Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

President Halonen: Jämställdheten i stark internationell medvind - Utrikesministeriet: Global.finland: Teman: Nyheter

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 27.4.2012

President Halonen: Jämställdheten i stark internationell medvind

Föreställningen att president Tarja Halonen skulle tillbringa sina pensionsdagar i stillsam sysslolöshet är långt ifrån verkligheten. Vid UNCTAD:s möte i Qatar var hon en av de synligaste politikerna. ”Om man har varit med i politiken i fyrtio år tycker jag man ska utnyttja det effektivt för Finlands bästa” säger hon.

Presidentti Halonen osallistui 23.4. korkan tason paneelikeskusteluun aiheesta Macro Economic Policy: Does Gender Matter.  Kuvat: Pasi NokelainenBangladesh premiärminister Sheikh Hasina, Irlands ex-president Mary Robinson och Tarja Halonen hade roligt. De deltog alla i en paneldebatt på hög nivå med rubriken Macro Economic Policy: Does Gender Matter? den 23 april i Qatar. Bilder: Pasi Nokelainen

President Tarja Halonen deltog i UNCTAD:s (FN:s handels- och utvecklingskonferens) toppmöte i Qatar som avslutades igår, på inbjudan av organisationens generalsekreterare. Hon höll ett anförande bland annat i samband med paneldebatten Macro Economic Policy: Does Gender Matter?

Ja hur är det, spelar könet någon roll, president Halonen?

”Senast konstaterade FN:s panel om hållbar utveckling att om kvinnorna fick mera makt över sitt eget liv (empowerment) så kunde det stimulera den internationella ekonomin lika mycket som Kinas inträde i den samma. Jag vill minnas att det var en jämförelse gjord av ekonomer” säger Halonen.

Tarja Halonen har axlat olika roller vid internationella möten i decenniers tid, och hon anser att jämställdheten mellan könen idag upplever en kraftigare medvind än någonsin tidigare.

”På verbal nivå har utvecklingen varit enorm. För närvarande har vi medvind för jämställdhetsfrågor i allmänhet, och när det gäller kvinnofrågor i synnerhet. Det återstår att se om utvecklingen också skett inombords, det vill säga om det kommer att göras några konkreta beslut.”

Jämställdhetsfrågorna togs upp också då president Halonen träffade emiren av Qatar, Hamad bin Khalifa Al Thani.

”Första gången jag var här var det i egenskap av utrikesminister för cirka tretton år sedan. Nu kan man se en yngre generation utbildade kvinnor, som befinner sig i förträffliga startpositioner vad deras karriärer beträffar. Skillnaden är stor mot läget förut” konstaterar Halonen.

Och som ett tydligt tecken på att jämställdheten vinner terräng, handlade den tidningsartikel som stod införd intill förstasidesartikeln om presidentens och emirens möte, om ett projekt för att skapa en ”kulturellt lämplig” lagstiftning för Qatar som skulle kriminalisera våld inom familjer, och som drivs av juridikstuderande och professorer.

För vissa affärsmän är ingenting nog

På UNCTAD-mötets Innovation Day var det president Halonen som höll öppningsanförandet, och då presenterade hon det finländska informationssamhällets framgångar, bland annat Angry Birds.

Under sitt besök i Qatar träffade Halonen också landets handels- och utvecklingsminister. Mötet kom till på ministerns initiativ.

”Han var intresserad av vårt utbildningssystem, men också i investeringsobjekt. Han uttryckte ganska klart att Qatar är intresserat av långvariga investeringar, och i stor skala.”

Det överskott som uppstår av Qatars naturgas- och oljeintäkter administreras av Qatar Investment Authority, som hör till världens 15 största statliga investeringsfonder med sitt kapital på cirka 80 miljarder dollar. Enligt Halonen är situationen inte ny, men finska företag har varit lite förbehållsamma när det gällt att inleda samarbete.

Finländska företag har, enligt president Halonen, potential särskilt när det gäller byggande och IKT, eventuellt också hälsovård och utbildning.

Under sin ämbetsperiod fick Halonen kritik för att hon inte stödde finländska företags exportsträvanden och andra kommersiella behov tillräckligt mycket.

”Affärsmän är som alla andra människor. För vissa av dem är ingenting tillräckligt, så är det i politiken också. Jag har nog försökt göra mitt bästa. Idag är det helt enkelt så att vi kan skapa förutsättningarna, men själva affärerna måste de göra själva. Och konkurrensen är hård.”

Presidentti Tarja Halonen tapasi UNCTADin huippukokouksen yhteydessä WTO:n pääjohtaja Pascal Lamyn. Mukana tapaamisessa oli muun muassa Suomen tuleva Geneven-suurlähettiläs Päivi Kairamo-Hella.I samband med UNCTAD:s toppmöte träffade president Tarja Halonen WTO:s chef Pascal Lamy. Finlands kommande ambassadör i Genève, Päivi Kairamo-Hella, var också närvarande.

”Varför odlar jag inte narcisser?”

På president Halonens, liksom på utvecklingsminister Heidi Hautalas (som också deltog i UNCTAD-mötet) program stod bilaterala möten rörande Finlands kampanj för medlemskap i FN:s säkerhetsråd. Finlands kandidatur togs upp när Halonen träffade emiren av Qatar, Bangladesh premiärminister och Nigers president.

”Ja, varför drar jag mig inte tillbaka och ägnar mig åt narcissodling?” svarade Halonen på frågan om vad som får henne att delta i internationella möten fortfarande.

Sedan blir hon allvarlig och fortsätter: ”Den här verksamheten har alltid långa släp efter sig. Om man har varit med i politiken i fyrtio års tid så tycker jag det är vettigt att utnyttja det effektivt för Finland, till exempel vid Riomötet för hållbar utveckling, som är viktigt för Finland, och i säkerhetsrådskampanjen”.

President Tarja Halonen kommer att delta i toppmötet Rio+20 om hållbar utveckling, som går av stapeln i Rio de Janeiro kring midsommar. Hon var en av ordförandena i en panel som tillsatts av FN:s generalsekreterare, som inlämnade sin rapport om ämnet i januari.

Pasi Nokelainen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 27.4.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi