Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Minun unelmani: Kambodžalainen tuk-tuk-kuljettaja haaveilee omasta taksista - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 13.6.2012

Minun unelmani: Kambodžalainen tuk-tuk-kuljettaja haaveilee omasta taksista

Sour Rotha on 48-vuotias tuk-tuk-kuljettaja Phnom Penhistä. Hän haaveilee omasta taksista ja paremmasta toimeentulosta, jotta voisi turvata serkkunsa lasten tulevaisuuden.

Kuka olet?

Olen kotoisin Phnom Penhistä ja olin vain 10-vuotias, kun punakhmerit valtasivat kaupungin ja siirsivät väestön maaseudulle. Kuten monella ikätoverillani, oma perheeni koostuu tuolta ajalta hengissä selvinneistä sukulaisista.

Asun Phnom Penhissä yhdessä serkkuni ja hänen perheensä kanssa. Hänen perheensä on myös minun perheeni, ja vastuullani on turvata serkkuni kahden lapsen, tytön ja pojan, tulevaisuus ja koulunkäynti. Kuljetan lapset kouluun tuk-tukillani päivittäin.

Sour Rotha, Kambodža. Kuva: Sirpa PietiläRotha tuntee Phnom Penhin erinomaisesti, tietää tunnetuimmat nähtävyydet, suosituimmat hotellit, ravintolat sekä virastojen ja järjestöjen toimipisteet. Hänen kummisetänsä hautajaisia vietettiin juuri. Kun suvun päämies kuolee, kaikki lähisuvun miehet ajelevat päänsä kunnianosoitukseksi. Kuva: Sirpa Pietilä

Mitä työtä teet ja mikä on koulutuksesi?

Punakhmerien vallan kukistuttua kävin peruskoulun loppuun. Sen jälkeen työskentelin armeijan sotilaana, ja kun maahan saatiin rauha, työt loppuivat. Palasin Phnom Penhiin ja ajoin mopotaksia, kunnes sain ostettua oman tuk-tukin. Olen toiminut tuk-tuk-kuljettajana viimeiset 10 vuotta. Aloittaessani meitä ei ollut monta, mutta nykyään tuk-tukeja on joka kulmalla.

Tapaan työssäni paljon ihmisiä Euroopasta, Australiasta ja USA:sta. Päivystän suositulla korttelilla, jolla on pitkään toimineita liikematkaajien, järjestöjen ja turistien suosimia hotelleja ja ravintoloita. Alueella asuu myös paljon ulkomaalaisia. Työn ohessa opiskelen englantia Australian Centre of Educationissa, sillä kielitaidolla on suuri merkitys työssäni.

Millaiseksi kuvittelet elämäsi kymmenen vuoden päästä?

En halua ajaa tuk-tukia enää kymmenen vuoden päästä. Toivon, että minulla on silloin taksi. Säästän kaiken aikaa rahaa, ja tavoitteenani on ostaa Toyota Camry vuosimallia -95, jollaisen saa alle 5000 eurolla.

Kambodzhassa on nykyään hyvä tieverkosto, ja monet ulkomaalaiset kyselevät taksikyytiä maan muihin kaupunkeihin, kuten Siem Reapiin ja Battambangiin, sekä rannikolle Kampotiin ja Sihanoukvilleen. Yhden suunnan kyydistä voi bensan jälkeen jäädä käteen noin 25 euron päiväpalkka. Se on paljon verrattuna tämänhetkiseen tienestiini. Esimerkiksi tänään on ollut hiljaista ja olen tienannut tuskin kahta euroa.

Mistä asioista unelmoit?

Jos voisin vaikuttaa tämän maan asioihin, toivoisin parempia oloja maaseudun asukkaille. Tällä hetkellä ero Phnom Penhin ja maaseudun välillä on valtava. Täällä kaupungissa ihmiset voivat tienata kymmenenkin euroa päivässä ihan tavallisessa työssä, mutta maaseudulla monella tekee tiukkaa saada edes puolta euroa kasaan.

Maaseudulla suurin osa työskentelee maanviljelijöinä, sillä muuta työtä ei ole tarjolla. Toivoisin, että olisi enemmän vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, jotta ihmiset voisivat saada paremman toimeentulon.

Sirpa Pietilä

Minun unelmani

Minun unelmani -tarinat kertovat ihmisistä eri puolilla maailmaa. Haastattelut ilmestyvät vuoden 2012 aikana 2–3 tarinan kuukausitahtia. Voit ehdottaa kiinnostavia haastateltavia toimituksellemme sähköpostitse kehitys.verkot (at) formin.fi.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi