Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Video: Tashome kerää keskiluokan roinat - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Nettivideot

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Tallenteet, 14.12.2011

Video: Tashome kerää keskiluokan roinat

36-vuotias Tashome kiertelee kaupungin hienostoalueita ja ostaa keskiluokkaisilta etiopialaisilta vanhaa tavaraa. Tashome on yksi monista sadoista tuhansista siirtolaistyöntekijöistä, jotka tulevat Etiopian pääkaupunkiin töihin ja lähettävät rahaa kotiin perheelleen. 

Tashome lähti kylästään 15 vuotta sitten työtä etsimään. Nuori mies jätti vaimonsa ja lapsensa kotikylään Addis Abeban eteläpuolella ja palaa korkeintaa kaksi kertaa vuodessa heitä katsomaan.

Hän kiertelee kaupungin hienostoalueita ja ostaa keskiluokkaisilta etiopialaisilta vanhaa tavaraa. Sitten hän matkustaa bussilla kaupungin halki Merkaton torille ja myy tavarat eteenpäin kauppiaille. Paikalliset kutsuvat häntä koraleoksi, joka tarkoittaa sitä, joka kerää roinaa.

Tashome jakaa pienen hökkelin kahden muun siirtolaistyöntekijän kanssa slummialueella. Suurin osa hänen tienaamista rahoistaan kuluu ruokaan, sillä Tashome ei osaa itse laittaa ruokaa. Vaikka hän ei pidä työstään, hän silti nauttii kaupungissa asumisesta, sillä työmahdollisuudet ovat kyliä paremmat.

Teksti ja video: Paulina T

Näkymätön talous: Addis Abeban pienyrittäjät

Addis Abeba on yksi Afrikan suurimmista kaupungeista, johon virtaa jatkuvasti lisää ihmisiä maaseudulta työn ja paremman elämän toivossa. Suurin osa kaupunkiin muuttajista päätyy slummeihin. Addis Abeban kriittisimpiä ongelmia ovat työttömyys, asuntopula sekä viemäristö. Monien asukkaiden täytyy olla kekseliäitä työnsä ja asuntonsa suhteen. Näkymätön talous -sarjassa kolme slummiasukasta – Ato Kasahun, Misrak ja Tashome – kertovat jokapäiväisestä elämästään. Mitä he tekevät elättääkseen perheensä näkymättömässä taloudessa.

 

 

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi