Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Onko Angolan lasi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä? - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 28.3.2012

Onko Angolan lasi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä?

Angola on erikoinen, monien vastakohtaisuuksien maa, kirjoittaa suurlähettiläs Matti Kääriäinen.

Rikas ja köyhä, sulkeutunut ja kantaa ottava. Kiinan ja Yhdysvaltain liittolainen. Nopeasti kasvava ja samalla hyvin epätasa-arvoinen.

Haasteita on monia. Onko lasi siis puoliksi täynnä vai tyhjä?

Luanda, Angola. Kuva: Laura HeiskanenAngola oli vuosina 2001-2010 maailman nopeimmin kasvava talous. Kuva maan pääkaupungista Luandasta. Kuvaaja: Laura Heiskanen

Kallistuisin täynnä olevaan tulkintaan. Maassa on ollut rauhantila vain kymmenen vuotta. Sinä aikana on saatu paljon aikaan. Nyt on ryhdytty lisäämään panostuksia koulutukseen, maatalouteen ja sosiaalisektoriin ylipäänsä. On havaittavissa yrityksiä avoimuuden lisäämiseen.

Seuraava sukupolvi ei halua jatkaa ”isiensä” jälkiä vaan pyrkii modernisoimaan yhteiskuntaa ja luomaan avoimempia hallintokäytäntöjä. Samalla Kiinan resepti talouskasvun osalta kyllä toimii. Kun infra on kunnossa, taloutta voidaan kehittää ja monipuolistaa. Talouskasvun voidaan odottaa jatkuvan voimakkaana myös jatkossa.

Kysymysmerkki on se, miten aikanaan vallanvaihto dos Santosin dynastialta onnistuu. Tämän vuoden vaaleissa MPLA kyllä jatkaa vallassa, mutta seuraavissa vaaleissa varmasti jo on todellisia haastajia. Lähdetäänkö hupenevaa valtaa puolustamaan voima- ja kepulikonstein, on tuolloin kohtalon kysymys.

Länsimaiden vaikutusvalta Angolassa on aika olematon, Yhdysvallat ehkä poikkeuksena. Angola on silti valmis yhteistyöhön, mutta ei sille sanelluilla ehdoilla. Nyt on länsimaidenkin oikeasti opeteltava tasa-arvoista lähestymistapaa ja omistajuutta, noiden paljon väärinkäytettyjen termien todellista sisältöä.

Mitä tulee luonnonvarakiroukseen Angolassa, se kyllä näyttää monelta osin toteutuneen oppikirjan tavoin; vain muutama on rikastunut ja korruptio on päässyt valloilleen. Toisaalta nyt yhä enemmänja enemmän öljyvaroja näytetään käytettävän maan kehittämiseksi. Ehkä eliitti on syönyt kyllikseen ja nyt on muiden vuoro?

Suomalaisten yritysten osalta voi todeta sen, että toimintaympäristö ei ole helppo, mutta se on mahdollinen.

On vain opittava toimimaan valtiokapitalistisessa tilanteessa, jossa lähes jokaisen yksityisen yrityksen taustalta löytyy poliittinen vaikuttaja. Suhteet ratkaisevat, erityisesti suhteet presidenttiin.

Presidentti itse vaikutti aivan vilpittömältä toivoessaan yhteistyösuhteiden Suomeen tiivistyvän.

Suomalaisilla yrityksillä on paljon sellaista osaamista, josta Angola hyötyisi.

Angolan tärkein haaste on saada taloutensa monipuolistettua ja kestävälle pohjalle ennen kuin tärkeimmät luonnonvarat on hyödynnetty loppuun.

Toinen tähän liittyvä tärkeä haaste myös maan vakauden kannalta on työpaikkojen luominen nuorisolle. Tässäkin tehtävässä myös suomalaiset voivat hyvin olla mukana. Yhteispohjoismaista yhteistyötä voisi olla hyvä harkita vaikuttavuuden lisäämiseksi ja kustannuksien säästämiseksi.

Matti Kääriäinen

Kirjoittaja on Suomen Mosambikin-suurlähettiläs, jonka toimialueeseen kuuluu myös Angola. Hän jätti valtuuskirjeensä Angolan presidentille helmikuussa 2012.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 28.3.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi