Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Minun unelmani: Pikkutytön äiti pitää työstään Laosin Punaisella Ristillä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 27.6.2012

Minun unelmani:  Pikkutytön äiti pitää työstään Laosin Punaisella Ristillä

Laosilaisen Phnonedavanhin matka riisipellolta koulutetuksi virkanaiseksi on osoitus siitä, että unelmiin kannattaa uskoa.

Kuka olet?

Nimeni on Phonedavanh Sanbounleuxay ja olen 27-vuotias. Asun kotikaupungissani Vientianessa aviomieheni ja pian vuoden täyttävän tyttäreni kanssa. Olen itse kolmesta sisaruksesta nuorimmainen.

Phonedavanh Sanbounleuxay, Laos. Kuva: Sirpa PietiläPhonedavanhilla on motto: tee työt nuorena, jotta voit keskittyä vanhempana elämiseen. Kuva: Sirpa Pietilä

Mitä työtä teet ja mikä on koulutuksesi?

Työskentelen Laosin Punaisella Ristillä jo kuudetta vuotta. Vastuullani on yksikkö, jonka tehtäviin kuuluu viestintä ja varojenkeruu. Toimitamme lehteä, julkaisemme esitteitä, järjestämme kampanjoita ja osallistumme erilaisiin tapahtumiin. Olen myös Kansainvälisen Punaisen Ristin kontaktihenkilö ja teen kenttäkäyntejä maakuntiin toimien samalla tulkkina. Lisäksi autan ulkomailla olevia laosilaisia hätätapauksissa. Työ rytmittyy vuodenajan mukaan. Esimerkiksi sadeaikana meitä työllistävät tulvat ja niihin liittyvä avustustyö.

Olen koulutukseltani farmaseutti, mutta olen suorittanut tutkinnon myös englannin kielestä iltaopintoina. Äskettäin suoritin lisäksi kaupallisen alan tutkinnon, mistä on suurta apua työssäni. Olen sitä mieltä, että parhaiten työn oppii työtä tekemällä. Pelkkä opiskelu ei riitä.

Millaiseksi kuvittelet elämäsi kymmenen vuoden päästä?

Toivon, että työskentelen yhä Laosin Punaisella Ristillä. Viihdyn työssäni, joka on mielekästä ja monipuolista. Koen, että voin konkreettisesti auttaa ihmisiä. Erityisen tärkeänä pidän maaseudun eristyneillä alueilla asuvien ihmisten auttamista. Olen kiinnostunut myös yrittäjyydestä.

Pienen lapsen äitinä tiedän, että jokainen toivoo lapselleen parasta. Tytärtäni hoitaa nyt oma äitini, koska en luota hoidon tasoon päiväkodeissa. Laosissa yhä useampi perheellinen nainen haluaa käydä töissä ja tarvitsee hyvän hoitopaikan lapsilleen. Haluaisinkin perustaa päiväkodin, jossa hoito olisi korkeatasoista ja luotettavaa. Sellaiselle olisi tarve.

Olemme parhaillaan yhdessä perheeni kanssa aloittamassa koulukuljetuspalvelun, jossa panostetaan kuljettajien ammattitaitoon. Lisäksi vuokraamme jalkapallokenttää. Idea tähän tuli pankissa työskentelevältä mieheltäni, joka on itsekin innokas jalkapalloilija.

Mistä asioista unelmoit?

Moni asia on muuttunut lapsuudestani. Perheeni ei ollut varakas, vanhempani olivat riisinviljelijöitä. Olin 5-vuotiaana niin iso ja vahva, että minut laitettiin kouluun etuajassa. Koska minulla ei ole veljiä ja isäni terveys on heikko, osallistuin maatöihin jo pienestä pitäen. Eräänä kuumana päivänä riisipellolla selkääni sattui, väsytti, ja olisi tehnyt mieli levätä. Näin, että äiti jatkaa töitä, enkä kehdannut lopettaa. Huusin ääneen, että kun kasvan isoksi, en ole enää riisipellolla töissä vaan haluan opiskella.

Mieheni sanoo, että minulta on jäänyt nuoruus elämättä. Haaveilenkin siitä, että ennen kuin täytän 50 vuotta minulla on mahdollisuus lopettaa työt ja ruveta tekemään asioita, joita olen aina halunnut. Ostan oman joenrantatontin, jolle perustan kaupallisen kukkapuutarhan. Matkustelen mieheni kanssa Australiaan, Koreaan ja Japaniin. Haluan, että voimme nauttia elämästä ja olla onnellisia yhdessä. Toivon, että tyttäremme on silloin valmistunut yliopistosta ja saanut hyvän työpaikan.

Sirpa Pietilä

Minun unelmani

Minun unelmani -tarinat kertovat ihmisistä eri puolilla maailmaa. Haastattelut ilmestyvät vuoden 2012 aikana 2–3 tarinan kuukausitahtia. Voit ehdottaa kiinnostavia haastateltavia toimituksellemme sähköpostitse kehitys.verkot (at) formin.fi.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 28.5.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi