutti Koskelan vanhustenkeskuksen asukkaita. Kuva: Hanna Käyrä

Etelä-Afrikan suurlähetystö ja Etelä-Afrikan ystävät ry järjestivät keskiviikkona Helsingin Koskelan vanhustenkeskuksessa virkistystempauksen kunnioittaakseen entistä presidenttiä ja vapaustaistelijaa Nelson Mandelaa, joka edelleen inspiroi ihmisiä kamppailemaan paremman maailman puolesta.

Tapahtuma oli osa kampanjaa, jossa eteläafrikkalaiset eri puolella maailmaa antavat ajastaan 67 minuuttia yhteisön hyväksi – Mandelan 67-vuotisen poliittisen uran mukaan.

Suomessa ensimmäistä kertaa järjestetyn kampanjan pääpaikaksi valikoitui Helsingin Koskelan vanhustenkeskus, joka viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlaansa.

”Paras tapa kunnioittaa Nelson Mandelan elämäntyötä on juhlia hänen ikäistensä kanssa tänään. Kuka tahansa voi omassa yhteisössään tehdä osansa”, Suomen Etelä-Afrikan suurlähettiläs Sello Moloto totesi puheessaan.

Koskelan vanhustenkeskuksen edustaja Päivi Riikonen puolestaan muistutti tervetuliaispuheessaan oman näköisen vanhuuden tärkeydestä.

Etelä-Afrikan suurlähettiläs Sello Moloto. Kuva: Hanna KäyräEtelä-Afrikan suurlähettiläs Sello Moloton mielestä Nelson Mandelaa on hyvä juhlia tämän ikätoverien seurassa. Kuva: Hanna Käyrä

Ihmissuhdekiemurat kiinnostavat

YK julisti kolme vuotta sitten heinäkuun 18. päivän kansainväliseksi Nelson Mandela -päiväksi, joka on samalla hänen syntymäpäivänsä.

Koskelassa puheiden jälkeen ohjelmassa oli tanssia eteläafrikkalaisen musiikin tahtiin sekä tietysti syntymäpäiväkahvit.

Seija Susi, yksi Koskelan vanhustenkeskuksen asukkaista, arvostaa sitä, että erilaisia virkistystapahtumia järjestetään heille yleensä joka viikko. Susi ei tiennyt tapahtumasta etukäteen, mutta oli positiivisesti yllättynyt. ”Päivä on mennyt kivasti.”

Koskelan vanhustenkeskus, Seija Susi. Kuva: Hanna KäyräSeija Susi on seurannut etenkin Nelson Mandelan avioliittoja. Kuva: Hanna Käyrä

Etelä-Afrikan tilanne ja Nelson Mandela ovat Sudelle tuttuja television eri dokumenttien kautta. Erityisen hyvin Susi tuntui tietävän Mandelan ihmissuhdekiemurat, tämä kun on ollut useamman kerran naimisissa.

Mandelan syntymäpäivätempaukseen kuului kahvien lisäksi onnittelulaulu 94-vuotiaalle Mandelalle.

”En ole hyvä laulaja, mutta tämänpäiväisen tilaisuuden takia aion laulaa Nelson Mandelan kunniaksi”, suurlähettiläs Moloto totesi.

Kampanja saanee jatkoa tulevaisuudessa

Virkistystempauksen järjestänyt Etelä-Afrikan ystävät ry koostuu lähinnä suomalaisista, jotka auttoivat maata apartheidin aikana. He haluavat jatkaa työtään hyvän asian puolesta rotuerottelun kukistumisen jälkeenkin.

”Tarkoituksena on tuoda iloa ihmisille, auttaa niitä, jotka ovat huono-osaisempia. Tämä on vasta ensimmäinen tapahtuma tulevista”, kertoo konsuli Ngwake Monakhisi Etelä-Afrikan suurlähetystöstä.

Monakhisi ei ole varsinaisesti tavannut Nelson Mandelaa koskaan, mutta muistaa olleensa tämän kanssa samassa tilaisuudessa kerran. Hänelle oli suuri kunnia olla pelkästään samassa huoneessa Mandelan kanssa.

Etelä-Afrikassa on sanonta, jonka mukaan ikääntyneen miehen kuollessa yksi kirjasto kaatuu. Ikääntyneiden puoleen käännytään, kun tarvitaan viisautta, rohkeutta ja voimaa, hän toteaa.


Hanna Käyrä / maailma.net

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 19.7.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi