Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

ANC firade sina 100 år med stil, men morgondagen bekymrar - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 13.1.2012 | Utrikesministeriet

ANC firade sina 100 år med stil, men morgondagen bekymrar

Hundra år gammal och pigg som få. Men har veteranen ANC krafter att bemöta Sydafrikas och den globala världens förändringar? Stämningarna var delade den 8 januari när Afrikas äldsta parti ANC, som befriade Sydafrika från apartheid, firade sitt hundraårsjubileum.

Talo, jossa ANC perustettiin 1912. Kuva: Iina Soiri Huset där ANC grundades 1912. Foto: Iina Soiri

400 kilometer sydväst om Pretoria ligger Bloemfontein, och i Bloemfontein finns en liten kyrka. Idag står den inklämd mellan ett kolkraftverks väldiga torn men det förringar inte dess historiska värde. För hundra år sedan grundades i den byggnaden nämligen en rörelse som reaktion på förbudet för svarta människor att äga mark.

Till den åttonde januari, alltså senaste söndag, har man rustat upp den gamla kyrkan och dekorerat fabrikspiporna med granna färger. Även om de största festligheterna försiggick på en jättearena där de inbjudna gästerna var över 100 000 stycken, så arrangerades också en del av African National Congress jubileum på denna historiska plats.

Klart i tid trots allt

Festplatsens läge fick många att befara att hela företaget inte skulle gå att genomföra.

Dessutom såg Sydafrikas ettriga oberoende press till att partiets festligheter åtminstone inte helt och hållet betalades av skattebetalarna. Man strävade efter att stå för arrangemangen med partiets egna krafter, men när det gällde säkerhet och värdskap för de utländska gästerna fick man hjälp av myndigheterna.

Så sent som dagen innan festligheternas början visste man inte var man skulle inkvartera de 2500 säkerhetsmännen, de högt uppsatta utländska gästernas logi ändrades flera gånger, servicen haltade och tidtabellerna bestod främst i gissningar.

Men som alltid i Afrika: Allt ordnade sig, inte precis vid den tid och på det sätt man hade planerat, men på något sätt ordnade sig allt i alla fall. I själva verket började president Jacob Zuma sitt festtal på exakt utsatt tid och avslutade det innan mörkret föll, och de flyg som blev försenade blev det på grund av oväder och inte på ANC:s förskyllan.

ANC:llä on aktiivinen naisten järjestö, jonka jäsenet kokoontuivat puistoon juhlimaan. Kuva: Iina SoiriANC har en aktiv kvinnoorganisation, vars medlemmar firade jubileet i en park.

Mandelas beskärda del av uppmärksamheten

Bland de inbjudna gästerna fanns veteraner från Afrikas frihetskamp, cirka fyrtio afrikanska statsöverhuvud, före detta anti-apartheidaktivister och dagens sydafrikanska elit med sina lyxiga bilar.

Finland representerades av utrikesminister Erkki Tuomioja, som själv aktivt arbetat mot apartheid, samt ett halvdussin före detta aktivister av vilka flera hade upprätthållit vänskapsband som de knutit under ANC:s landsflyktstid.

Det var bara den legendariska men trötta Nelson Mandela som saknades. Han är 93 år gammal idag och blev flitigt ihågkommen i många tal och på kolossala affischer.

Vanligt folk deltog också i festligheterna, både på Free State Stadium som restaurerades ifjol för fotbolls-VM, och i evenemangen i omgivande parker. För dem erbjöd ANC:s jubileum en möjlighet att hylla historiska hjältedåd men också orsak att ägna en stunds eftertanke åt hur frihetskampen ser ut idag,

”Vi fick den länge efterlängtade friheten, och sedan tog vi itu med annat” sammanfattade företagaren Bassie Matjila, som när det begav sig riskerade sitt liv för ANC med hemligt motståndarbete. För henne, som för så många andra, har slutet på apartheid inneburit att man äntligen fått återgå till vardagen och till att bygga upp ett land med många raser.

De största utmaningarna är historiska

Det går inte att överdriva ANC:s betydelse för Sydafrikas historia så hundraåringen förtjänade verkligen sin högtidliga fest.  När partiet fick makten år 1994 var man full av hopp, och många av förhoppningarna har infriats.

Den största utmaningen som landets 50 miljoners befolkning har att bemöta är av historiskt ursprung och svår att tackla för vilken regering som helst: majoriteten av befolkningen är outbildad och inkompetent och saknar möjligheter att klara sig i den moderna världen. Sydafrikas utbildningspolitik anses allmänt som misslyckad.

Näringslivets behov sammanfaller inte med arbetskraftens. Arbetslösheten är, beroende på källa, mellan 25 och 45 procent hög, men samtidigt kan investerare inte hitta kunnig arbetskraft.

Hälsovårdens nivå är låg och hiv har brett ut sig vilket medför många sociala problem.

Etelä-Afrikan vapaussodan veteraaneja stadionilla. Kuva: Iina SoiriVeteraner från Sydafrikas frihetskamp firar ANC på stadion.

Också de vita erkänner ANC:s förtjänster

Trots sina problem är Sydafrika den ledande ekonomiska makten i sin världsdel, och en politisk vägvisare. ANC:s ledning förefaller dess värre att fjärma sig från folket i rask takt, och den svarta befolkningens kritik tilltar.

ANC som litar på sin position men är osäker på sin politik har besvarat kritiken med att försöka begränsa yttrandefriheten och drömma om en kontrollerad utveckling lik den i Kina.

”ANC:s elit och folket har helt olika uppfattningar om demokrati och utveckling” säger Elizabeth Sidiropoulos som leder Sydafrikanska utrikespolitiska forskningsinstitutet SAIIA.

De 15 miljoner invånare som lever på socialstöd är inte intresserade av ideologier eller hjältesagor – vad de vill ha är snabb lindring på sin bistra vardag och infriande av löften.

Enligt Sidiropoulos har folket blivit aktivare, bland annat tack vare den arabiska vårens exempel, och anser att de demokratiska grundläggande rättigheterna är allt viktigare.

Homosexuell artist

Trots oenigheten ägnades förra veckoslutet åt det gemensamma jubileet. Färgglatt utstyrda människor festade stolta på stadion, kvinnogrupper och ungdomar hade picknick i den stekande solen i parkerna, och på gatorna såldes mat, dryck och ANC-prylar.

Folkets hela brokiga skala visade upp sig under festligheterna, raser och kulturer om vartannat. Födelsedagsbarnet välsignades både av officiella präster och traditionella hövdingar, hyllningssånger framfördes både av gamla legender och nya popsångare. Och knappast finns det något annat land i Afrika där en öppet homosexuell popstjärna inbjuds att uppträda i liknande sammanhang.

ANC:s jubileum pågår hela året, när facklan som tändes på födelsedagen färdas runt landet, från en provins till en annan.

Iina Soiri

Skribenten är rådgivare vid utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning och före detta generalsekreterare för Isolera Sydafrika-kampanjen i Finland.

Bildsammandrag av hundraårsjubileet:

 

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 13.1.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi