Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Teatteria Liman slummissa – katu ei saa olla vain paikka väkivallalle - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 12.12.2011

Teatteria Liman slummissa – katu ei saa olla vain paikka väkivallalle

Perulaiset teatterikouluttajat uskovat, että katuteatterin avulla voi saada aikaan yhteiskunnallista muutosta. Tie on kuitenkin pitkä ja kivinen.

Huumeet ja väkivalta kuuluvat arkeen Comasissa, Perun pääkaupungin Liman köyhimpiin lukeutuvassa kaupunginosassa.

”Comasin nuoret häpeävät asuinpaikkaansa ja omia juuriaan”, kertoo teatterikouluttaja Janet Gutarra Luque. 2000-luvun alkupuolella hän alkoi järjestää katuteatteriprojekteja vapaaehtoisvoimin yhdessä Carla Rojas Tamayon kanssa.

”Yritämme herättää työpajoilla nuorissa arvostuksen omaa tilaansa ja samalla omaa identiteettiään kohtaan”, kertoo Rojas Tamayo. ”Vaikka Comasissa pitää olla varovainen, kadun ei tarvitse sielläkään olla ainoastaan vaaran paikka ja käyttäytymistä rajoittava tila.”

Comas, Lima, Peru. Kuva: Carla Rojas TamayoKatuteatteri on suosittua Comasissa: yhteen projektiin osallistuu yleensä noin 20 lasta. Kuvat: Carla Rojas Tamayo

Ohjaajat toivovat irrottavansa teatterin avulla lapset internetin ja videopelien maailmasta. Perinteiset ulkoleikit tuntuvat jääneen monissa perheissä jo historiaan.

”Työpajojen yksi kantava ajatus on muistuttaa, että lapset voivat nauttia myös julkisissa tiloissa liikkumisesta ja ulkona olemisesta”, Rojas Tamayo kertoo.

Naisten mielestä teatteri ei ole vain hauskanpitoa vaan myös yhteiskunnallisen vaikuttamisen väline.

”Ryhmä toteuttaa tällä hetkellä projektia, jonka tavoitteena on vahvistaa nuorten kokemusta aktiivisesta kansalaisuudesta teatterin ja leikin keinoin. Yksilöllisyyden merkitys kasvaa Perussa jatkuvasti, ja nuorille on hyvä teroittaa, että myös yhteisö on tärkeä.”

Unelma vihreistä kukkuloista

Teatteriprojektit ovat avoimia lapsille ja nuorille ikään katsomatta. Suurin osa osallistujista on 6–13 -vuotiaita. Katuteatteri on suosittua Comasissa: yhteen projektiin osallistuu yleensä noin 20 lasta.

Comas sijaitsee aavikoituvassa hiekkaisessa rinteessä Liman laitamilla. 

”Luonto on meille tärkeää, ja unelmamme on nähdä nämä kukkulat joskus vihreinä”, Janet Gutarra Luque kertoo.

Hän halusi ottaa katujen lisäksi elävän ympäristön mukaan teatterin tekoon.

”Kukkuloilla olemme täysin toisenlaisessa maisemassa. Joka suuntaan aukeava tyhjyys kannustaa käyttämään mielikuvitusta. Tyhjyydessä on helpompaa kuvitella ympärilleen asioita.”

Aistit heräävät hiekka-aavoilla uudella tavalla eloon: silmä saattaa poimia hiekasta vaikka pieniä hyönteisiä.

Comas, Lima, Peru. Kuva: Carla Rojas TamayoLapset ja nuoret vierailevat myös Comasin laitamien kukkuloilla, sillä "tyhjyydessä on helpompaa kuvitella ympärilleen asioita”, teatterikouluttaja Janet Gutarra Luque kertoo. 
 

Rahapula keinot keksii

Molemmat ohjaajat ovat korkeakoulusta valmistuneita näyttelijäntyön ammattilaisia.

”Jos haluaisimme ansaita rahaa, työskentelisimme Liman rikkaammilla alueilla. Täältä ei löydy maksajia, vaan kaikki on tehtävä omin voimin.”

Peru

  • Pinta-ala: 1 285 220 km2

  • Väestö: 29,5 miljoonaa (2010)

  • BKTL/asukas: 8424 USD (2008)

  • Eliniänodote: 73,7 vuotta (2010)

  • Aikuisten lukutaito: 89,6 % (2005-2008)

 

Kaikkeen ei onneksi tarvita suuria rahamääriä, ja luovuudella pääsee pitkälle. Työpajojen apuvälineinä on käytetty muun muassa leijoja, käsinukkeja ja keinuja. Lapset ovat tehneet seinämaalauksia ja maalanneet kiviä.

Janet Gutarra Luque ja Carla Rojas Tamayo eivät onneksi ole ainoita, jotka haluavat panostaa katuteatteriin. Jo kymmenen vuoden ajan Limassa on järjestetty vuosittain teatterifestivaali Fiteca, joka tuo yhteen katuteatterin harrastajia eri maista. Festivaalin idea on tarjota teatteria kaikille, taustasta riippumatta.

Naiset iloitsevat siitä, että Fiteca tuo limalaisille nuorille hetkeksi palasen maailmaa kotiovelle. Ulkomaille lähteminen on kallista, ja monelle perulaiselle nuorelle se on lähes mahdoton ajatus.

Tänä vuonna viranomaiset peruivat viime minuuteilla festivaalille lupaamansa tuen, ja ruoka koko 200 hengen ryhmälle viikoksi piti järjestää vapaaehtoisvoimin.

”Perun viranomaiset eivät näe taidetta ja kulttuuria keinona saada aikaan sosiaalista muutosta”, Rojas Tamayo toteaa.

”Muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä. Me kuitenkin uskomme, että jopa kokonaista sukupolvea koskeva muutos voi lähteä aloitteen tekevistä yksilöistä.”

Satu Ryynänen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Muissa ulkoasiainhallinnon palveluissa

Päivitetty 27.12.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi