Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Brasilian perhetuki on menestystarina - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 16.12.2011

Brasilian perhetuki on menestystarina

Bolsa Familia -perhetuki aloitettiin vuonna 2003 Luiz Inácio Lula da Silvan presidenttikauden alussa. Sitä pidetään Brasilian tunnetuimpana ja onnistuneimpana sosiaaliavun muotona.

”Perhetuki on lieventänyt eriarvoisuutta. Se ei ole merkittävästi vähentänyt köyhien määrää, mutta se on parantanut heidän elintasoaan. Bolsa Familia on ehdottomasti menestystarina”, tulonsiirtojen koordinaattori Fábio Veras SoaresInternational Policy Centre for Inclusive Growth- tutkimuslaitoksesta kertoo.

Tukea voi saada perhe, jonka tulot ovat puolet maan minimipalkasta tai joka ansaitsee vähemmän kuin 140 realia (noin 70 euroa) kuukaudessa.

Kuukausittaisen tuen ehtona on, että lapset käyvät säännöllisesti koulua ja heidät rokotetaan.

Myös lapsettomat perheet ovat oikeutettuja tukeen, jos heidän tulonsa ovat alle 70 realia (noin 30 euroa) kuukaudessa.

Tällä hetkellä 13,2 miljoonaa perhettä saa Bolsa Familia -tukea. Maan uuden presidentin Dilma Rousseffin kaudella ohjelman ehtoja on parannettu entisestään.

Toinen köyhien asemaa Brasiliassa parantanut ohjelma on nimeltään Zero Hunger. Sen tarkoituksena on vähentää aliravitsemusta.

Valtio antaa tukea eri muodoissa: köyhimmille perheille annetaan rahallista ruoka-apua, kuiville alueille on rakennettu vesisäiliöitä, maahan on luotu halpoja ravintoloita ja ihmisille on opetettu terveellisiä ruokatottumuksia.

Köyhyydessä elävien vanhusten ja vammaisten asemaa kohentaa Beneficios de Prestação continuada -sosiaaliapu. Lisäksi köyhille maanviljelijöille on kehitetty eläkejärjestelmä, joka on vähentänyt köyhyyttä ja eriarvoisuutta maaseudulla.

Pienikin raha auttaa

Luci de Sauza Furtado, 49, on asunut koko ikänsä Rio de Janeiron vanhimmassa favelassa, Morro da Providêncian slummissa.

Furtado on kasvattanut kuusi lastaan suomalaisella mittapuulla hyvin vaatimattomissa oloissa, mutta hän on elämäänsä tyytyväinen. Perheellä on pieni, kolmen huoneen koti vuorenrinteessä. Tytär asuu perheineen samassa pihapiirissä.

Furtado ei muuttaisi favelasta, vaikka saisi jostain rahaa.

”Kunnostaisin talon, mutta en lähtisi pois. Täällä on hyvä olla”. Arjesta selviämisessä auttaa Bolsa Familia -tuki, jota Brasilian liittovaltio maksaa maan köyhimmille. Rahalla tuetaan lasten koulunkäyntiä ja terveydenhuoltoa.

Furtadolle tärkeintä on ollut, että lapset käyvät koulua. Se auttaa heitä pärjäämään tulevaisuudessa.

”Lapset kävisivät kyllä koulua ilman tukeakin. Saan 160 realia (70 euroa) kuukaudessa. Se ei ole paljon, mutta auttaa.”

Furtado on saanut tukea siitä asti, kun Bolsa Familia lanseerattiin. Lasten koulun rehtori tiesi naisen rahavaikeuksista ja haki apua tämän puolesta.

Tällä hetkellä Furtadolle maksetaan tukea hänen 17-vuotiaasta pojastaan sekä 3-, 6- ja 8-vuotiaista lapsenlapsistaan.Isoäiti saa rahat, koska lasten äiti asuu hänen kanssaan. Bolsa Familian sääntöjen mukaan perheen pää – oli hän äiti tai isoäiti – saa rahat.

”Autan lapsiani ja maksan ruokamme. Jos saisin rahaa muualta, antaisin tuen lapsilleni.”

Maitoa ja ruokaa

Brasilian suurimman kaupungin São Paulon laitamilla Jardim Nova Tereza-favelassa asuvalle Rosimeire Anacletolle, 38, Bolsa Familia -tuki on elintärkeä.

”Mieheni käy töissä, mutta itse en voi työskennellä sairauden takia. Vaikka tuki on pieni, saamme sillä ruokaa ja maitoa.”

Perheessä on neljä tyttöä: 3-, 4-, 6- ja 8-vuotiaat. Anacleto saa rahaa 130 realia (56 euroa) kuukaudessa. Nuorimmat lapset ovat esikoulussa, vanhimmat ala-asteella.

”Olen saanut tukea vasta tammikuusta. En tiennyt siitä aiemmin.”

Brasilian viranomaisten mukaan suuri ongelma onkin, että kaikkia tukeen oikeutettuja ei tavoiteta eivätkä perheet tiedä avusta.

Anacleton perheessä Bolsa Familia saa varauksettomat kiitokset.

”Elämämme olisi paljon vaikeampaa ilman sitä. En saa ostettua lapsilleni usein leluja, mutta meillä on sentään ruokaa.”

Tiia Rantalainen - Kehitys-Utveckling 4.2011

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 31.1.2012


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi