Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Minun unelmani: Arkkitehti haaveilee vihreästä energiasta - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 6.6.2012

Minun unelmani: Arkkitehti haaveilee vihreästä energiasta

Nicaragualainen Berman Neftaly Lopez Parrales toivoo voivansa työskennellä ekologisen rakentamisen parissa.

Berman Neftaly Lopez ParralesBerman Neftalyn kotikaupungin Tipitapan läpi kulkevan Carretera Norten vartta täplittävät muovipussit ja muut jätteet.

Nimi, ikä, kotipaikka ja perhetausta?

Nimeni on Berman Neftaly Lopez Parrales. Olen 26-vuotias ja kotoisin Tipitapasta, Nicaraguan keskiosasta.  Sukuni on asunut Tipitapassa siitä lähtien, kun isoisäni, joka oli metallialan työläinen, aikoinaan muutti kaupunkiin. 

Muutin yksin pääkaupunki Managuaan aloitettuani opintoni yliopistossa. Sitä ennen asuin tätini ja setäni luona. Osa suvustani on opiskellut, osa ei. Äitini on opettaja, hänellä on viisi sisarusta. Tätini ja setäni ovat kannustaneet minua opinnoissani.

Mitä työtä teet ja mikä on koulutuksesi?

Koulutukseltani olen arkkitehti. Opiskelin arkkitehtuuria Managuassa, valtion yliopisto Universidad Nacional Autónoma de Nicaraguassa. Ensimmäiset kolme vuotta opiskelin apurahan avulla, sitten sain työpaikan arkkitehtitoimistosta, joten päivät venyivät melko pitkiksi, kun työskentelin ja opiskelin samaan aikaan.

Olen nykyään töissä yliopistolla infrastruktuurin suunnittelusta ja kehityksestä vastaavassa yksikössä sekä eräässä yksityisessä suunnittelutoimistossa. Seuraan myös aktiivisesti ympäristöön ja luonnonsuojeluun liittyvää työtä kotimaassani ja viimeistelen jatkotutkintoani, joka liittyy kestävään kehitykseen ja uudistuvaan energiaan.

Millaiseksi kuvittelet elämäsi kymmenen vuoden päästä?

Olen erityisen kiinnostunut ekologisesta rakentamisesta. Mahdollisuuksia sellaisiin projekteihin on kuitenkin Nicaraguassa vähän tarjolla.

Ehkä perustan oman suunnittelutoimiston. Paljon riippuu kuitenkin siitä, millaisia mahdollisuuksia Nicaraguassa on tarjolla nuorille ammattilaisille. Tällä hetkellä tulevaisuus ei sen suhteen näytä kovin valoisalta.

Mistä asioista unelmoit?

Kannatan ympäristöystävällistä ajattelua ja ekologista rakentamista, haaveilen voivani joskus työskennellä enemmän näiden asioiden parissa, ehkä suunnitella vihreällä energialla toimivia taloja.

Toivoisin kotimaani hallitukselta laajempia ja nopeampia toimia ympäristön ja luonnon suojelemisen eteen. Käytämme tällä hetkellä aivan liikaa fossiilisia polttoaineita ja roskaamme.

Toiveissani on lisää ympäristöystävällistä rakentamista, uusiutuvaa vihreää energiaa ja yhteisöllisempiä työtiloja yliopistolle. Ihmisten on kuitenkin melko vaikea muuttaa ajatuksiaan. Vaaditaan varmaan vielä useita sukupolvia, jotta roskaaminen loppuisi. Voin kuitenkin omalla toiminnallani näyttää esimerkkiä.

Hanna-Maija Pääkkönen

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi