Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Finländare med somalisk bakgrund volontärer i sitt gamla hemland - Utrikesministeriet: Global.finland: Teman: Nyheter

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 16.4.2012

Finländare med somalisk bakgrund volontärer i sitt gamla hemland

I början av året åkte tretton finländare med somaliska rötter via den internationella migrationsorganisationen IOM till Somalia för att göra volontärarbete. Här berättar tre av dem vad det betyder att kunna hjälpa sitt fosterland.

1. Varför beslöt du dig för att åka som volontär till Somalia?

2. Vilka utmaningar har du stött på hittills?

3. Vad hoppas du åstadkomma?

Ahmed Mohamed Abukar

Ahmed Mohamed Abukar. Foto: Laura MeriläinenAhmed Mohamed Abukar är upprörd över de knappa resurserna och den brsitfälliga kunskapen man försöker klara sig med i de somaliska sjukhusen. Foton: Laura Meriläinen

Kommer från Mogadishu, bor i Helsingfors. Arbetar som anestesi- och dialysskötare i sjukhuset Hargeisa Group i Somaliland.

1. Under projektets pilotskede år 2008 kunde jag inte delta på grund av mitt arbete, så jag är verkligen glad när jag fick den här nya chansen. Jag har alltid varit aktiv i somaliska frågor; jag hör till Somaliliitto och Somaliväen yhdistys. Det här innebär att jag har en möjlighet att återgälda mitt gamla hemland. Jag är glad och stolt över att kunna föra finsk sakkunskap till den här delen av jorden.

2. Den första chocken kom när jag insåg hur små resurser och hur lite sakkunskap man försöker klara sig med i sjukhusen. Det finns till exempel inte utrustning som mäter om patienterna får tillräckligt mycket syre, så jag har varit tvungen att undersöka deras naglar för att kontrollera syrehalten. Om man inte har tillräckligt med syre i blodet blir naglarna blå. Arbetet är besvärligt men jag har stor respekt för arbetskamraterna som räddar liv med så knappa resurser.

3. Jag hoppas att kunna utbilda lokala sjukvårdare så att det finns mera yrkeskunnig personal när jag lämnar sjukhuset. Men jag är inte här med attityden ”jag är expert”. Jag lär mig en massa själv.

Ahmed Jama

Ahmed Jama, foto: Laura MeriläinenAhmed Jama vill hjälpa till med att bygga upp en god förvaltning i Somalia.

Kommer från Puntland, bor i Vasa. Arbetar nu som frivillig konsult vid hälsovårdsministeriet i Puntland, Somalia.

1. Jag ville helt enkelt hjälpa mitt land. Somalia har utbildat min generation, jag fick gratis utbildning där ända till gymnasiet. Så jag tänkte att nu är det dags att betala tillbaka den skulden. Jag hoppas att följande generation följer vårt exempel.

2. Jag har bott 21 år i Finland och har alltid ansett mig vara somalisk. Men när jag återvände till Somalia märkte jag att jag har förändrats. Det var svårt att anpassa sig till en helt annorlunda arbetskultur, arbetsveckan är till exempel 6 dagar lång. Det är bara fredagen som är ledig, och det är en kort tid att återhämta sig på. Det har också varit tungt att se att här råder brist på allt.

3. Jag hoppas att min arbetsinsats främjar uppbyggandet av en god förvaltning i Somalia. Jag hoppas att jag kan lära upp unga människor, det finns så många nyutexaminerade som inte har arbetserfarenhet. På en allmän nivå hoppas jag på fred för hela Somalia. Landet har väntat alltför länge på freden redan.

Ahmed Wali Haddi

Ahmed Wali Haddi. Foto: Laura MeriläinenAhmed Wali Haddi utbildar specialsjukskötare i Somaliland.

Kommer från Somaliland, bor i Helsingfors. Arbetar som frivillig sjukvårdare och utbildare i sjukhuset Hargeisa Group i Somaliland.

1. I Finland har jag följt med läget i Somalia, och haft dåligt samvete. Jag beslöt mig för att hjälpa till och utbildar nu sjukvårdsstuderande via ett volontärprogram.

2. Det största problemet är bristen på utrustning och instrument i sjukhuset. Det har också varit svårt att förklara för lokalbefolkningen att vi volontärer inte är ute efter att ta arbetsplatserna ifrån dem. Men de flesta har nog önskat oss välkomna.

3. Jag har ordnat en kurs där jag utbildar tio specialsjukskötare, jag vill också hjälpa sjukhuset att inrätta en hemodialysavdelning. Dessutom hjälper jag till på sjukhusets administrativa avdelning. Hittills har samarbetet gått bra och jag önskar att det gör det också efter att jag åkt härifrån.

Laura Meriläinen

Skribenten är frilansjournalist. Artiklar försedda med författarens namn publicerade på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

Kompetens inom hälsobranschen i Somalia

Syftet med projekt MIDA, som drivs av Internationella migrationsorganisationen IOM, är att stödja Somalias återuppbyggnad genom att förse hälsovårdssektorn i Somaliland och Puntland med sakkunniga yrkesmänniskor. I år deltar mer än 50 yrkeskunniga sjukskötare med somalisk bakgrund från olika delar av världen i projektet. 13 av dem är finländare. Projektet består av volontärarbete. Frivilliga läkare, vårdare och annat yrkesfolk från hälsovårdsbranschen arbetar i ett års tid med lokala yrkesmänniskor i Somalia. Finlands utrikesministerium stödjer projektet.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 16.4.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi