Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Sensuroituja uutisia Vietnamissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 19.4.2012

Sensuroituja uutisia Vietnamissa

Sananvapaustilanne on Vietnamissa heikko. Entinen journalisti sanoo, että maan toimittajat ovat valtion propagandisteja, eivät kriittisesti asioihin suhtautuvia tiedonvälittäjiä.

Vietnamilaiset lukevat paljon lehtiä. Nuoret ovat siirtyneet lukemaan uutisensa verkosta, vanhemmat ostavat lehtensä kioskista. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Kuva: Tanja MikkolaVietnamilaiset lukevat paljon lehtiä. Nuoret ovat siirtyneet lukemaan uutisensa verkosta, vanhemmat ostavat lehtensä kioskista. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun. Kuva: Tanja Mikkola

Quynh (nimi muutettu) lopetti toimittajan työn, koska turhautui työn rajoitteisiin.

”Jokaisessa toimituksessa on toimitussihteeri, jonka tehtävä on käydä jutut läpi ja tarkastaa, että kiellettyjä aiheita ei käsitellä. Toimitussihteeri pitää huolen siitä, että jutut myötäilevät valtion politiikkaa. Tällaisia kokouksia on toimituksissa joka viikko. Säännöt journalistiseen työhön sanelee Ideologinen komitea.”

Quynhin mukaan Vietnamin sanomalehdissä sekä televisiossa ja radiossa ei ole luvallista arvostella puoluetta ja hallituksen harjoittamaa politiikkaa. Kun Vietnamissa järjestetään mielenosoitus hallituksen politiikkaa tai vaikkapa sairaaloiden huonoa tasoa vastaan, lehdet eivät kerro siitä mitään.

Muutamat journalistit osaavat hänen mukaansa kuitenkin kirjoittaa taitavasti rivien väliin, ja toisinaan kritiikki menee lukijoille asti.

Vietnamissa julkaistaan yli 700 sanomalehteä

Vietnamilaiset lukevat paljon sanomalehtiä. Yli 90-miljoonaisessa maassa on yli 700 sanomalehteä sekä lukuisia radio- ja televisiokanavia. Jokaisessa maakunnassa on omat sanomalehdet.

Kaikki tiedotusvälineet ovat valtion omistuksessa. Vietnamissa on Quynhin mukaan varsin tasokas aikakauslehdistö, joka on lähes länsimaista tasoa. Aikakauslehdet ovat kuitenkin viihteellisiä, eivät tiedonvälittäjiä.

Quynh uskoo, että tilanne muuttuu. Vietnam kehittyy kovaa vauhtia, ja samalla ihmisten tiedon taso kohenee ja he saavat entistä enemmän vaikutteita muualta.

Muutoksesta on jo merkkejä: isojen kaupunkien nuoret intellektuellit käyvät vilkkaasti keskustelua netissä. He suhtautuvat kriittisesti maan politiikkaan ja sananvapauden kahlitsemiseen. He kirjoittavat peitenimillä, sillä omalla nimellä kirjoittaminen olisi liian riskialtista.

Muutamat rohkeat pitävät netissä omia blogeja, joita luetaan erittäin ahkerasti. Eräänkin kriitikon blogi kerää jopa miljoona käyntiä, kun aihe on tärkeä, Quyhn kertoo.

Koulutetut nuoret tuovat muutoksen

”Uskon, että nuoret intellektuellit muuttavat tilanteen. Monet koulutetut nuoret osaavat ilmaista mielipiteitään rohkeasti. Tilanne on muuttunut viimeisten vuosien aikana monin tavoin, ja voimme seurata vapaasti muun muassa BBC:n uutisia ja käyttää Facebookia. Olen sitä mieltä, että vietnamilaiset nuoret ovat loistavia tässä asiassa, paljon taitavampia kuin esimerkiksi Kiinan nuoret älyköt”, Quynh sanoo.

Quynh opiskeli journalismia sekä Vietnamissa että Euroopassa. Hän teki pitkään töitä hanoilaisessa mediassa, mutta lopetti, koska kyllästyi kirjoittamaan totuudenvastaisesti.

”Jos journalistit voisivat tuoda julki monenlaisia näkemyksiä asioista ja kritisoida maan hallitusta ja puoluetta, asiat muuttuisivat ja kehittyisivät. On turhauttavaa kirjoittaa niin kuin puolue määrää, vaikka tietää, että se ei ole totta. Journalistin tehtävä ei voi olla osa propagandakoneistoa”, hän painottaa.

Nykyään Quynh työskentelee kansainvälisissä tehtävissä. Kiinnostus journalismiin ei ole kadonnut, mutta toimittajan työhön hän ei enää aio palata. Ammatin huonosta asemasta kertoo hänen mielestään myös huono palkkaus.

Terhi Friman

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa. 

Vietnam ja internet

Internetin käyttäjien määrä on kasvanut ennätysvauhtia Vietnamissa: 0,3 prosentista vuonna 2000, 32 prosenttiin vuonna 2010. Toimittajat ilman rajoja -järjestö pitää Vietnamia kuitenkin "internetin vihollisena", koska netin käyttöä rajoitetaan voimakkaasti. 

Yhteisöpalvelu Facebook avattiin kesäkuussa 2011 kaikille. Välillä sitä on kuitenkin välillä mahdoton käyttää. Käyttörajoituksia kierretään välityspalvelujen kautta.

Toimittajat ilman rajoja -järjestö on huolestunut Vietnamissa valmisteilla olevasta lakiesityksestä, joka sen mukaan kiristäisi valvontaa internetissä entisestään. 

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi