Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Nenä näyttää, mikä Iranissa on tärkeää - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 14.6.2012

Nenä näyttää, mikä Iranissa on tärkeää

Iranilaisen yhteiskunnan tarkkailun voi aloittaa esimerkiksi naisten nenistä, kirjoittaa Reetta Nousiainen.

Olemme Teheranin metrossa, naisten vaunussa. Paikallinen ystäväni tönäisee minua merkitsevästi ja nyökkää vastapäiseen naiseen: ”Huomaatko?” En huomaa mitään, vielä.

Mutta hyvin pian alan huomata.

Naisen kasvot ovat Iranissa kovien paineiden alla. Laki vaatii naisia peittämään hiukset ja vartalon, ja siveyspoliisi valvoo sääntöjen noudattamista kaduilla ja kaupungilla. Uskonnollisimmat naiset käyttävät shadoria, mustaa kaapua, joka verhoaa koko vartalon. Heitä vapaamieliset kutsuvat vähän ilkeämielisesti mustiksi karhuiksi.

Mutta näidenkin naisten kasvot näkyvät. Kasvot ovat Iranissa naiselle ainoa tapa ilmaista persoonaa. Ja kasvoissa on yksi erityisen keskeinen osa, nenä.

Juuri neniä ystäväni on pyytänyt minua tarkkailemaan.

Lännessä Iran tunnetaan lähinnä mahtailevasta ydinaseohjelmastaan ja halustaan esiintyä yhtenä suurvalta Lähi-idän konfliktissa. Vain harva tietää, että maa on kiistatta suurvalta yhdellä alalla: kauneuskirurgiassa.

Ikäisistäni naisista 80 prosenttia on käynyt nenäleikkauksessa”, arvioi 23-vuotias Neshat (nimi muutettu), joka luonnollisesti on leikkauttanut nenänsä.

Istumme hänen kotonaan Teheranin laitakaupungilla naisseurassa ja puhumme naisten juttuja. Nuori nainen etsii aviomiestä ja on päätynyt etsinnöissään umpikujaan. Ehdokkaita on kyllä ollut monia, mutta toistaiseksi kukaan ei ole ollut sopiva. Vaatimuksista yksi on ylitse muiden.

Miehen pitää olla rikas.

Neshat haluaa muuttaa pois vanhempiensa luota, ja miehen pitää pystyä tarjoamaan hänelle uusi koti. Se ei ole itsestäänselvyys Teheranissa, jossa vuokrat ovat lähellä Helsingin hintoja ja työttömyys korkealla. Kahden makuuhuoneen asunto maksaa 1300 dollaria kuukaudessa, ja virallisen ilmoituksen mukaan keskipalkka on 600 dollarin luokkaa, todellisuudessa paljon alhaisempi.

Rikkaat miehet puolestaan haluavat kauniita vaimoja – ja kauniilla naisella kuuluu olla typistetty nenä, sellainen, jonka saa Teheranissa plastiikkakirurgilla 300–1500 dollarilla.

Toki nenäleikkaus ilmaisee myös vaurautta ja trendikkyyttä. Siksi Teheranin katukuvassa näkee paljon ihmisiä, myös miehiä, joilla on side nenänsä päällä. Useimmat heistä todella ovat käyneet nenäleikkauksessa, mutta hätätilanteessa pelkkä sidekin käy statussymbolista. Leikkauksia ei lain mukaan saa tehdä alle 18-vuotiaille, mutta sääntöä kierretään monin tavoin.

Neshatin äiti hakee keittiöstä lisää teetä ja tulee mukaan keskusteluun. Hän edustaa sukupolvea, joka oli mukana vuoden 1979 vallankumousliikkeessä. Monet hänen ikätoverinsa taistelivat tuolloin vapauden puolesta, mutta saivatkin vastineeksi vuosikymmenen sodan Irakia vastaan. Kaikesta huolimatta heidän nuoruudessaan oli toivoa paremmasta: tasa-arvosta ja vapaudesta. Oli ihanteita. Nyt ne on kitketty nuorisosta. Toivo on hiipunut vuoden 2009 mielenosoitusten kukistamisten myötä.

Mutta kaikesta huolimatta äiti toivoisi, että tytär menisi naimisiin rakkaudesta, ei rahasta. Äiti tietää myös, että tytär tietää, mitä rakkaus on. Tarina on surullinen, niin kuin useimmat tarinat Iranissa ovat.

Neshat on jo pitkään ollut rakastunut mieheen, joka on naimisissa. Ja vaikka avioliitto on onneton, ja vaikka pariskunta ei enää edes asu yhdessä, ja vaikka mies rakastaa Neshatia, avioero voi olla mahdottomuus. Neshat ei voi enää odottaa, niin mieskin on hänelle sanonut.

Yksinäinen nainen taas ei ole Iranissa mitään.

Äiti toivoo silti, että tulevassa puolisossa olisi rahan lisäksi muitakin hyviä piirteitä. Että hän esimerkiksi kunnioittaisi naista, niin kuin Neshatin kotona on tehty. Neshat saa esimerkiksi valita itse aviopuolisonsa – jopa syvästi uskonnollinen isä on sitä mieltä – ja Neshat on saanut tavata sulhaskandidaatteja jopa kahden kesken. Se on Iranissa harvinaista ja rohkeaa.

Toistaiseksi sopivaa miestä ei ole löytynyt. Siksi Neshat tekee niin kuin moni muukin nuori iranilaisnainen: keskittyy kauneuteensa. Ulos lähtiessään hän asettelee huivin trendikkäästi tekonutturansa päälle, maalaa pystyt kulmakarvat ajeltujen tilalle ja rajaa silmänsä mustiksi.

Niin kuin moni iranilaisnainen, hän sijoittaa vähätkin rahansa Versaceen, Gucciin ja Chaneliin, eikä häntä voi siitä juuri moittia. Ulkonäkö voi lopulta olla paras sijoitus tulevaisuuteen.

Reetta Nousiainen on vapaa kirjoittaja. Hän vieraili Iranissa vuonna 2011.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 6.6.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi