Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Video: Terveyssidetehdas muutti elämän intialaisessa kylässä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Nettivideot

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Tallenteet, 5.1.2012

Video: Terveyssidetehdas muutti elämän intialaisessa kylässä

Intiassa kuukautiset ovat olleet tabu vuosisatojen ajan. Vain kahdeksan prosenttia naisista käyttää terveyssiteitä. Pia Heikkilän ja Paulina Tervon video kertoo muutoksesta, jonka vain naisia työllistävä sidetehdas toi mukanaan.

Etenkin maaseudulla kuukautisista ja naisten hygienia-asioista ei puhuta avoimesti. Tietämättömyys voi johtaa tulehduksiin ja jopa hedelmättömyyteen. 

Siteiden ostaminen on naisille vaikeaa vanhoillisten asenteiden takia. Yksi syy on myös köyhyys, sillä suurella osalla Intian naisista ei yksinkertaisesti ole varaa kuukautisuojiin.

Rubena on 26-vuotias leski. Hän elää kylässä maaseudulla. Viime vuoteen asti hän käytti rättejä kuukautissuojina ja häpesi omia ruumiintoimintojaan. Hänellä oli hyvin vähän tietoa kuukautishygieniasta.

“Käytin rättiä suojana ja vaihdoin sen joka neljäs tunti. Pesin rätit kylpyhuoneessa, mutta en halunnut ripustaa niitä ulos kuivumaan, koska silloin muut näkisivät ne. Usein käytin rättiä uudelleen vaikka se ei ollut kuivunut,” hän kertoo. Rubena ei uskaltanut kysyä neuvoa keneltäkään ja sairastui.

Rubena ei ole yksin ongelmineen. Tilastojen mukaan koko maassa vain noin 8 prosenttia naisista käyttää terveyssiteitä.

Kuukautisiin liitetään Intiassa usein erilaisia myyttejä. Esimerkiksi jotkut naisista käyvät kylvyssä vain kuukautisten ensimmaisenä ja viimeisenä päivänä, mikä voi lisätä vaarallisten tulehdusten riskiä.

Terveyssiteitä valmistava tehdas, jossa kaikki työntekijät ovat naisia, on tuonut muutoksen Rubenan kylään. Työnteko naisyhteisössä auttaa oikean tiedon leviämisessä, kun naiset pystyvät puhumaan avoimesti keskenään.

Tuotanto / toimitus: Pia Heikkilä
Kuvaus ja leikkaus: Paulina Tervo

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 20.2.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi