Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

100-vuotias ANC juhli näyttävästi – mutta huominen huolettaa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 11.1.2012 | Ulkoministeriö

100-vuotias ANC juhli näyttävästi – mutta huominen huolettaa

Satavuotias mutta vieläkin varsin vetreä! Mutta onko veteraanilla voimia vastata Etelä-Afrikan ja globaalin nykymaailman muutoksiin? Näissä kaksijakoisissa tunnelmissa juhlittiin Afrikan vanhimman puolueen ja Etelä-Afrikan rotusorrosta vapauttaneen ANC:n syntymäpäiviä 8. tammikuuta 2012.

Talo, jossa ANC perustettiin 1912. Kuva: Iina Soiri Talo, jossa ANC perustettiin 1912. Kuvat: Iina Soiri

Bloemfontein löytyy Etelä-Afrikan kartalta reilut 400 kilometrin Pretoriasta lounaaseen, ja Bloemfonteinista löytyy pieni kirkko.

Tätä nykyä kirkko on jäänyt viereen nousseen hiilivoimalan valtavien tornien puristukseen, mutta ei se sen historiallista arvoa vähennä. Sata vuotta sitten kirkossa nimittäin perustettiin liike vastalauseeksi mustien maanomistuksen kieltämiselle Etelä-Afrikassa.  

Viime sunnuntaihin, tammikuun 8. päivään mennessä, kirkko saatiin restauroitua ja vieressä tönöttävät savupiiput värikkäästi koristeltua. Vaikka suurimmat juhlallisuudet tapahtuivat jättistadionilla – olihan jo pelkästään kutsuvieraita yli 100 000 –, osa Afrikan kansalliskongressi ANC syntymäpäiväjuhlallisuuksista järjestettiin myös historiallisella pääkallonpaikalla.

Tiukille veti mutta valmista tuli

Jo juhlapaikan sijainti sai monet kauhistelemaan koko operaation onnistumista.

Lisäksi Etelä-Afrikan ärhäkkä ja riippumaton lehdistö piti huolen, ettei puolueen juhlia pantu ainakaan kokonaan veronmaksajien piikkiin. Järjestelyistä pyrittiinkin vastaamaan puolueen omin voimin, tosin turvallisuudessa ja ulkomaisten vieraiden isännöinnissä saatiin viranomaisapua.

Vielä päivää ennen juhlien alkamista 2 500 turvamiehen majoituksesta ei ollut tietoakaan, ulkomaisten arvovieraiden majapaikat vaihtuivat tiheään, palvelut ontuivat ja ohjelmasta ja aikataulusta liikkui lähinnä arvailuja.

Mutta kuten aina Afrikassa: Kaikki hoitui, ei aina siten eikä silloin, kun oli suunniteltu, mutta jotenkin ja joskus kuitenkin. Itse asiassa presidentti Jacob Zuman puhe pääjuhlassa alkoi tarkalleen suunnitellulla kellonlyömällä, loppui ennen pimeää ja paluulentojen viivästyminenkin meni rajuilman eikä ANC:n piikkiin.

ANC:llä on aktiivinen naisten järjestö, jonka jäsenet kokoontuivat puistoon juhlimaan. Kuva: Iina SoiriANC:llä on aktiivinen naisten järjestö, jonka jäsenet kokoontuivat puistoon juhlimaan.

Mandela sai ansaitsemansa huomion

Kutsuvieraiden joukossa oli Afrikan vapaustaistelun veteraaneja, nelisenkymmentä Afrikan valtionpäämiestä, kansainvälisen apartheidin vastaisen liikkeen entisiä aktivisteja ja komeilla autoilla koreilevaa uuden Etelä-Afrikan eliittiä.

Suomea juhlissa edusti ulkoministeri Erkki Tuomioja, joka itsekin vastusti aktiivisesti apartheidia, sekä puolitusinaa entistä aktivistia, joista monet ovat pitäneet yllä ANC:n maanpakolaisvuosina rakennettuja ystävyyssuhteita.

Vain legendaarinen mutta jo väsynyt Nelson Mandela, 93, puuttui. Häntä kuitenkin muistettiin monissa puheissa ja valtavissa julisteissa.

Juhlaan osallistui myös tavallista kansaa sekä toissa vuoden MM-jalkapalloa varten kunnostetulla Free State Stadiumilla että ympäröiviin puistoihin rakennetuissa oheistapahtumissa. Heille ANC:n synttärit antoivat mahdollisuuden kunnioittaa historian urotekoja, mutta myös muistuttaa, että meno on vapaustaistelun jälkeen arkipäiväistynyt.

”Tuli kauan kaivattu vapaus, ja sitten ryhdyimme muihin töihin”, summasi ANC:n maanalaisessa työssä henkensä uhalla toiminut yrittäjä Bassie Matjila.

Hänelle kuten monille muillekin apartheidin päättyminen on merkinnyt toivottua paluuta arkeen ja monirotuisen maan rakentamista.

Etelä-Afrikan vapaussodan veteraaneja stadionilla. Kuva: Iina SoiriEtelä-Afrikan vapaussodan veteraaneja stadionilla.

Suurimmat haasteet ovat historiallista perua

ANC:n merkitystä Etelä-Afrikan historiassa ei voi liikaa korostaa, joten satavuotias sankari ansaitsi arvokkaan juhlansa. Valtaanpääsy vuonna 1994 oli toivoa täynnä, ja moni toive on toteutunut.

Lähes 50-miljoonaisen kansan suurin haaste on kuitenkin historiallista perua, ja sitä olisi minkä tahansa hallituksen vaikea nopeasti korjata: valtaosa kansasta on edelleen kouluttamatonta ja vailla mahdollisuuksia selviytyä modernissa maailmassa. Etelä-Afrikan opetuspolitiikkaa pidetään yleisesti epäonnistuneena.

Talouselämän ja tarjolla olevan työvoiman tarpeet eivät kohtaa. Työttömyys on lähteestä riippuen 25–45 prosenttia, ja samanaikaisesti investoijat eivät löydä pätevää työvoimaa.

Terveyspalvelut ovat heikkotasoisia ja laajalle levinneet hiv-tartunnat aiheuttavat paljon yhteiskunnallisiakin ongelmia.

Myös valkoiset tunnustavat ANC:n ansiot

Ongelmista huolimatta Etelä-Afrikka on maanosansa johtava talousmahti ja poliittinen suunnannäyttäjä. ANC:n johto näyttää tosin etääntyvän kansasta pikavauhtia, ja mustan väestön oma kritiikki onkin lisääntymään päin.

Asemastaan luottavainen mutta politiikastaan epävarma ANC on vastannut kritiikkiin muun muassa pyrkimällä rajoittamaan sananvapautta ja haaveilemalla kontrolloidusta kehityksestä.

Sosiaaliturvalla eläviä 15 miljoonaa eteläafrikkalaista ei innosta enää niinkään ideologia tai sankarilegendat – he toivovat nopeaa helpotusta ankaraan arkeen ja lupausten lunastamista.

Kansa on aktivoitunut muun muassa arabikevään innoittamana ja pitää demokraattisia perusoikeuksia yhä tärkeämpinä.

Jopa homot pääsivät juhlassa esiin

Eripurasta huolimatta viime viikonloppu oli pyhitetty yhteiselle juhlalle.

Värikäs väki juhli ylpeästi stadionilla, naisryhmät ja nuoret pitivät iloista piknikiä puistoissa paahtavassa helteessä ja kaduilla kaupattiin juomia, ruokaa sekä ANC-krääsää.

Juhlissa esiintyi koko monirotuisen ja -kulttuurisen kansan kirjo. Syntymäpäiväsankarin siunasivat niin viralliset kirkonmiehet kuin perinteiset johtajat, onnittelulauluja lauloivat sekä vanhat legendat että uuden populaarikulttuurin edustajat. Eikä Afrikassa liene toista maata, jossa juhliin kutsutaan esiintymään avoimesti homoseksuaalinen poptähti.

ANC:n juhlat jatkuvat koko vuoden, kun syntymäpäivänä sytytetty soihtu matkaa eri maakunnissa.

Iina Soiri

Kirjoittaja on  ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston neuvonantaja ja Suomen Eristetään Etelä-Afrikka -kampanjan entinen pääsihteeri.

 Kuvakooste 100-vuotisjuhlista:

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi