Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Bolivia: Hård blåst, tunn luft - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 16.12.2011

Bolivia: Hård blåst, tunn luft

I Sydamerikas fattigaste land har ursprungsfolken återtagit ton och plats. Människor som tidigare tystats, har börjat drömma. Det är svindlande drömmar i ett förändrande landskap – medan vardagen går sin stilla gång.

Den rostiga vajern är fastbultad i bergsväggen. 25 meter längre ner drar rio Caranavi fram. Vattnet slår mot klippväggarna. Ljudet blandas med grus och sten som trillar ner från avsatsen när fötter kommer allt för nära. Svetten rinner.

Herdefamiljen Rojas tar skydd från vinden bakom sitt lerhus. Kuva: Jesper KlemedssonHerdefamiljen Rojas tar skydd från vinden bakom sitt lerhus. foto: Jesper Klemedsson

Tittar du ner blir du desperat, därför måste man se framåt. Lite som med livet, berättar familjefadern Edwin Combata.

En hemma snickrad träsitts fästs på vajern och han beger sig i väg i rasande tempo från vännerna som väntar på sin tur. Denna form av kollektivtrafik fungerar bara halvvägs. Därefter gäller det att med muskelkraft dra sig den sista biten för att komma hem. På andra sidan väntar fälten. På Yungas branta bergssluttningarna tävlar kokan, med kaffebuskar och citrusträd om utrymmet i den täta djungeln. Edwin Combata odlar det ”heliga”, men ack så kontroversiella bladet.

Bortom storpolitiken handlar det för människorna i Sydamerikas fattigaste land om basala saker som att äta sig mätt, ha råd att bli sjuk och kanske till och med skicka sina barn till universitetet. Mycket av den politiska turbulensens som landet genomlevt de senaste åren har i grunden handlat om detta: Hur skapa ett drägligt samhälle? Vems förhoppningar bör ges förtur? För ursprungsfolken, majoriteten av landets befolkning, handlar det om att återta ton och plats. Och att våga drömma.

Barnen och ungdomar gör sig redo för en klassisk concert i byn Concepcíon. Kuva: Jesper KlemedssonBarnen och ungdomar gör sig redo för en klassisk concert i byn Concepcíon. Foto: Jesper Klemedsson

Från Yungas dalar, via livsfarliga vägar nås La Cumbre. Detta är en helig plats fylld av förhoppningar. 4 650 meter över havet, framför ett stort kors offras öl och kokablad. Ritualen är en blandning av katolicismens traditioner och ursprungskulturernas respekt för pacha mama, Moder jord.

José Antonio Orlano får en hjälpande hand vid den sista biten. Kuva: Jesper KlemedssonOm två år kommer här kanske finnas en bro. Fram tills dess är det linbanan som gäller för invånarna i Choqne. José Antonio Orlano får en hjälpande hand vid den sista biten. Kuva: Jesper Klemedsson

Härifrån är det inte långt till El Alto, staden som vilar som en krona över La Paz. Luften är tunn och tvingar fram tunga andetag. Snöbeklädda bergstoppar kringgärdar denna Bolivias snabbast växande stad.

Devia Marquez bor tillsammans med sin familj långt in i Yungas djungel, en timmes skumpande bilfärd från närmaste stad. Familjen odlar kaffe sedan två generationer .Kuva: Jesper KlemedssonDevia Marquez bor tillsammans med sin familj långt in i Yungas djungel, en timmes skumpande bilfärd från närmaste stad. Familjen odlar kaffe sedan två generationer Foto: Jesper Klemedsson

Precis som i Yungas dalar består invånarna i denna andinska knutpunkt till stor del av quechuas och aymaras. För många är migrationen till staden ett lotteri där ett bättre liv är den möjliga vinsten. Drömmen om att de yngsta ska få gå i skolan känns emellertid långt borta för herdefamiljen Rojas. I fjärran skymtar lamaflocken. Familjens lerhus bland ravinerna i El Altos utkanter piskas hårt av den isande vinden. Trots det stannar de kvar.

”Vi vill så klart att våra barn ska studera, men det går bara om vi flyttar härifrån”, berättar Rosemary, 36, och förklarar vidare:

”I stan kostar det pengar att äta och har du inga får du gå hungrig.”

Jesper Klemedsson och Leandro Schclarek Mulinari är frilansjournalister som besökte Bolivia i november.

Leandro Schclarek Mulinari Kehitys-Utveckling 4.2011

 

Romelia Ortega Mamani, 21. Kuva: Jesper KlemedssonGrisar och hundar går fritt runt huset medan lamadjuren betar långt borta. Romelia Ortega Mamani, 21, har precis hällt skulor till grisarna. Köttet från ett lamadjur räcker i en hel månad, vid mer festliga tillfällen slaktas en gris, berättar hon. Kuva: Jesper Klemedsson

 

Skriv ut Dela

Uppdaterat 16.12.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi