Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Auton ratissa 17 tuntia päivässä ilman lomia - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 30.1.2012

Auton ratissa 17 tuntia päivässä ilman lomia

Nepalilainen Balaram ajaa tyytyväisenä taksia Yhdistyneiden arabiemiirikuntien pääkaupungissa Abu Dhabissa. Aiemmin rakennuksilla työskennellyt mies viihtyy ilmastoidun auton ratissa, mutta ikävöi perhettään ja kotimaansa vehreyttä.

Viimeiset 20 kuukautta Balaramin, 28, päivät ovat olleet toistensa kaltaisia. Mies ajaa taksia jopa 17 tuntia päivässä eikä pidä vapaapäiviä. Hänellä on oma nimikkoautonsa, jolla hän voi ajaa niin paljon kuin haluaa.

Muuttoliike Nepalista, taksikuski Abu Dhabissa. Kuva: Päivi ArvonenPohjois-Nepalista kotoisin oleva Balaram halusi esiintyä jutussa vain etunimellään. Hänen ansioillaan elää kotopuolessa vaimo, kaksi lasta ja iäkäs äiti. Kuvat: Päivi Arvonen

Pitkistä työpäivistä kertyy lisäansioita, sillä peruspalkan lisäksi kuljettaja saa provisiota keräämästään myynnistä progressiivisesti.

”Jaksan hyvin ajaa 1617 tuntia päivässä, koska silloin minulle ei jää aikaa muuhun kuin nukkumiseen ja pystyn säästämään paljon enemmän kun en kuluta mihinkään”, Balaram kertoo.

Balaramin peruspalkka on 1000 dirhamia eli noin 223 euroa kuukaudessa. Lisien kera palkkaa kertyy ahkeralle kuljettajalle hyvinä kuukausina jopa 600 euron edestä. Balaram pystyy säästämään noin 70 prosenttia kuukausiansioistaan kotiin lähetettäväksi.

Koti-ikävä isoin ongelma

Pienessä maalaiskylässä Pohjois-Nepalissa Balaramin ansioilla elää vaimon ja 8- ja 4 -vuotiaiden poikien lisäksi iäkäs äiti.

”Kaipaan valtavasti perhettäni, jota näen vain kahden vuoden välein. Nepalissa ei ole töitä ja emme tulisi toimeen pienen maapalstamme tuotolla. Työni ulkomailla mahdollistaa lasteni koulunkäynnin, ja siksi meidän kaikkien on uhrauduttava ”, Balaram kertoo.

Perheensä lisäksi mies kaipaa kotimaansa luontoa ja vehreyttä Saudi-Arabian niemimaan aavikkomaisemien keskellä.

Balaram on työskennellyt kahden vuoden jaksoissa Yhdistyneissä arabiemiraateissa jo kahdeksan vuotta. Työjaksojensa välillä mies viettää kotimaassaan kahdesta neljään kuukautta. Balaram ei yhdy ihmisoikeusaktivistien kovaan kritiikkiin Emiraattien vierastyöläisten kohtelusta.

”Tilanne on parantunut huomattavasti. Nyt meillä vierastyöläisillä on enemmän oikeuksia kuin ennen ja olemme myös tietoisempia oikeuksistamme. Ennen työskentelin rakennuksilla ja se oli todella raskasta, mutta nykyään rakennuksillakin on pakko pitää taukoa kuumimpana aikana ja myös turvavaljaiden käyttö on yleisempää kuin ennen, joten onnettomuuksia sattuu vähemmän.”

Balaram on tyytyväinen työnantajaansa, jota kuvailee työuransa reiluimmaksi. Työnantaja kustantaa asunnon ja perusterveydenhuollon.

”Onneksi olen ollut terve, sillä sairausajalta ei tietenkään makseta palkkaa. Työssä on kuitenkin paljon etuja: saan kulkea myös työmatkat taksilla ja saamme ostaa työpaikkaruokalasta edullista ruokaa.”

Balaram kertoo saavansa pitää passinsa itsellään, vaikka monet työantajat pitävät työntekijöidensä passin hallussaan työsopimuksen ajan. Työpaikkaa voi käytännössä vaihtaa vain kaksivuotisen sopimuskauden päätyttyä.

Yhdistyneitä arabiemiraatteja rakennetaan vierastyövoimallaYhdistyneitä arabiemiraatteja rakennetaan vierastyövoimalla. Väestöstä vain viidenneksellä on maan kansalaisuus.

Poliisi reilu, asiakkaat ei

Balaramin monet maanmiehet työskentelevät rakennuksilla tai vartiointialalla. Nepalilaisnaisia työskentelee myös kotiapulaisina. Rakennustyömiehen palkka voi olla vain reilut sata euroa kuukaudessa.

Nepalilaiset siirtotyöläiset

  • Siirtotyöläisten rahalähetykset vastaavat noin neljänneksestä Nepalin bruttokansantuotteesta. 
  • Vuosina 2001 - 2011 yhteensä 1,2 miljoonaa nepalia muutti ulkomaille etsimään parempaa toimeentuloa.
  • Ulkonepalilaisia oli vuoden 2011 lopussa reilut 1,9 miljoonaa.
  • Eniten nepalilaisia on Intiassa, Malesiassa ja Persianlahden maissa.
  • Vuoden 2011 väestönlaskennan mukaan Nepalin väkiluku on 26,6 miljoonaa.

Nepalilaiset työntekijät ovat monien lähteiden mukaan arvostettuja Yhdistyneissä arabiemiraateissa. Nepalin Abu Dhabin suurlähetystön mukaan Yhdistyneissä arabiemiraateissa työskenteli helmikuussa 2011 noin 145 000 nepalilaista.

Koti-ikävän lisäksi Balaramin suurin huoli liittyy asiakkaisiin.

”Pelkään todella paljon monia asiakkaita, sillä he ovat hermostuneita ja vihaisia ja suuttuvat helposti ihan aiheettomastikin. Yritän aina parhaani, mutta kaikkia asiakkaita on mahdotonta miellyttää ja asemani on hyvin heikko, jos asiakas tekee valituksen minusta”, Balaram murehtii.

Poliisi sen sijaan saa Balaramilta kiitosta.

”Jaksan aina ihmetellä sitä, että poliisi on tässä maassa niin reilu. Kaikkia kansalaisia kohdellaan tasapuolisesti. Poliisi on myös hyvin oikeudenmukainen.”

Balaram odottaa huhtikuuta, jolloin hänen kaksivuotinen työsopimuksensa päättyy ja mies pääsee kauan odotetulle lomalle kotikylään perheensä luo.

”Olen kotona kaksi tai neljä kuukautta, mutta sitten on palattava töihin. Yritän löytää töitä autonkuljettajana jossakin kansainvälisessä yrityksessä, mutta luultavasti päädyn jälleen ajamaan taksia”, Balaram suunnittelee.

Ihmisoikeustilanne herättänyt kysymyksiä

Arviot Yhdistyneiden arabiemiraattien väkiluvusta vaihtelevat viiden ja kahdeksan miljoonan välillä. Väestöstä maan kansalaisia arvioidaan olevan kymmenestä kahteenkymmeneen prosenttiin.

Valtaosa väestöstä on vierastyöläisiä, joista puolet on etelä-aasialaisia, viidennes arabeja ja iranilaisia ja noin kahdeksan prosenttia länsimaalaisia ja itä-aasialaisia.

Suurimmat väestöryhmät ovat intialaiset (noin kaksi miljoonaa), pakistanilaiset, afganistanilaiset, filippiiniläiset, kiinalaiset, nepalilaiset, srilankalaiset, libanonilaiset ja muut arabit.

Erityisesti rakennuksilla ja kotiapulaisina työskentelevien siirtotyöläisten asema on puhuttanut ihmisoikeusjärjestöjä. YK:n ihmisoikeusneuvosto nosti vuoden 2008 ihmisoikeustilannearviossaan esille vierastyöläisten kohtelun lisäksi myös lehdistön vapauden, naisten ja lasten aseman sekä tasa-arvon. Vierastyöläisten työoloihin on tullut viime vuosien aikana parannuksia monien uusien säädösten myötä.

Yhdistyneissä arabiemiraateissa ei ole kansalaisjärjestöjä, ammattiyhdistysliikkeitä eikä poliittisia puolueita.

Maa juhli joulukuun alussa 40-vuotista itsenäisyyttään. Itsenäisyysjuhlien alla vapautettiin vankeusrangaistuksen saaneet viisi maan kansalaista, jotka oli tuomittu ”Internetin käyttämisestä maan johtajien loukkaamiseen”.

Päivi Arvonen

Kirjoittaja on Egyptissa asuva vapaa toimittaja. Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

 

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi