Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Minun unelmani: Kambodžalainen opettaja säästää pikkuveljen opintoihin - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 17.5.2012

Minun unelmani: Kambodžalainen opettaja säästää pikkuveljen opintoihin

Horn Channy on 33-vuotias opettaja Phnom Penhistä. Hän uskoo, että koulutus on ainoa tie hyvän työpaikan ja toimeentulon saamiseksi. Channy elättää maaseudulla asuvaa vanhaa äitiään ja veljiään, joista yhdestä saattaa vielä jonain päivänä tulla insinööri.

Kuka olet?

Opettaja Horn Channy (33), Kambodzha.  Kuva: Sirpa Pietilä Channy ja lounastaukoa viettäviä teini-ikäisiä oppilaita, jotka kaikki haluavat oppia englantia. Koulutus tarjoaa kambodzalaistytöille mahdollisuuden haaveilla tulevaisuudesta. Kuva: Sirpa Pietilä

Asun Phnom Penhissä vuokralla kerrostaloasunnossa yhdessä pikkuveljeni kanssa. Olen kotoisin pienestä Nak Leongin kylästä, jonne on 60 kilometriä täältä pääkaupungista. Kotikylässä asuvat äitini ja kaksi veljeäni, joista toinen on kehitysvammainen. Sisko perheineen asuu samassa kylässä omassa talossaan. Minulla on ikävä perhettäni, mutta kaikki aikani menee työntekoon ja ehdin käydä kotikylässä vain puolen vuoden välein.

Mitä työtä teet ja mikä on koulutuksesi?

Opetan englantia 13-15 -vuotiaille kambodzhalaisnuorille Sovannaphumi-koulussa Phnom Penhin keskustassa. Olen työskennellyt opettajana jo 10 vuotta, joista kaksi tässä koulussa. Aiemmin työskentelin toisessa Sovannaphumin koulussa, mutta uuden koulun valmistuttua siirryin tänne.

Olen opiskellut englantia kotikylässäni vajaan vuoden, mutta varsinaista tutkintoa minulla ei vielä ole. Kun osasin kieltä riittävästi, tulin pääkaupunkiin hakemaan töitä. Läpäisin lastentarhanopettajien testit ja sitä kautta sain pätevyyden opettaa. Pääsin töihin opettajaksi tänne Sovannaphumin yksityiskouluun, jossa peruskoulutukseen on yhdistetty englanninkielen ohjelma. Oppilaat ovat pääasiassa kambodzhalaisia. Ensimmäiset vuodet jatkoin itsekin englannin opintojani työni ohessa, mutta nyt työskentelen opettajana täysipäiväisesti. Koulussamme on tällä hetkellä neljä ulkomaalaista opettajaa, kaikki muut ovat kambodzhalaisia.

Millaiseksi kuvittelet elämäsi kymmenen vuoden päästä?

Tehtäväni on tukea köyhää perhettäni, äiti ja veljeni tarvitsevat apuani. Opettajien palkkataso Kambodzhassa on alhainen ja nykyinen palkkani on liian pieni perheeni elättämiseen. Siskollani puolestaan on suuri oma perhe huolehdittavaan. Tällä hetkellä minulla on vain englanninkielentaito, ei muuta osaamista. Kymmenen vuoden päästä olen toivottavasti saanut opiskella lisää ja työskentelen hyvässä työpaikassa. Sain vinkin ystävältäni, jonka sisko lähti töihin Koreaan ja saa siellä hyvää palkkaa. Olen päättänyt aloittaa aloittaa korean kielen opiskelun ja omatoimisesti sitä jo teenkin. Toivon, että jonain päivänä voin itsekin lähteä Koreaan töihin ja saada kunnon palkkaa.

Haluaisin tietysti myös omankin perheen, mutta olen jo yli 30-vuotias ja tuskin enää menen naimisiin. Velvollisuus äitiäni ja sisaruksiani kohtaan on minulle tärkeämpää kuin oman perheen perustaminen.

Mistä asioista unelmoit?

Suurin haaveeni on, että saisin riittävästi rahaa säästettyä, jotta lahjakas pikkuveljeni pääsisi opiskelemaan yliopistoon ja valmistuisi sieltä. Hän on ollut aina kiinnostunut elektroniikasta ja on taitava käsistään. Kotikylässämme tarvittaisiin sen alan osaajia. Toivon toki myös, että äiti olisi onnellinen. Oma haaveeni on, että minulla jonain päivänä olisi mahdollisuus ostaa ikioma talo Phnom Penhistä.

Haastattelu: Sirpa Pietilä

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi