Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: Tuk-tukchaufför i Kambodja drömmer om en taxi - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 14.6.2012

Min dröm: Tuk-tukchaufför i Kambodja drömmer om en taxi

Sour Rotha är en 48 år gammal tuk-tukchaufför i Phnom Penh. Han drömmer om en egen taxi och bättre inkomster, så han ska kunna trygga sina kusinbarns framtid.

Sour Rotha, Kambodža. Kuva: Sirpa PietiläSour Rotha känner Phnom Penh som sin egen ficka: de bästa sevärdheterna, de populäraste hotellen och restaurangerna, och var man hittar myndigheter och organisationer. Hans gudfar avled nyligen och när släktens huvudman dör rakar alla nära anhöriga män sitt huvud för att visa sin vördnad. Foto: Sirpa Pietilä

Vem är du?

Jag kommer från Phnom Penh och jag var tio år när de röda khmererna ockuperade staden och drev invånarna ut på landet. Som så många andra i min ålder har jag en familj som består av de släktingar som överlevde den tiden.

Jag bor i Phnom Penh med min kusin och hans familj. Hans familj är också min familj, och det är mitt ansvar att trygga hans barns framtid och skolgång. De är två stycken, en flicka och en pojke. Jag för dem till skolan med min tuk-tuk varje dag.

Vad arbetar du med och vilken utbildning har du?

Efter att de röda khmerernas välde tog slut avslutade jag grundskolan. Efter det tjänstgjorde jag som soldat i armén och när det blev fred i landet tog arbetet slut. Jag återvände till Phnom Penh och körde mopedtaxi tills jag kunde köpa en egen tuk-tuk. De sista tio åren har jag kört tuk-tuk. När jag började var vi inte många men nu ser man en tuk-tuk i varje gathörn.

I mitt arbete träffar jag mycket människor från Europa, Australien och USA. Jag har jour i ett populärt kvarter där det finns hotell och restauranger som funnits i långa tider och som frekventeras av affärsresenärer, turister och organisationsfolk. Där bor också mycket utlänningar. Vid sidan av jobbet studerar jag engelska vid Australian Centre of Education för språkkunskaper är viktiga i mitt arbete.

Hu ser ditt liv ut om tio år?

Jag vill inte köra tuk-tuk om tio år mera. Jag hoppas att jag har en taxi då. Jag sparar hela tiden pengar, och mitt mål är att köpa en Toyota Camry -95, en sådan kan man få för mindre än 5000 euro.

Kambodja har ett bra vägnät nu för tiden, och många utlänningar frågar efter taxiresor till andra städer, till exempel Siem Reap och Battambang, eller till Kampot och Sihanoukville på kusten. Av en sådan resa kan man få 25 euro i handen, efter att bensinen räknats bort, vilket är mycket jämfört med vad jag tjänar idag. Idag har det varit väldigt lugnt och jag har knappt tjänat två euro.

Vad drömmer du om?

Om jag kunde påverka det här landet så skulle jag önska bättre levnadsvillkor för landsbygdens invånare. För tillfället är skillnaden mellan Phnom Penh och landsbygden enorm. Här i staden kan folk tjäna så mycket som tio euro per dag på helt vanligt arbete, men på landet är det svårt att skrapa ihop en halv euro.

På landsbygden arbetar de flesta som jordbrukare för annat arbete finns inte. Jag önskar att det fanns fler alternativ och möjligheter så att folk kunde få bättre utkomst.

Sirpa Pietilä

Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi