Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Tadzjikistan: Hiv-budskap chock för Zarina - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 1.12.2011

Tadzjikistan: Hiv-budskap chock för Zarina

Ryssland, Östeuropa och Centralasien bildar ett område där hivsmittan växer snabbare än någonstans i världen just nu. Zarina från Tadzjikistan smittades av sin man som var gästarbetare i Ryssland.

”Det var i augusti 2008 som min man kom hem från Moskva”, börjar tjugosexåriga Zarina sin berättelse.

”Min mans arbetsgivare hade bett honom testa sig, och svaret var positivt. Det kände alltså min man till när han förde mig till sjukhuset för att jag också kulle testas. Jag kom hit till aidscentret i Kurgan-Tube, och läkarna berättade för mig att jag var smittad. Vår dotter var då bara några månader gammal och jag ammade henne ännu. Senare testades också hon, men det var för sent. Hon hade redan blivit smittad.”

Foto: Petteri KokkonenZarinas och Gulnoras namn har ändrats, och de ville inte synas på bild. Foto: Petteri Kokkonen

Den unga mammans första rektion var chock. Hon kände sig mycket illa berörd. Sedan greps hon av ilska och raseri.

”Jag och min man talade inte med varandra på tre, fyra dagar. Min man kunde inte förmå sig att berätta sanningen. Han ville bara ha iväg mig och testas, och först när svaret var positivt berättade han att det var han som var den skyldiga”, berättar Zarina.

”Nu har allt lugnat ner sig. Vårt förhållande är bra, och min man respekterar mig. Gulnora är fyra år idag. Vårt andra barn är ett år gammalt så vi vet inte ännu om också han är hivpositiv. Det kan man inte veta förrän han är ett och ett halvt år gammal.”

Barn till hivpositiva mödrar får antikroppar mot hiv av modern under graviditeten. Antikropparna har försvunnit ur organismen när barnet blivit ett och ett halvt år gammalt.

Hiv-mammor snittas och avhålls från att amma

Om man vet att en gravid kvinna bär på hiv rekommenderar man kejsarsnitt. Också Zarinas andra barn föddes med snitt.

Man undviker att låta barnet utsättas för moderns blod vid födseln. På grund av smittorisken ammar inte hivpositiva mammor, deras barn får istället modersmjölksersättning. Efter födseln får barnen hiv-förebyggande läkemedel.

I år har staten börjat betala ut understöd till hivsmittade barn som är yngre än 16 år. Gulnora får 285 somoni i månaden i understöd, vilket motsvarar 45 euro.

Zarina kan hämta sin dotters understöd direkt från aidscentret, och de hiv-positiva barnens föräldrar får också råd där angående användningen av pengarna.

”Vi använder pengarna till mat åt barnen. Vi vill köpa dem så näringsrik mat som möjligt. Åt babyn har vi köpt modersmjölksersättning”, säger Zarina.

Hennes man arbetar i Ryssland igen, men Zarina klagar inte. Hon kommer bra överens med sin svärmor, som känner till familjens hivsmitta och hjälper Zarina på många sätt.

De andra släktingarna, vännerna och grannarna vet ingenting, men i Kurgan-Tubes aidscenter kan Zarina träffa andra i samma situation och prata om hon vill.

Barnen måste få vård i tid

Med sina 70 000 invånare är Kurgan-Tube en av Tadzjikistans största städer. Den ligger i provinsen Khatlon, hundra kilometer söder om huvudstaden Dushanbe.

Debo Abdurahmanova är Unicefs hiv- och aidsexpert i Tadzjikistan och hon har arbetat med hivpositiva människor sedan 2003. Unicef har mycket samarbete med statens hälsovårdssektor och med olika organisationer.

”Under de första åren jobbade vi mest med narkomaner. Först senare började man inse att hivviruset spreds vidare också med de återvändande gästarbetarna”, berättar Abdurahmanova.

”Största delen av gästarbetarna hade ingen kunskap om hiv, aids eller hur de smittar. När de kom hem visste de inte att de hade fått hiv, och smittade ner sina fruar och via dem sina barn.”

Enligt Abdurahmanova är det fortfarande fler hivsmittade narkomaner i Khatlon än smittofall på grund av sex. Men situationen håller på att förändras, vilket också påverkar vårdarbetets tyngdpunkter.

”Sedan år 2009 hiv-testas alla gravida kvinnor i Tadzjikistan som kommer till hälsocentralerna. Unicef har också grundat kliniker som koncentrerar sig på att vårda barn med smittsamma sjukdomar, särskilt hiv. Det är viktigt att få diagnos i tid för att man ska kunna hjälpa barnen.”

Den intervjuade mammans och hennes barns namn har ändrats.

Riitta Saarinen

Skribenten är frilansjournalist insatt i utvecklingsfrågor. Artiklar försedda med författarens namn publicerade på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Mer hos övriga utrikesförvaltningen

Uppdaterat 1.12.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi