Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Teater i Limas slum – gatorna inte bara skådeplatser för våld - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 15.12.2011

Teater i Limas slum – gatorna inte bara skådeplatser för våld

Teaterlärare i Peru tror att man kan förändra samhället med hjälp av gatuteater, men vägen är lång och besvärlig.

Droger och våld hör till vardagen i Comas, som är en av de fattigaste stadsdelarna i Perus huvudstad Lima.

”Ungdomarna i Comas skäms för att bo här, och för sina rötter” berättar teaterläraren Janet Gutarra Luque. I början av 2000-talet började hon driva gatuteaterprojekt med frivilliga krafter, tillsammans med Carla Rojas Tamayo.

”I våra verkstäder försöker vi få ungdomarna att uppskatta sitt tillstånd och sin identitet ” berättar Rojas Tamayo. ”Fast man måste vara försiktig i Comas behöver det inte vara så att gatorna bara är farliga skådeplatser för våld.”

Comas, Lima, Peru. Kuva: Carla Rojas TamayoGatuteater är populärt i Comas. I varje projekt deltar ca 20 barn. Foton: Carla Rojas Tamayo

Teaterledarna hoppas kunna befria barnen från internets och videospelens värld med teaterns hjälp. Traditionella utelekar verkar ha förpassats till historiens värld i många familjer.

”I våra verkstäder är det viktigt att påminna om att barn också kan njuta av att vara utomhus och på offentliga platser” säger Rojas Tamayo.

Enligt kvinnorna är teater inte bara underhållning, utan också ett redskap för social påverkan.

”Gruppen förverkligar för tillfället ett projekt som försöker förstärka ungdomarnas upplevelser av aktivt medborgarskap med hjälp av lek och teater. Individualismens kraft ökar hela tiden i Peru och det är bra att påminna de unga om att kollektivet också är viktigt.”

Dröm om gröna kullar

Teaterprojekten är öppna för alla barn och unga oberoende av ålder. De flesta deltagare är mellan 6 och 13 år gamla. Gatuteater är omtyckt i Comas; i varje projekt deltar cirka 20 barn.

Comas är beläget i en sluttning i utkanten av Lima, som håller på att förvandlas till öken.

”Naturen är viktig för oss och vi drömmer om att dessa kullar någon gång ska vara gröna” berättar Janet Gutarra Luque.

Hon vill ha med levande natur i teatern också, inte bara gatumiljöer.

”Här på kullarna är vi i ett helt annat landskap. Horisonten som öppnar sig åt alla håll gör det lättare att använda fantasin. Det är lättare att fantisera fram saker i tomhet.”

Sinnena varseblir saker och ting på ett nytt sätt bland sanddynerna: ögat förnimmer t.ex. små insekter i sanden.

Comas, Lima, Peru. Kuva: Carla Rojas TamayoDeltagarna vistas också på kullarna utanför Comas ”för det är lättare att fantisera fram saker i tomhet” förklarar teaterinstruktören Janet Gutarra Luque.

Nöden är uppfinningarnas moder

Båda teaterledarna är högskoleutbildade inom skådespelararbete.

”Om vi ville tjäna pengar skulle vi arbeta i Limas rikare delar. Här finns det ingen som betalar, allt måste göras med egna krafter.”

Men som tur är kostar inte allting stora summor pengar, och man kommer långt med kreativitet. I verkstäderna har teatergänget använt sig av drakar, handdockor och gungor. Barnen har gjort väggmålningar och målat stenar.

Janet Gutarra Luque och Carla Rojas Tamayo är lyckligtvis inte de enda som satsar på gatuteater. Teaterfestivalen Fiteca har arrangerats i Lima i tio års tid och då samlas gatuteaterfolk från olika länder där. Festivalens idé är att erbjuda teater åt alla oberoende av bakgrund.

De bägge kvinnorna är glada över att Fiteca hämtar stora världen till de unga i Lima. Det är dyrt att åka utomlands, och för många unga peruaner är det omöjligt att ens tänka sig.

I år drog myndigheterna i sista ögonblicket in det understöd de hade lovat till festivalen, och man blev tvungen att ordna mat åt 200 personer för en hel vecka med frivilliga krafter.

”Perus myndigheter ser inte konst och kultur som ett sätt att få till stånd sociala förändringar” konstaterar Rojas Tamayo.

”Förändringar sker inte över en natt. Men vi tror att en förändring som berör en hel generation kan uppstå ur några enskilda individers initiativ”.

Satu Ryynänen

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer på webbplatsen

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 27.12.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi