Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Jemeniläinen rauhannobelisti: "Syyrian-asia on meidän asiamme" - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 18.7.2012

Jemeniläinen rauhannobelisti: "Syyrian-asia on meidän asiamme" 

Erityisesti siviilien kärsimys Syyriassa puhutti ulkoministeriön paneelikeskustelussa Porin SuomiAreenalla keskiviikkona. 

Rauhannobelisti Tawakkul Karman SuomiAreenalla. Kuva: SuomiAreena/Ville Malja Naiset voivat olla johtajia ja osa ratkaisua, ei ongelmaa, rauhannobelisti Tawakkul Karman korosti. Hän kiiruhti suoraan Porista takaisin Jemeniin osallistumaan tulevien poliittisten ratkaisujen valmisteluun. Kuva: SuomiAreena/Ville Malja 

Lavalla keskustelemassa naisista rauhanrakentajina oli viisi feministiä, sillä kehitysministeri Heidi Hautala kutsui paneelin puheenjohtajana toiminutta ulkoministeri Erkki Tuomiojaa yhdeksi Suomen johtavista feministeistä. 

Ministerien lisäksi paneelikeskusteluun osallistuivat jemeniläinen rauhannobelisti Tawakkul Karman, libyalainen demokratia- ja ihmisoikeusaktivisti Farida Allaghi ja presidentti Tarja Halonen.  

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan on saattanut syntyä käsitys, että miehet olisivat ottamassa ohjakset ja arabikevään mullistuksissa keskeisessä asemassa olleet naiset ja nuoret halutaan pois yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. ”Onko käsitys oikea?” hän kysyi. 

Naisten vuoro astua esiin 

”Tietenkään emme palaa takaisin [taka-alalle]. Olemme vakuuttaneet yhteiskunnan ja maailman, että naiset voivat olla johtajia ja osa ratkaisua, ei ongelmaa”, kiteytti ”vallankumouksen äidiksi” Jemenissä kutsuttu Karman.

Hän kiirehti kertomaan esimerkin Libyan äskettäisen vaalien tuloksista: 200-jäseniseen kansalliskongressiin tuli valituksi 33 naista. Vertailun vuoksi Suomen ensimmäisissä eduskuntavaaleissa vuonna 1907 valituksi tuli 19 naiskansanedustajaa.

Karman itse on esimerkki siitä, kuinka nainen voi toimia poliittisena johtaja hyvinkin vanhoillisena pidetyssä arabimaassa: rauhannobelistin Suomen-vierailu jäi suunniteltua lyhyemmäksi, koska hänet oli valittu jäseneksi toimikuntaan, joka valmistelee Jemenin tulevia poliittisia ratkaisuja kuten perustuslakia.  

Farida Allaghi, kuva: SuomiAreena/Ville MaljaEsimerkki ja moraalinen tuki ovat rahallista apua tärkeämpiä, libyalainen Farida Allaghi painotti. Kuva: SuomiAreena/Ville Malja

”Miehille on jo annettu liikaa mahdollisuuksia ja valtaa, ja he ovat saaneet aikaan vain sotkua”, hauskutti puolestaan libyalaisen Farida Allaghi monisatapäistä yleisöä. 

Hän muistutti, että neljässä muslimimaassa, Indonesiassa, Pakistanissa, Turkissa ja Bangladeshisssä, on ollut naispääministereitä kauan ennen useimpia länsimaita. 

Molempien panelistien mukaan Suomella on hyvä asema arabimaiden naisten tukemisessa. Suomea arvostetaan Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa eikä Suomi ole ollut samalla tavalla ollut pönkittämässä arabikevään myötä kaatuneita diktaattoreita kuin jotkut suuremmat länsimaat. 

Mitä Suomi voisi sitten tehdä? Allaghin mukaan rahaakin tärkeämpää on esimerkin näyttäminen ja moraalinen tuki. Hän kiittikin ulkoministeri Tuomiojan aiheesta laajalevikkiseen arabiankieliseen sanomalehteen vuoden 2011 lopulla kirjoittamaa asiantuntija-artikkelia. 

”Syyrian kansa voittaa – yksin”

Allaghi ei enää naurattanut yleisöä, kun puhe kääntyi Syyriaan, vaan hän vuodatti muutaman kyyneleen kysyessään, kuinka kauan vielä ulkomaat aikovat jatkaa kylmiä geopoliittisia laskelmiaan. Myös nobelisti Karman toivoi kansainväliseltä yhteisöltä voimakkaampia Syyrian vastaisia toimia kuten turvakäytävien ja suoja-alueiden luomista siviileille. 

”Olen varma, että Syyrian kansa voittaa lopulta, mutta se voittaa yksin. He ovat päättäneet saada vapautensa ja arvokkuutensa. 

"Syyrian-kysymys on meidän”, rauhannobelisti vetosi. 

 

Women Building Peace -paneelikeskustelu. Kuva: SuomiAreena/Ville MaljaKaikki viisi panelistia ovat yrittäneet parantaa naisten asemaa ja oikeuksia. Kuva: SuomiAreena/Ville Malja

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 19.7.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi