Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Utbildning för alla: Idéer för utbildningen - Utrikesministeriet: Global.finland: Global fostran: Utbildning för alla (3.2011)

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna

Utbildning för alla: Idéer för utbildningen

  1. Läs artikeln Fattigdomen håller barnen borta från skolan. Diskutera efter det med ditt par om åtminstone två av följande ämnen. Alternativt kan du också skriva en kort essä.

    a. Många barn i världen får inte gå i skola för att de måste jobba eller för att deras föräldrar inte har råd att betala för skolgången. Vad skulle du göra om du inte gick i skola?

    b.I många skolklasser i utvecklingsländerna finns det många elever, lite material och barnen har lång väg till skolan. Trots det är det viktigt för eleverna att gå i skola. Vilka tre saker eller föremål är de viktigaste i din klass enligt dig? Skulle du kunna gå i skola utan dem.

    c. I utvecklingsländerna öppnar skolgången dörrar till framtiden och förbättrar människornas levnadsstandard. Vilken nytta har du av skolgången? Vad har du lärt dig som du aldrig skulle vilja leva utan?
  2. Gå till sidan http://www.globalis.fi/Tilastot/ (på finska) och välj ut två utvecklingsländer. Jämför läskunnigheten och hur många som går i grundskola mellan de två länderna och Finland. Vad berättar siffrorna för dig? Räkna hur många elever på din klass som inte skulle kunna läsa om de skulle bo i de utvecklingsländer du jämför med.
  3. Tänk dig att du en dag vaknar och inte kan läsa. Hur skulle det påverka ditt dagliga liv eller dina hobbyer? Skriv en kort berättelse om hur din dag skulle skilja sig från det normala om du inte skulle kunna läsa. Hurdana tankar väcker analfabetismen hos dig?
Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 13.12.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi