Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

17-timmars arbetsdagar vid bilratten, och ingen semester - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 3.2.2012

17-timmars arbetsdagar vid bilratten, och ingen semester

Balaram från Nepal är nöjd över att köra taxi i Förenade arabemiratens huvudstad Abu Dhabi. Tidigare arbetade han på byggen och trivs numera bra i en luftkonditionerad bil, även om han saknar sin familj och sitt hemlands grönska.

Tjugoåttaåriga Balarams dagar har varit sig lika under de senaste tjugo månaderna. Han kör taxi upp till 17 timmar i dygnet och har inga lediga dagar. Han har en bil till sitt förfogande som han får köra med så mycket han vill.

Balaram kör taxi. Foto: Päivi ArvonenBalaram från norra Nepal ville inte att hans efternamn skulle publiceras. Där hemma lever hans fru, två barn och mor på hans inkomster. Foton: Päivi Arvonen

Av långa arbetsdagar blir det extra inkomster, för han får progressiv kommission utöver sin grundlön. ”Jag orkar bra köra 16-17 timmar om dagen. Då blir det ingen tid över för annat än att sova, så jag sparar mycket mer än om jag hann använda pengar till någonting” förklarar han.

Balarams grundlön är 1000 dirham, det vill säga 223 euro i månaden. För en flitig chaufför kan inkomsterna, med tillägg medräknade, komma upp i 600 euro på en månad. Balaram sparar ungefär 70 % av det han tjänar varje månad, och de pengarna skickar han hem till familjen.

Hemlängtan värsta problemet

Hemma i en liten by på landet i Nepal lever hans fru, deras söner och Balarams gamla mamma på Balarams inkomster.

”Jag längtar väldigt mycket efter min familj, som jag bara träffar med ett par års mellanrum. I Nepal finns inga arbeten och vi skulle inte klara oss på det som vår lilla jordlott producerar. Mitt arbete utomlands gör det möjligt för barnen att gå i skola, och därför måste vi alla uppoffra oss”, berättar Balaram.

Förutom sin familj längtar Balaram efter sitt fosterlands natur och grönska, när han befinner sig i den arabiska halvöns ökenlandskap.

Balaram har arbetat i två års perioder i Förenade arabemiraten i åtta års tid. Mellan arbetsperioderna tillbringar han två-fyra månader i sitt hemland. Han håller inte med om den hårda kritik som riktats mot Emiratens behandling av sina gästarbetare.

”Situationen är betydligt bättre nu. Vi gästarbetare har mera rättigheter än förr, och vi är också mera medvetna om dem. Förut arbetade jag på byggen och det var verkligen tungt, men idag måste man ta pauser under den hetaste tiden också på byggen, och det är vanligare att man använder säkerhetssele så det sker färre olyckor än förut.”

Balaram är också nöjd med sin arbetsgivare, den bästa han hittills haft, anser han. Arbetsgivaren bekostar bostad och grundläggande hälsovård.

”Som tur är har jag varit frisk, för man får naturligtvis inget betalt om man är sjukskriven. Arbetet har många fördelar: jag får göra mina arbetsresor med taxi och i personalmatsalen får vi köpa mat billigt.”

Balaram får hålla sitt pass själv. Många arbetsgivare tar hand om arbetarnas pass så länge deras arbetskontrakt varar. Man kan alltså i praktiken inte byta jobb förrän de tvååriga arbetsavtalen gått ut. 

Förenade arabemiraten byggs med främmande arbetskraft. Foto: Päivi ArvonenFörenade arabemiraten byggs med främmande arbetskraft. Av befolkningen har bara en femtedel medborgarskap i landet. Foto: Päivi Arvonen

Polisen hygglig men inte kunderna

Många av Balarams landsmän arbetar på byggen eller med vaktuppgifter. Nepalesiska kvinnor arbetar ofta som hemhjälpar. En byggarbetares månadslön kan vara så låg som hundra euro per månad.

Nepals gästarbetare

  • Gästarbetarnas penningförsändelser hem motsvarar ungefär en fjärdedel av Nepals bruttonationalinkomst
  • År 2001-2011 flyttade cirka 1,2 nepaleser utomlands i hopp om bättre inkomster
  • År 2011 bodde drygt 1,9 miljoner nepaleser utomlands
  • Flest nepaleser bor i Indien, Malaysia och länderna kring Persiska viken
  • År 2011 uppgick Nepals befolkning till 26,6 miljoner

Enligt många källor är nepalesiska arbetare uppskattade i Förenade arabemiraten. Enligt uppgifter från Nepals ambassad i Abu Dhabi arbetade ungefär 145 000 nepaleser i Förenade arabemiraten i februari 2011.

Förutom hemlängtan bekymrar sig Balaram mest för kunderna. ”Jag är mycket rädd för många av kunderna. Många är nervösa och argsinta, och blir arga helt utan orsak. Jag försöker alltid göra mitt bästa men vissa kunder är omöjliga att vara till lags. Min ställning är väldigt svag om någon kund klagar på mig till arbetsgivaren”, säger Balaram bedrövad.

Polisen är han däremot mycket nöjd med.

”Jag är alltid lika överraskad över att polisen är så hygglig i det här landet. De behandlar alla medborgare lika, och de är mycket rättvisa.”

Balaram ser fram emot april, då hans pågående arbetsavtal går ut och han får åka hem till sin by och sin familj. ”Jag är hemma två eller fyra månader men sedan måste jag återvända till arbetet. Jag tänker försöka få jobb som chaufför åt något internationellt företag, men troligtvis blir det att köra taxi igen”, funderar han.

Mänskliga rättigheter väcker frågor

Uppskattningarna om befolkningsmängden i Förenade arabemiraten varierar mellan fem och åtta miljoner människor. Av dem tror man att tio-tjugo procent är landets egna medborgare.

Största delen av befolkningen är gästarbetare och av dem är hälften sydasiater, en femtedel araber och iranier, och cirka åtta procent västerlänningar och ostasiater.

De största grupperna är indierna (ungefär två miljoner), pakistanierna, afghanerna, filippinierna, kineserna, nepaleserna, libaneserna och de övriga araberna, samt människor från Sri Lanka.

Gästarbetarnas ställning har väckt diskussion hos människorättsorganisationerna, i synnerhet när det gäller dem som arbetar på byggen eller som hemhjälpar. I sin rapport om de mänskliga rättigheterna år 2008 tog FN upp behandlingen av gästarbetare vid sidan av pressfriheten, kvinnors och barns ställning, och jämställdhet. Tack vare många nya författningar har gästarbetarnas arbetsomständigheter förbättrats mycket under de senaste åren.

I Förenade arabemiraten finns varken frivilligorganisationer, fackförbund eller politiska partier.

I början av december firade landet sin 40-åriga självständighet. I samband med festligheterna frigav man fem av landets medborgare som dömts till fängelsestraff för att ha ”använt internet i avsikt att skada landets ledare”.

Päivi Arvonen

Skribenten är frilansjournalist bosatt i Egypten. Artiklar försedda med författarens namn publicerade på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

>

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 3.2.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi