Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Minun unelmani: Toiveissa oma kielikoulu - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 1.8.2012

Minun unelmani: Toiveissa oma kielikoulu

Laosilainen Sonexay Keoasa haaveilee omasta kielikoulusta, jossa nuoret voisivat parantaa kielitaitonsa lisäksi myös tietotekniikan osaamistaan. Unelmien eteen on tehtävä töitä, hän tietää.

Kuka olet?

Laos koulutus. Sonexay Keoasa, kuva: Sirpa PietiläSonexay nauttii monipuolisesta opetustyöstään, jossa tapaa päivittäin erilaisia ihmisiä, johtajista autonkuljettajiin. Kuva: Sirpa Pietilä

Nimeni on Sonexay Keoasa. Olen 32-vuotias. Asun yhdessä perheeni kanssa pääkaupungissa Vientianessa, missä olen myös syntynyt. Perheeseeni kuuluu yhdeksän henkeä: isäni ja hänen uusi vaimonsa sekä sisarukseni. Äitini kuoli vuosi sitten.

Mitä työtä teet ja mikä on koulutuksesi?

Opetan kieliä, englantia laosilaisille ja laon kieltä ulkomaalaisille. Opiskelin englantia viisi vuotta ja aloitin työt opettajana sen jälkeen. Käyn päivittäin pitämässä englannin tunteja pääasiassa paikallisissa yrityksissä, esimerkiksi pankeissa, joiden työntekijöille kielitaito on tärkeää. Laon kielen tunteja annan täällä asuville ja työskenteleville ulkomaalaisille. Työskentelen monesti myös viikonloppuisin. Itse puhun laon ja englannin lisäksi thaita ja vähän vietnamia.

Millainen on elämäsi kymmenen vuoden päästä?

Mikäli olen jaksanut tehdä ahkerasti töitä ja syventää osaamistani, olen kymmenen vuoden päästä liikemies. Haluan olla mukana kehittämässä Laosin yhteiskuntaa ja kasvattaa ihmisten osaamista. Kielitaidolla on siinä iso merkitys.

Haluaisin perustaa kielikoulun, jossa opetettaisiin kielten lisäksi myös tietotekniikkaa nuorille. Maa kehittyy nopeasti ja meidän on pysyttävää tahdissa mukana. Tällä hetkellä eniten tarvetta on englannin kielen taidolle. Monet opiskelevat myös ranskaa. Viime vuosina Kiina on investoinut Laosiin aktiivisesti, joten tulevaisuuden kannalta liikemaailmaan olisi hyödyllistä saada myös kiinan kielen osaajia.

Mistä asioista unelmoit?

Laosissa kaikilla on varallisuudesta riippumatta sama unelma: hankkia hyvä koulutus ja löytää kunnon työ. Oma näkemykseni on, että ihmiset hakeutuvat niille aloille, jotka heitä itseään kiinnostavat. Monet haaveilevat lääkärin, lakimiehen, opettajan, sähköasentajan, sihteerin tai lentäjän ammateista. Maassani kaikilla ei kuitenkaan ole tasavertaisia mahdollisuuksia toteuttaa unelmaansa. Jos perhe ei omista maata eikä rahaa ole säästössä, nuorten on tehtävä töitä elääkseen ja opiskelu jää.

Minusta piti alunperin tulla arkkitehti. Päädyin kuitenkin opiskelemaan englantia, enkä kadu. Rakastan työtäni ja opettamista, se on valtavan hauskaa. Olen tavallaan jo nyt unelma-ammatissani. Unelmat eivät aina käy toteen, niiden eteen on tehtävä paljon töitä. Itse olen tehnyt määrätietoisesti töitä tähän päästäkseni. Ennen opintojen aloittamista työskentelin puutarhurina, putkimiehenä, siivoojana ja hotellin vastaanotossa. Työnteko mahdollisti opiskelun ja vahvisti käsitystä siitä, mitä haluan tulevaisuudeltani.

Nyt säästän rahaa, jotta jonain päivänä unelmani omasta bisneksestä toteutuisi. Monilla ystävilläni on jo perhe ja lapsia. He kysyvät, miksen itse olen mennyt vielä naimisiin. Haluan ennen perheen perustamista turvata toimeentuloni, jotta perheen elättäminen olisi vakaalla pohjalla. Se päivä koittaa vielä. Sitäpaitsi en ole vielä löytänyt sitä oikeaa.

Sirpa Pietilä

Minun unelmani

Minun unelmani -tarinat kertovat ihmisistä eri puolilla maailmaa. Haastattelut ilmestyvät vuoden 2012 aikana 2–3 tarinan kuukausitahtia. Voit ehdottaa kiinnostavia haastateltavia toimituksellemme sähköpostitse kehitys.verkot (at) formin.fi.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 25.7.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi