Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Unicef: Vuosituhattavoite veden osalta saavutettu - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Ajankohtaista: Uutiset

Ulkoministeriön kehitysviestintä, puh. 0295 351182. Verkkojulkaisun päivitys päättyi 30.6.2014.
flickr facebook
reuna
Uutiset, 7.3.2012

Unicef: Vuosituhattavoite veden osalta saavutettu

Puhtaan veden puutteesta kärsivien ihmisten määrä on onnistuttu puolittamaan etuajassa. Sanitaation osalta tavoite on vielä kaukana.

Kenia. Kuva: Antti RautavaaraNaiset kahdenkymmenen litran vesikanisteri pään päällä ovat tuttu näky Länsi-Kenian maaseudulla. Kuva: Antti Rautavaara

YK:n asettamat vuosituhattavoitteet ovat askelen lähempänä toteutumistaan. Unicef ilmoitti eilen, että puhtaan veden puutteesta kärsivien ihmisten määrä on onnistuttu puolittamaan vuoden 1990 tasosta, vieläpä hyvissä ajoin ennen määrävuotta 2015.

Vuosien 1990 ja 2010 välillä yli 2 miljardia ihmistä on saatu puhtaan juomaveden piiriin, todetaan Unicefin ja Maailman terveysjärjestö WHO:n julkaisemassa raportissa Progress on Drinking Water and Sanitation 2012.

Raportin mukaan vuoden 2010 lopulla 89 prosentilla maailman väestöstä – toisin sanoen 6,1 miljardilla ihmisellä – oli käytössään puhdasta vettä. Raportti arvioi, että vuoteen 2015 mennessä määrä nousee 92 prosenttiin.

Prosentit kasvaa, mutta myös alueellinen eriarvoisuus

"Tämä on erityisen hyvä uutinen maailman lapsille", sanoo Unicefin pääjohtaja Anthony Lake.

"Tämän vuosituhattavoitteen saavuttaminen pelastaa valtavan määrän henkiä. Silti yli 3 000 lasta kuolee edelleen joka päivä likaisen veden aiheuttamiin tauteihin."

Lake muistutti, että ilman puhdasta vettä elää edelleen 783 miljoonaa ihmistä, ja miljardeilta puuttuu kunnollinen sanitaatio. Vasta 63 prosentilla maailman väestöstä on käytössään asianmukainen vessa, eikä tavoitteeksi asetetun 75 prosentin saavuttaminen vuoteen 2015 mennessä näytä toteutuvan.

Samalla kun vuosituhattavoitteiden saavuttamisessa on tapahtunut paljon edistystä, alueiden välinen ja maiden sisäinen eriarvoisuus on kasvanut.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa vain 61 prosentilla väestöstä on puhdasta vettä saatavillaan, kun luku on latinalaisessa Amerikassa, Karibialla, Pohjois-Afrikassa ja isossa osassa Aasiaa yli 90 prosenttia. Vähiten kehittyneiden maiden maaseutu-alueilla 97 ihmistä sadasta ei saa puhdasta vettä vesijohdosta, ja juomavesi on usein pintavettä joista ja järvistä.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 7.3.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi