Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Uutiskooste: Puhdas vesi - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 23.12.2011

Uutiskooste: Puhdas vesi

5 500 dollarin sakko ei saanut vietnamilaista golf-keskusta lopettamaan alueen vesivarojen saastuttamista. Uutiskoosteen maina Zimbabwe, Kenia, Vietnam, Mosambik, Nepal, Argentiina ja Gambia.

IrinNews: Uhkaako Zimbabwea uusi koleraepidemia?

Saastuneen veden aiheuttamien sairauksien kuten lavantaudin, punataudin ja ripulin lisääntyminen epidemian asteelle Zimbabwessa aiheuttaa pelkoa vuosien 2008–09 koleraepidemian uusiutumisesta. Tuolloin koleraan kuoli yli 4000 ihmistä, ja sairastuneita oli 100 000.

Maa on pyytänyt ensi vuodelle humanitaarista apua 268 miljoonaa dollaria , josta vesihuoltoon korvamerkittäisiin 23,6 miljoonaa. Maailmanpankki kuitenkin arvioi, että vesi- ja viemärijärjestelmän turvalliseksi tekeminen vaatisi jopa 800 miljoonan dollarin investoinnit – vuosittain.

Tällä hetkellä kolmasosa maaseudun asukkaista juo likaista vettä ja altistuu sairauksille. Kaupunkien rappeutuneesta vesi- ja viemäröintiverkostosta johtuvat vesikatkot, sadekauden alkaminen ja veden katkaisu niiltä talouksilta, jotka eivät ole maksaneet vesilaskujaan, ovat puolestaan pakottanet kaupungin köyhät käyttämään turvattomia vesilähteitä.

The Nairobi Star (Kenia): Puhtaan veden saantiin täytyy panostaa

Kenian vesipalveluiden rahaston johtaja Jacqueline Musyoki pyytää hallitusta osoittamaan lisärahaa vesiprojekteihin erityisesti kuivilla ja puolikuivilla alueilla parantaakseen kansalaisten riittämätöntä vedensaantia. Musyoki toteaa puhtaan veden puutteen olevan sairauksien keskeinen syy ja muistuttaa, että pitkällä tähtäimellä hallitus voi säästää sairauskuluissa, jos se panostaa puhtaan veden tarjoamiseen koko maassa.

Vietnam News: Golf-keskus saastuttaa surutta

Tam Daon golf-keskus Vietnamin pohjoisessa Vinh Phuc maakunnassa ei välitä viranomaisten vaatimuksista käsitellä jätteitään huolimatta viime vuonna saamastaan 5500 dollarin sakosta. Vuonna 2004 rakennetun golf-kentän kemikaalit ovat jo saastuttaneet alueen asukkaiden käyttämän veden pahoin, mikä on raivostuttanut paikalliset ihmiset.

Mozambique News Agency: Mosambikilaisten vedensaanti paranee

Nykyisellään 40 prosenttia Mosambikin maaseudun asukkaista ja 35 prosenttia kaupunkilaisista on vailla puhdasta juomavettä. Käynnissä oleva maaseudun vesi- ja viemäröintiohjelma tulee parantamaan tilannetta, ja vuoteen 2015 mennessä ympäri maata rakennettavilla vesijärjestelmillä pyritään palvelemaan neljää ja puolta miljoonaa mosambikilaista. Parantuneesta viemäröinnistä puolestaan tulee hyötymään yli kaksi miljoonaa ihmistä.

The Himalayan Times (Nepal): Juomavettä yhä useampaan kotiin

Nepalilaisten kotitalouksien juomavesitilanne paranee maaseudun jälleenrakennus- ja kunnostusprojektin valmistumisen myötä. Välittömästi vesijohdon saa 300 kotitaloutta, mutta kaiken kaikkiaan juomaveden saanti helpottuu yli 2000 kotitaloudessa. Vuonna 2009 alkanut projekti on maksanut viisi miljoonaa rupiaa (noin 45 000 euroa).

The Guardian: Argentiinalaiset epätasa-arvoisia veden suhteen

Suuri osa argentiinalaisista tuhlaa vettä estoitta, vaikka 11 prosenttia maan asukkaista lähinnä luoteis-, keski- ja eteläosissa elää ilman puhdasta vettä. Ympäristöjärjestö Green Cross Argentinan (GCA) johtajan Marisa Arienzan mukaan päähaasteena on se, ettei veden saanti ole tasapuolista ja osa ihmisistä joutuu juomaan saastunutta vettä.

Arienzan mukaan ihmiset eivät ymmärrä puhtaan veden arvoa, vaikka veden käsittely vaatii isoja investointeja ja ulkomaisia lainoja. Sen lisäksi vesistöjä saastutetaan maatalouden kemikaaleilla ja teollisuuden päästöillä. Infrastruktuuri ja asenteet kaipaavatkin parantamista, jotta veden saanti ja sen puhtaus varmistetaan kaikille.

The Daily Observer (Gambia): Afrikan vesiministerit korostavat kansainvälistä yhteistyötä

Afrikan ministereiden vesineuvosto (AMCOW) on kokoontunut Gambiassa valmistautuakseen maaliskuussa Ranskassa pidettävään Alternative World Water Forumin (FAME) konferenssiin. Kokouksen avanneen Banjulin pormestarin Samba Faalin mukaan Afrikan vesiresurssien säilyttämiseen tulisi pyrkiä kansainvälisen yhteistyön kautta luomalla yhteisiä toimintalinjoja ja sopimuksia.

AMCOW seuraa Afrikan vesitilannetta ja sen yhteisiä tavoitteita korostaen yksityiskohtiin paneutumista, toimintaa, yhteistyötä ja ratkaisukeskeisyyttä. Vesiresurssien hallinnoinnilla ja vedensaantipalveluiden tarjoamisella järjestö pyrkii viime kädessä parantamaan maanosan turvallisuutta ja sosioekonomista kehitystä.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 23.12.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi