Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Futis kurjistaa kouluoloja Gabonissa - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 2.1.2012

Futis kurjistaa kouluoloja Gabonissa

Gabonissa koululuokat ovat ylisuuria ja opetusmateriaalit puuttuvat. Opettajat kuitenkin pelkäävät, että öljyrahat valuvat kouluolojen parantamisen sijaan jalkapallostadioneihin. Gabon järjestää jalkapallon Afrikan-mestaruuskisat tammi–helmikuun vaihteessa yhdessä Päiväntasaajan Guinean kanssa. 

Opettajat valittelevat, että ylisuuret luokkakoot ja epäpätevät opettajat johtavat usein koulun keskeyttämiseen Gabonissa. Kuva: Matti RemesOpettajat valittelevat, että ylisuuret luokkakoot ja epäpätevät opettajat johtavat usein koulun keskeyttämiseen Gabonissa. Kuvat: Matti Remes

Tavallinen koulupäivä on täydessä vauhdissa Enesan ala-asteella Gabonin pääkaupungin Librevillen liepeillä. Luokissa opiskellaan matematiikkaa, lukemista ja kirjoittamista. Pihalla harjoitellaan pikajuoksua liikunnanopettajan opastuksella.

Yhdessä luokassa kerrataan ranskan kielioppia opettaja Francois Ebon johdolla. Puitteet ovat vaatimattomat. Kaikilla oppilailla on omat vihkonsa, mutta oppikirjoja ei riitä kaikille.

”Uusia pulpetteja ja kirjoja tänne ei kannattaisi edes hankkia. Luokkahuoneisiin olisi ensin saatava lukittavat ovet. Yön aikana täältä katoaa kaikki varkaille kelpaava”, Ebo valittelee.

Pulpettipulan vuoksi osa koululaisista joutuu istumaan kiikkerillä penkeillä ja kirjoittamaan polviensa päällä. Koulun rehtori Florentin Nguema on ostanut kansliaan käytetyn tietokoneen – omilla rahoillaan.

”Totta kai resurssipula koettelee niin opettajien kuin oppilaidenkin hermoja, mutta parannuksia ei taida olla luvassa toiveistamme huolimatta”, Nguema pohtii.

Törmäyskurssilla hallituksen kanssa

Myös Gabonin opettajajärjestön SENAn (Syndicat des Enseignants de l'Education Nationale) pääsihteeri Fridolin Mvé Messa on turhautunut tilanteeseen. Puutelista on pitkä: opettajien alhaiset palkat, epäpätevien opettajien käyttö, ylisuuret luokat, pula opetusmateriaaleista…

”Opettajat ovat olleet viime vuosina jatkuvasti törmäyskurssilla hallituksen kanssa. Vaatimuksia palkankorotuksista ja lisäresursseista kouluille on tehostettu lakoilla, viimeksi tänä vuonna”, Messa sanoo.

Opettajien huolenaiheisiin kuuluu takkuileva palkanmaksu. Työnsä aloittava opettaja voi joutua odottamaan useita vuosia ensimmäistä tiliään.

Opettajat pelkäävät, että Gabonissa pidettävät jalkapallon Afrikan-mestaruuskisat vievät entisestään resursseja kouluilta. Maanosan tärkein urheilutapahtuma, jonka Gabon järjestää yhdessä Päiväntasaajan Guinean kanssa tammihelmikuussa, vaatii uusia stadioneja ja muuta kisainfrastruktuuria.

Enesan ala-asteella opiskellaan ranskaa opettaja Francois Ebon johdolla. Pula opetusmateriaalista koettelee niin opettajien kuin oppilaidenkin hermoja. Kuva: Matti RemesEnesan ala-asteella opiskellaan ranskaa opettaja Francois Ebon johdolla. Pula opetusmateriaalista koettelee niin opettajien kuin oppilaidenkin hermoja.

Vaalit kiristivät tunnelmaa

Neuvottelut koulujärjestelmää parantavista uudistuksista ovat nyt täysin jäissä, sillä poliittinen tilanne on jännitteinen 17. joulukuuta järjestettyjen parlamenttivaalien vuoksi.

”Opettajajärjestö ei ole poliittinen, mutta käytännössä edustamme oppositiota. Vaalit kiristivät tunnelmia, ja siksi emme ole päässeet tänä vuonna keskustelemaan kouluissa tarvittavista parannuksista”, Messa sanoo.

Gabonia hallitsee presidentti Ali Bongo Ondimba, jonka kolme vuotta sitten kuollut isä Omar Bongo johti maata yli 40 vuotta. Valtakaudellaan Bongo rakensi ympärilleen sisäpiirin, joka pääsi hyötymään rikkaiden öljyvarojen tuomista tuloista. Suurin osa 1,5 miljoonasta gabonilaisesta elää köyhyydessä.

Bongon puolueen valta-asema ei ollut vaaleissa uhattuna opposition hajanaisuuden vuoksi.

Opettajien pakko etsiä lisätuloja

Opettajan kuukausipalkka on ala-asteella noin 300 000 CFA-frangia kuukaudessa (noin 460 euroa) ja yläasteella 400 000 CFA-frangia (runsaat 600 euroa).

Palkat ovat korkeammat kuin monessa muussa Afrikan maassa. Vastaavasti myös elinkustannukset ovat naapurimaita selvästi korkeammat.

”Öljynviennistä tullut raha on nostanut hintoja etenkin pääkaupungissa. Opettajan palkka ei tahdo riittää ruokaan ja asuntoon. Siksi on keksittävä muita tulonlähteitä”, englanninkielen opettaja John Bodoungou sanoo.

Yhden makuuhuoneen asunnosta voi joutua maksamaan Librevillessä 300 euroa, joten vuokra nielaisee valtaosan opettajan palkasta.

”Moni opettaja antaa yksityistunteja tukiopetusta tarvitseville oppilaille. Tällainen lisätulojen hankkiminen on yleistä ja täysin hyväksyttävää Gabonissa”, Bodoungou toteaa.

 Matti Remes

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

Työntekijät ovat heikosti järjestäytyneet

Työntekijöitä edustava järjestökenttä on kirjava ja heikosti järjestäytynyt Gabonissa. Esimerkiksi Gabonin 15 000 opettajaa edustaa kymmenen ammattiliittoa, joista 6 000 jäsenen SENA (Syndicat des Enseignants de l'Education Nationale) on suurin.

SENA on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n kumppanijärjestö. Meneillään on kolmivuotinen hanke, jonka tavoitteena on vahvistaa ammattiliiton toimintaa ja valmiuksia ajaa jäsentensä etuja. OAJ on saanut hankkeeseen ulkoministeriön kansalaisjärjestötukea runsaat 52 000 euroa vuosina 2009–2011.

Hankkeessa järjestetään koulutusta ja seminaareja, jotka keskittyvät ammattiyhdistystoiminnan perusteisiin. Työntekijöiden oikeuksien ohella puhutaan laajemminkin ihmisoikeuksista. Tilaisuuksissa käydään myös läpi, mitä kouluissa voidaan tehdä syrjinnän, aidsin ja lasten seksuaalisen hyväksikäytön vähentämiseksi.

Asialistalla on myös yhdistysten taloushallintoon liittyviä asioita, esimerkiksi se, miten yhdistyksen jäsenmaksujen kerääminen ja varojen käyttö järjestetään asianmukaisesti ja läpinäkyvästi.

SENAlla ei ole kokopäiväisiä työntekijöitä, vaan ammattiliittoa pyöritetään osa-aikaisen ja vapaaehtoisen työvoiman voimin.

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 2.1.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi