Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Uutiskooste: Kenia - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 10.2.2012

Uutiskooste: Kenia

Kahta tämänhetkistä presidenttiehdokasta syytetään vuoden 2007 vaaliväkivallasta. Myös tuoreet pidätykset Pohjois-Kenian levottomuuksissa osoittavat, että rankaisemattomuuden kulttuuri on murtumassa.

BBC & The Standard: Presidenttiehdokkaat syytteeseen kansanmurhasta

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) tulee syyttämään neljää tunnettua kenialaista rikoksista ihmisyyttä vastaan vuoden 2007 lopussa pidettyjen presidentinvaalien jälkeen riehuneissa väkivaltaisuuksissa. Väkivalta alkoi kilpailevien ehdokkaiden Raila Odingan ja Mwai Kibakin kannattajien kahakoinnista, mutta paisui nopeasti verilöylyksi, jossa yli 1200 ihmistä kuoli ja 600 000 joutui jättämään kotinsa.

Syytettyinä ovat varapääministeri Uhuru Kenyatta, kansanedustaja ja entinen opetusministeri William Ruto, entinen korkea virkamies Francis Muthaura ja radiotoimittaja Joshua Arap Sang. Kenyatta on Kenian ensimmäisen presidentin Jomo Kenyattan poika ja yksi maan rikkaimmista ihmisistä. Häntä ja Muthauraa syytetään väkivaltaan, murhaan ja raiskaukseen yllyttämisestä Odingan tukijoina pidettyjä kohtaan. Rutoa ja Arap Sangia syytetään puolestaan väkivallan organisoinnista Kibakin kannattajia kohtaan.

Ruto ja Kenyatta pyrkivät presidentiksi tämän vuoden lopulla pidettävissä vaaleissa. Kaikki syytetyt kiistävät syyllisyytensä.

Vaaliväkivalta on Keniassa tuttua, mutta aiemmin siitä ei ole rangaistu. Maa yritti Afrikan Unionin tuella saada oikeudenkäynnin Keniaan, mihin ICC ei suostunut.

IrinNews: Poliittiseen väkivaltaan kiihottamisesta epäiltyjä pidätetty

Väkivaltaisuudet Pohjois-Keniassa jatkuvat. Etnisen syrjinnän vähentämistä ja yhteisöjen välistä sovittelua ajavan Kansallisen koheesion ja integraation komission(NCIC) puheenjohtajan Mzalendo Kibunjian mukaan levottomuudet Moyolen alueella ovat poliittisia ja liittyvät myöhemmin tänä vuonna pidettäviin vaaleihin.

Punainen risti arvioi, että alueelta on paennut 57 000 ihmistä, joista monet rajan yli Etiopiaan. Noin 60 ihmistä on tapettu, yli 1000 taloa poltettu ja karjaa tuhottu. Alueella on myös tukittu teitä ja suljettu kauppoja, minkä vuoksi ruoasta on pulaa ja sen hinta on noussut.

Suurin osa alueen kouluista on suljettuna, sillä koulunkäynti ei ole turvallista. Avustustyöntekijöiden mukaan muun muassa lapsiin ja vanhuksiin kohdistunut summittainen väkivalta on traumatisoinut ihmisiä pahasti, ja eri yhteisöihin kuuluvien välit ovat hyvin jännittyneet. Avustustyöntekijöiden mukaan osapuolet eivät luota toisiinsa eikä heillä ole motivaatiota vihanpidon lakkauttamiseen.

Paikallisen poliisikomentajan Marcus Ocholan mukaan maassa vallinnut rankaisemattomuuden perinne on kuitenkin häviämässä, ja useita poliittisia johtajia on pidätetty epäiltyinä konfliktin lietsomisesta muun muassa sosiaalisen median kautta.

The Daily Nation: Naisten poliittisten oikeuksien toteutuminen tarkkailuun

Naisten oikeuksia ja rauhaa ajava Women Rights Institute for Peace kouluttaa naisten oikeuksien tarkkailijoita Rift Valleyn maakuntaan, joka on hyvin altis alua poliittiselle kuohunnalle. Järjestön johtaja Mariam Suleiman toteaa, että tarkkailijat työskentelevät läheisesti turvallisuusviranomaisten, kansallisen yhtenäisyyden ryhmän ja puolueettoman vaalikomission kassa turvatakseen naisten poliittisten oikeuksien vapaan toteutumisen. Tarkkailijoiden avulla halutaan myös varmistaa, että naisten oikeuksiin kohdistuvat mahdolliset loukkaukset tulevissa vaaleissa dokumentoidaan.

The Business Daily: Politiikkaa seurataan Twitteristä

Tuoreen tutkimuksen mukaan kenialaiset ovat Afrikan toiseksi aktiivisimpia Twitterin käyttäjiä. He twiittasivat 2,5 miljoonaa kertaa vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä. Edellä ovat vain eteläafrikkalaiset, jotka twiittasivat kaksi kertaa enemmän. Myös Nigeriassa ja Egyptissä twiitataan afrikkalaisittain paljon. Keniassa Twitteriä käyttävät erityisesti nuoret.

Yli puolet Twitter-vierailuista tehdään matkapuhelimella. Kenialaiset etsivät Twitteristä yhä enemmän tietoa julkkisten lisäksi myös politiikasta, mikä tekee siitä tärkeän kampanjointifoorumin tulevissa vaaleissa. Twiittaajiin kuuluvat muun muassa tunnetut poliitikot Raila Odinga, Uhuru Kenyatta ja Martha Karua.

Muita suosittuja sosiaalisen median muotoja ovat Keniassa Facebook, Flickr, MySpace ja Google+.

The East African: Mellakat veivät tulot – yrittäjät vaativat korvauksia

The East African Business Council (EABC) vaatii Keniaa korvaamaan ugandalaisille ja ruandalaisille yrittäjille tappiot, jotka nämä kokivat vaalien jälkeisten levottomuuksien vuoksi vuosina 2007–2008. Ugandalaisten 21 yrittäjän joukko vaatii yhteensä lähes 1,3 miljoonan dollarin korvauksia. Ruandalaiset eivät ole vielä määritelleet vaatimustaan.

Yleisen väkivallan lisäksi tiesulut Kenian ja naapurimaiden välisillä teillä estivät tavaroiden kuljetuksen alueella. Ennen levottomuuksia Itä-Afrikan yhteisön maat Kenia, Tansania, Ruanda, Burundi ja Uganda odottivat yhteensä kuuden prosentin kasvua bruttokansantuotteeseensa vuodelle 2008, mutta kriisin seurauksena kasvu jäi 4,5 prosenttiin.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 9.2.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi