Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Fotbollen kan skada skolorna i Gabon - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 5.1.2012

Fotbollen kan skada skolorna i Gabon

I Gabon är skolklasserna alldeles för stora och undervisningsmaterial saknas. Nu är lärarna rädda att landets oljepengar ska gå till fotbollsarenor istället för skolförbättringar. I månadsskiftet januari-februari är det nämligen Gabon som ordnar afrikanska mästerskapen i fotboll, tillsammans med Ekvatorialguinea.

Opettajat valittelevat, että ylisuuret luokkakoot ja epäpätevät opettajat johtavat usein koulun keskeyttämiseen Gabonissa. Kuva: Matti RemesLärarna i Gabon klagar över alltför stora klasser och inkompetenta lärare vilket ofta leder till att elever lämnar skolan på hälft. Foto: Matti Remes

En vanlig dag i Enesas lågstadieskola, som ligger i utkanten av Gabons huvudstad Libreville, är i full gång. I klasserna lär man sig matematik, läsning och skrivning, och ute på gården övar sig en del på sprinter under gymnastiklärarens överseende.

I en klass repeterar man fransk grammatik under läraren Francois Ebos ledning. Omständigheterna är anspråkslösa. Alla elever har varsitt häfte men skolböckerna räcker inte till för alla.

”Det lönar sig inte ens att skaffa nya skolbänkar eller böcker, först borde vi få dörrar som går att låsa i klassrummen. Under nätterna försvinner nämligen allt som duger åt en tjuv” beklagar Ebo.

På grund av bristen på skolbänkar är en del av eleverna tvungna att sitta på vingliga bänkar och använda sina knän som skrivbord. Skolans rektor Florentin Nguema har köpt sig en begagnad dator att använda i skolans kansli – för sina egna pengar.

”Det är klart att resursbristen är en prövning både för lärarna och eleverna, men några förbättringar verkar inte finnas i sikte trots våra önskemål” säger Nguema.

På kollisionskurs med regeringen

Fridolin Mvé Messa som är generalsekreterare för Gabons lärarförbund SENA (Syndicat des Enseignants de l’Education Nationale) är frustrerad över situationen. Listan över problem är lång: lärarnas låga löner, inkompetenta lärare, alltför stora undervisningsgrupper, brist på undervisningsmaterial...

”Under de senaste åren har lärarna varit på ständig kollisionskurs med regeringen. Kraven på höjda löner och mera resurser har understrukits med hjälp av strejker, senast i år” berättar Messa.

Till lärarnas bekymmer hör de oregelbundna lönerna. En ny lärare kan få vänta i flera år på sin första lön.

Nu är lärarna oroliga över att de afrikanska fotbollsmästerskapen som går av stapeln i Gabon ska sluka ytterligare av skolornas resurser. Det handlar om den viktigaste idrottshändelsen i Afrika, och den kräver nya fotbollsstadier och annan infrastruktur. Gabon arrangerar mästerskapen tillsammans med Ekvatorialguinea i januari-februari.

Enesan ala-asteella opiskellaan ranskaa opettaja Francois Ebon johdolla. Pula opetusmateriaalista koettelee niin opettajien kuin oppilaidenkin hermoja. Kuva: Matti RemesI lågstadiet i Ensena lär man sig franska av läraren Francois Ebo. Bristen på undervisningsmaterial är en prövning både för lärare och elever.

Valet skapade spänningar

Förhandlingarna om reformer i skolsystemet är för tillfället helt lagda på is eftersom det politiska läget är spänt på grund av parlamentsvalet den 17 december.

”Lärarorganisationen är opolitisk, men i praktiken står vi på oppositionens sida. Valet skapade spänningar, och därför har vi inte kommit åt att diskutera förbättringar som skolorna behöver i år” förklarar Messa.

Gabon styrs av presidenten Ali Bongo Ondimba, vars far Omar Bongo, som dog för tre år sedan, ledde landet i mer än 40 år. Under sin tid vid makten byggde Bongo upp en inre krets som drog nytta av de rikliga oljeintäkterna. Största delen av Gabons 1,5 miljoner invånare lever i fattigdom.

Bongos partis maktposition var inte hotad under valet eftersom oppositionen var alltför splittrad.

Lärarna måste extraknäcka

En lågstadielärares lön är ungefär 300 000 CFA-franc i månaden (cirka 460 euro) och i högstadiet 400 000 CFA-franc (drygt 600 euro).

Lönerna är högre än i de flesta afrikanska länder. Men levnadskostnaderna i Gabon är också klart högre än i grannländerna.

”Pengarna från oljeexporten har höjt priserna, särskilt i huvudstaden. En lärarlön räcker inte till mat och boende. Därför måste vi hitta andra sätt att tjäna pengar” säger engelskläraren John Bodoungou.

I Libreville kan man få betala 300 euro för en bostad med ett sovrum, så hyran slukar största delen av en lärares lön.

”Många lärare ger privatlektioner åt elever som behöver stödundervisning. Det är vanligt och helt acceptabelt i Gabon” konstaterar Bodoungou.

Matti Remes

Skribenten är frilansjournalist. Artiklar försedda med författarens namn publicerade på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

Arbetstagarna illa organiserade

Organisationsfältet som representerar arbetstagarna i Gabon är brokigt och illa organiserat. Exempelvis representeras Gabons 15 000 lärare av tio fackförbund, av vilka SENA (Syndicat des Enseignants de l’Education Nationale) med sina 6000 medlemmar är det största.

SENA är OAJ:s (lärarfackförbundet Opetusalan Ammattijärjestö) partnerorganisation. På gång har man ett treårigt projekt vars syfte är att förstärka fackförbundets verksamhet och beredskap att driva sina medlemmars intressen. OAJ beviljades 52 000 euro i understöd till frivilligorganisationer under åren 2009-2011 av utrikesministeriet.

Inom ramarna för projektet ordnas utbildning och seminarier som fokuserar på grunderna i fackförbundsverksamhet. Vid sidan av arbetstagarnas rättigheter talar man om mänskliga rättigheter i vidare bemärkelse. Dessutom tar man upp vad skolorna kan göra för att reducera diskriminering, aids och sexuellt utnyttjande av barn.

På agendan finns också frågor om förbundens ekonomiförvaltning; t.ex. hur man sköter insamlingen av medlemsavgifter och använder medlen ändamålsenligt och transparent.

SENA har inga heltidsanställda utan drivs med hjälp av deltids- och frivillig arbetskraft.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Uppdaterat 5.1.2012


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi