Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: Arkitekt drömmer om grön energi - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 14.6.2012

Min dröm: Arkitekt drömmer om grön energi

Berman Neftaly Lopez Parrales från Nicaragua hoppas på att få arbeta med ekologiskt byggande.

Berman Neftaly Lopez ParralesCarretera Norte, som löper genom Berman Neftalys hemstad Tipitapa, är kantad av plastpåsar och annat skräp.

Namn, ålder, hemort och bakgrund?

Jag heter Berman Neftaly Lopez Parrales. Jag är 26 år gammal och kommer från Tipitapa i centrala Nicaragua. Min släkt har bott i Tipitapa sedan min morfar, som var metallarbetare, flyttade dit.

Jag flyttade ensam till huvudstaden Managua då jag började studera vid universitetet. Innan dess bodde jag hos min tant och farbror. En del av mina släktingar har också studerat, men inte alla. Min mamma är lärare, hon har fem systrar. Min tant och farbror har uppmuntrat mig i studierna.

Vad arbetar du med och vilken är din utbildning?

Till utbildningen är jag arkitekt. Jag studerade arkitektur i Managua, vid statliga Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua. De tre första åren studerade jag med hjälp av stipendium, sedan fick jag arbete vid en arkitektbyrå. Dagarna blev ganska långa när jag både arbetade och studerade samtidigt.

Nu för tiden är jag anställd vid universitetets enhet för infrastrukturplanering- och utveckling, och jobbar dessutom på en privat planeringsbyrå. Jag följer aktivt med miljö- och naturskyddsarbetet i mitt land, och håller på att avsluta min påbyggnadsexamen som handlar om hållbar utveckling och förnybar energi.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

Jag är mycket intresserad av ekologiskt byggande. Men det erbjuds inte ofta möjligheter till sådana projekt i Nicaragua.

Kanske jag grundar en egen arkitektbyrå. Mycket beror på vilka möjligheter det finns för unga professionella människor i Nicaragua. För tillfället ser framtiden inte särskilt ljus ut på den fronten.

Vad drömmer du om?

Jag förespråkar miljövänligt tänkande och ekologiskt byggande. Jag drömmer om att kunna arbeta mera med sådant någon gång – kanske planera hus som fungerar med grön energi.

Av mitt lands regering önskar jag mig snabbare och mera omfattande åtgärder för att skydda naturen och miljön. För närvarande använder vi alldeles för mycket fossila bränslen, och så skräpar vi ner.

Jag önskar mig mera miljövänligt byggande, förnybar grön energi och mera kollektiva utrymmen i universitetet. Men det är ganska svårt för människan att förändra sitt sätt att tänka. Det krävs säkert flera generationer ännu innan vi får slut på skräpandet. Men jag kan åtminstone fungera som exempel själv.

Hanna-Maija Pääkkönen

Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi