Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Digitarina: Kotisynnytykset tappavat naisia Ugandassa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Nettivideot

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Tallenteet, Uutiset, 6.3.2012

Digitarina: Kotisynnytykset tappavat naisia Ugandassa

Seitsemännen lapsensa synnyttäneen Olivia Uwarin tarina on tavallinen. Perinne sitoo hänet kotiin synnyttämään mahdollisimman monta lasta. Perhenneuvonta ei köyhällä maaseudulla ole onnistunut.

YK:n 5. vuosituhattavoite: Olivian tarina, Uganda from global.finland.fi on Vimeo.

Ugandassa taistellaan viidennen vuosituhattavoitteen eli odottavien äitien terveyden parantamisen saavuttamiseksi. Tilastot ovat kuitenkin synkät: 16 naista kuolee joka päivä synnytykseen. Tämä tarkoittaa melkein 6 000 naista vuodessa. 

Ugandalaisen Olivia Uwarin tarina on tavallinen. Hän on juuri synnyttänyt seitsemännen lapsen, hänellä on HIV ja hän on työtön. Ennen kuin hänet naitettiin miehelleen, hän ehti toimia lyhyen hetken opettajana.

Hänen päivänsä kuluvat perheen maapalstan hoidon, viljelyn ja ruuankeruun parissa. Ainoa mahdollisuus tuloihin on satunnaisesti omia tarpeita isomman sadon myynti.

Lapsia tulee olla mahdollisimman paljon

Olivian miehen kahdesta vaimosta vain Olivia voi saada lapsia – tai ”tuottaa”, kuten hän itse asian ilmaisee. Vanhat kulttuuriset traditiot istuvat ugandalaisessa kulttuurissa tiukasti. Niiden mukaan miehellä tulee olla useita vaimoja ja mahdollisimman paljon lapsia, jotta hänen vanhuutensa olisi turvattu.

Perheneuvonta yrittää muuttaa tätä tapaa, mutta köyhällä maaseudulla tilanne ei ole juurikaan parantunut. Useiden terveyskeskuksien neuvoloissa on henkilöstöpula, ja henkilökunnalla on vain harvoin aikaa puhua perhesuunnittelusta ja ehkäisystä saati äitien henkisestä hyvinvoinnista.

Mulandan terveyskeskuksen neuvola, jossa voi myös synnyttää, sijaitsee kymmenen kilometrin päässä Olivian kylästä. Naiset kävelevät matkan synnytykseen kantaen mukanaan itse ostamansa synnyttäjän ensiapusetin, johon kuuluu esimerkiksi kertakäyttöhansikkaita, ruiskuja, neuloja, puhtaita liinoja ja kaksi pesuvatia.

Lisäksi naisilla on mukanaan rahaa mahdollisesti tarvittaviin lääkkeisiin sekä hieman ruokaa jalan tehtävää kotimatkaa varten. Tavan mukaan naiset lähtevät kotiin vauvansa kanssa alle vuorokauden kuluttua synnytyksestä.

Äitien hoidon turvaaminen tärkeintä

Ugandassa on onnistuttu hyvin taistelussa HIV:tä lastaan. Äitiyskuolleisuuden vähentyminen ei ole edistynyt vastaavasti. Vuonna 2006 jokaista 100 000 raskautta kohti kuoli 435 naista. YK:n mukaan Ugandassa taistelu viidennen vuosituhattavoitteen saavuttamiseksi onkin liian hidasta ja paikon jopa kokonaan pysähdyksissä, eikä tavoitetta tällä vauhdilla saavuteta.

YK:n mukaan suurimpia yksittäisiä uhkia naisten terveydelle ovat liian suuri määrä lapsia, HIV ja ei-avustetut synnytykset. Muut suuret uhat ovat heikko infrastruktuuri, laittomat abortit, korkea verenpaine sekä lääkkeiden, laitteiden ja ammattitaitoisen henkilökunnan puute.

Myös Ugandan hallitus on reagoinut huonoon kehitykseen ja priorisoinut neljä avaintekijää naisten terveyden parantamiseksi.

  1. Äitien terveyttä pyritään edistämään turvaamalla raskaudenaikainen ja -jälkeinen hoito sekä
  2. ammattitaitoinen apu synnytyksissä.
  3. Perhesuunnittelulla pyritään estämään liian varhaisia, liian usein toistuvia ja ei-toivottuja raskauksia.
  4. Lisäksi tehokkaalla raskaudenaikaisella hoidolla pyritään ehkäisemään malariaa, anemiaa, HIV/Aidsia ja muita naisten terveyden vaarantavia tauteja. 

Lähteet:

  • Ministry of Finance, Planning and Economic Development, Uganda 2010: Millennium Development Goals Report for Uganda 2010

Teksti: Hanna Mehtonen-Rinne
Videon toteutus: Osuuskunta Glokaali

Vuosituhattavoite 5: Odottavien äitien terveydentilan parantaminen

YK:n jäsenvaltiot ovat asettaneet tavoitteeksi vähentää äitiyskuolleisuutta kolmella neljänneksellä vuoteen 2015 mennessä. Kehitysmaassa elävän naisen todennäköisyys kuolla synnytykseen on 36-kertainen verrattuna länsimaassa elävään naiseen.

Suurin osa äitien kuolemista ja vammautumisista olisi helposti estettävissä paremmalla hoidolla raskauden ja synnytyksen aikana. Ammattitaitoisen terveydenhoidon saaminen raskauden sekä synnytyksessä ja synnytyksen jälkeisen kuukauden ajan on keskeistä naisten ja lasten henkiinjäämiselle.

Lähes 360 000 naista kuolee joka vuosi raskauden aikana tai synnytyksessä. He ovat lähes kaikki Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Aasiassa. 20-kertainen määrä naisia loukkaantuu vakavasti tai saa pysyviä vammoja.

Kehitystä on tapahtunut äitiyskuolleisuuden vähentämiseksi. Vuodesta 1990 äitiyskuolleisuus on laskenut kolmanneksella. Vuosituhattavoitteen toteutuminen on silti hyvin epätodennäköistä.

Lähde: http://www.unicef.fi/tavoite5

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi