Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Min dröm: På cykelreparatörens önskelista står det väg, elektricitet och kontorsarbete - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 12.4.2012

Min dröm: På cykelreparatörens önskelista står det väg, elektricitet och kontorsarbete

Nirmol Kumar Mondol från Bangladesh önskar sig ett ordentligt yrke för sin son, men utbildning är dyrt.

Namn, ålder, hemort och bakgrund?

Jag heter Nirmol Kumar Mondol och är 38 år. Jag bor i nordvästra Bangladesh i byn Dohali. Jag är hindu.

Min familj består av min hustru och vår elva år gamla son. Mina föräldrar bor hos oss. Min mamma är förlamad och pappa är också i dåligt skick, så de arbetar inte längre.

Bangladesh, Nirmol Kumar Mondol: Kuva: Olli MoilanenCykelreparatören Nirmol Kumar Mondol drömmer om en tv. Foto: Olli Moilanen

Vad arbetar du med och hurdan utbildning har du?

Jag är cykelreparatör. Jag reparerar också rikshor för tekniken är ungefär den samma. Jag har gått i skola till åttonde klass. Förut var jag jordbrukare, men den mark vi ärvde av vår far räcker inte till för alla oss bröder. För fem år sedan utbildade jag mig till cykelreparatör och bytte yrke.

Jag arbetar 10-12 timmar varje dag. Jag ha ringa lediga dagar, min verkstad är alltid öppen.

Hur ser ditt liv ut om tio år?

Om min affär finns kvar så har jag säkert utvidgat lite. Jag har mera att sälja och bättre verktyg. Min son har blivit vuxen, gift sig och har kanske barn. Om tio år kan jag vara farfar!

Vad önskar du dig?

Jag önskar att min pojke ska lära sig ett ordentligt yrke. Jag vill inte att han tar över min cykelverkstad. Jag hoppas att han får kontorsarbete.

Problemet är att utbildning kostar så mycket. Nu betalar jag för skoluniformen, böckerna och de andra sakerna han behöver i skolan. Dessutom är det nödvändigt att anställa en privatlärare för att man ska klara sig i skolan. Varje månad kostar min sons skolgång 1500 taka (ungefär 15 euro). I en högskola kostar det ännu mer, kanske 4500 taka (45 euro) i månaden.

Jag drömmer om att vi skulle få elektricitet och en ordentlig väg till vår by. I vår para (del av en by, har 35-40 invånare) har vi inte el, men i grannparan har de.

Om vi hade el skulle vi kunna köpa en tv så vi fick lite underhållning. Och min pojke skulle ha lättare att göra sina läxor när det blivit mörkt. Nu har vi bara en fotogenlampa, och den är dyr.

Jag drömmer också om att vi skulle få en väg till byn. En väg har inte kunnat byggas eftersom den måste dras över andras marker. Närmaste väg finns två kilometer bort. Det är viktigt att ha en väg, om man t.ex. måste ta sig snabbt till sjukhus. Det skulle också vara bra att få en läkare och en klinik till byn.

Olli Moilanen

Min dröm

Serien Min dröm handlar om människor från olika delar av världen. Intervjuerna publiceras år 2012, 2-3 stycken varje månad. Du kan föreslå intressanta personer att intervjua för vår redaktion. Adressen är: kehitys.verkot (at) formin.fi

Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi