Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Uutiskooste: Lasten oikeudet - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 9.12.2011

Uutiskooste: Lasten oikeudet

Ainakin 20 000 lasta työskentelee Malin kultakaivoksissa. Monet heistä altistuvat myrkylliselle elohopealle, jota käytetään kullan erottamiseen malmista.

Sudan Tribune (Etelä-Sudan): Nuoret vaativat kiintiötä hallitukseen

Yli puolet Etelä-Sudanin väestöstä on nuoria. Nuorisoliitto Greater Bahr el Ghazal Youth Union (GBYU) haluaa heidän äänensä kuuluville päätöksenteossa vaatimalla 10 prosentin nuorisokiintiötä hallituksen kaikille tasoille.

Liiton puheenjohtaja Angok Arthur Akuienin mukaan nuorilla on positiivinen rooli rauhan ja turvallisuuden edistäjinä, ja hän kehottaa heitä yhdistämään voimansa yli etnisten rajojen tai poliittisten näkemysten yhteisten etujen ajamiseksi. Nuoret painostavat hallitusta myös toteuttamaan perusopetuksen, kehittämään maataloutta, parantamaan sukupuolten välistä tasa-arvoa ja ratkaisemaan Abyein alueen konfliktin rauhanomaisesti.

AllAfrica: Lapset altistuvat elohopealle Malin kultakaivoksilla

Human Rights Watchin tuoreen raportin mukaan ainakin 20 000 lasta työskentelee Malin kultakaivoksissa äärimmäisen raskaissa ja vaarallisissa olosuhteissa. Nuorimmat heistä ovat kuusivuotiaita, ja monet altistuvat myrkylliselle elohopealle, jota käytetään kullan erottamiseen malmista.

Malin hallitus sopi lapsityön poistamisesta kesällä 2011. Toteutus on HRW:n mukaan kuitenkin viivästynyt, eikä hallitus ole myöskään järjestänyt lapsityöläisille koulunkäyntimahdollisuutta.

Osa lapsista auttaa kaivoksilla vanhempiaan ja osa on tullut töihin itsenäisesti, mutta jotkut ovat päätyneet kaivoksille ihmiskaupan uhreina. Lapsia hyödynnetään yleisesti muissakin länsiafrikkalaisissa kaivoksissa, joista saatua kultaa viedään pääasiassa Sveitsiin ja Yhdistyneisiin Arabiemiraatteihin.

The Monitor (Uganda): Adoptiolakia kierretään ulkomaalaisten osalta

Ulkomaalaisten tekemät ugandalaislasten adoptiot ovat lisääntyneet yli 73 prosenttia viimeisen kahden vuoden aikana adoptiolakien puutteellisen noudattamisen vuoksi.

Lapsia koskeva laki määrää, että adoptiolapsen haluavien ulkomaalaisten pitää asua maassa vähintään kolme vuotta ennen adoptiota ja huolehtia kyseisestä lapsesta. Tuomioistuimet eivät kuitenkaan aina seuraa vaatimusta, vaan jotkut ulkomaalaiset saavat adoptiolapsen vain viikon maassa oleskelun jälkeen.

BBC: Lapsikaupalle valtavat markkinat Kiinassa

Kiinan poliisi sanoo pelastaneensa lähes 200 lasta ihmiskauppiailta paljastaessaan kaksi heitä välittänyttä liigaa. Yli 600 ihmistä pidätettiin ratsioissa, joiden yhteydessä löydettiin yhteyksiä ainakin 26 muuhun ihmiskauppaliigaan Kiinassa, mikä paljasti maan lapsikauppaongelman laajuuden.

Tuhansia kiinalaisia lapsia arvellaan kaapattavan vuosittain myytäväksi. Asiantuntijoiden mukaan Kiinan yhden lapsen politiikka ja adoptiolait ovat luoneet pimeät markkinat lapsikaupalle, erityisesti pojille. Perheet saattavat myös ostaa ihmiskaupattuja naisia ja lapsia lisätyövoimaksi tai morsiamiksi naimattomille pojilleen. Kiinan talousuudistusten myötä lisääntynyt liikkumisvapauden arvellaan helpottaneen ihmiskauppiaiden toimintaa entisestään, ja ilmiö on jatkuvasti kasvava.

The Citizen (Tansania): Teiniraskaudet lisääntyneet entisestään

Huolimatta naisten aseman yleisestä paranemisesta Tansaniassa maa on yhä kärkipäässä teiniraskauksissa. raskaana olevien teinien määrä on jopa lisääntynyt. Unicefin raportin mukaan 5 prosenttia 15-vuotiaista tytöistä oli raskaana viime vuonna, kun vielä vuonna 2004 heitä oli 3,7 prosenttia.

Raportin mukaan koulutuksen puute ja köyhyys ovat tärkeimmät syyt teiniraskauksiin, sillä lähes 52 prosenttia raskaana olevista tytöistä oli kouluttamattomia. Unicefin Tansanian edustaja Dorothy Rozga toteaa tilanteen olevan kauhistuttava, ja korostaa tyttöjen koulunkäynnin merkitystä paitsi heille itselleen, myös heidän perheilleen.

The Himalayan Times (Nepal): Nuorten työllistämisohjelman rahat ja kontrolli hukassa

Nepalin hallituksen kaksi vuotta toiminutta Youth Self-employment Funk -ohjelmaa kritisoidaan leväperäisestä toiminnasta. Pääministeri Baburam Bhattarain luoman ohjelman tavoitteena oli auttaa 50 000 nuorta työllistymään tarjoamalla heille lainoja.

Yksin tänä vuonna rahaa on jaettu lähes 3 miljoonaa euroa. Oppositiopuolueet kuitenkin syyttävät hallitsevaa puoluetta siitä, ettei ohjelmassa ole pidetty kirjaa sen saajista tai siitä, paljonko kukin on saanut rahaa. Siinä on myös jätetty seuraamatta rahojen käyttöä ja tarkastamatta mahdollisia väärinkäytöksiä.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 8.12.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi