Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kameruniin nousee Afrikan suurin maakaasuvoimala - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 5.12.2011

Kameruniin Afrikan suurin maakaasuvoimala

Wärtsilän rakentama jättivoimala tuo lievitystä Kamerunin jatkuvasti pahenevaan sähköpulaan.

Wärtsilän työmaapäällikkö Mukkan Anaimuthu ja rakennusinsinööri Manel Lopes esittelevät tulevan voimalaitoksen paikkaa Kribin kaupungin lähellä eteläisessä Kamerunissa. Runsas vuosi sitten tässä kasvoi vielä tiheää pusikkoa.

”Puiden kaatamisen jälkeen muutaman hehtaarin kokoinen alue tasattiin puskutraktoreilla. Sitten päästiin rakentamaan perustuksia”, Anaimuthu selvittää.

Perustukset saatiin valmiiksi ennen syksyn sadekauden alkua. Marraskuussa työmaalla on hiljaista. Laitoksen pystytyksen odotetaan pääsevän vauhtiin vuoden lopulla, Anaimuthu arvioi.

Wärtsilän työmaapäällikkö Mukkan Anaimuthu ja rakennusinsinööri Manel Lopes. Kuva: Matti Remes, Wärtsilän työmaapäällikkö Mukkan Anaimuthu ja rakennusinsinööri Manel Lopes. Kuva: Matti RemesWärtsilän työmaapäällikkö Mukkan Anaimuthu ja rakennusinsinööri Manel Lopes odottavat, että voimalan pystytyksessä päästään vuoden lopulla täyteen vauhtiin. Kuvat: Matti Remes

Moottorit Suomesta, teräsrakenteet Puolasta

Perustuksissa on käytetty paikan päältä hankittua betonia ja joitakin muita materiaaleja. Suuri osa rakennustarpeista tulee kuitenkin muualta, muun muassa rakennusten teräsrakenteet Puolasta. Voimalan ydin eli moottorit valmistetaan Suomessa.

Yksi suurimmista haasteista on painavien ja isokokoisten laitteiden kuljettaminen paikan päälle.

”Kamerunin pääsatama Douala on parin sadan kilometrin päässä, mutta matkan varrella olevat sillat eivät kestäisi raskaita lasteja”, Lopes sanoo.

Ainoa vaihtoehto on siirtää laitteet isosta laivasta lautoille ja tuoda läheiselle hiekkarannalle.

Kaasu saadaan parin kilometrin päästä

Noin 120 miljoonaa euroa maksavan laitoksen on tilannut avaimet käteen -periaatteella Power Development Company KPDC. Sen omistaa kamerunilais-yhdysvaltalainen energiayhtiö AES, jolle Wärtsilä on toimittanut aiemmin kaksi dieselvoimalaa.

Kribin 216 megawatin laitos on suurin maakaasua käyttävä voimalaitos Afrikassa. Kaasu saadaan muutaman kilometrin päästä Kamerunin rannikolta, jossa muutama vuosi sitten aloitettiin maakaasun poraaminen mannerjalustasta.

Pohjoiseen naapurimaahan Nigeriaan verrattuna Kamerunin öljy- ja kaasuvarat ovat suhteellisen vaatimattomat. Maakaasu on kuitenkin tervetullut lisä sähköntuotannon polttoaineena.

Sähkön kysyntä kasvaa Kamerunissa koko ajan, mutta energiantuotannon kapasiteetti ei ole pysynyt kehityksen perässä. Eniten sähkökatkoksia on kuivana kautena, jolloin vesivoimaa ei ole riittävästi tarjolla.

Vesivoiman ohella sähköä tuotetaan Kamerunissa diesel- ja raskaalla polttoöljyllä. Maakaasu on öljyä ympäristöystävällisempi vaihtoehto, sillä sen käytöstä ei aiheudu rikkidioksidipäästöjä.

Uuden voimalaitoksen valmistumisen jälkeen maan vanhoja ja tehottomia voimalaitoksia voidaan sulkea, mikä vähentää haitallisia päästöjä.

Wärtsilä rakentaa maakaasuvoimalaa Kribin kaupunkiin Kameruniin. Kuva: Matti Remes Voimalaitoksen lisäksi Kribiin rakennetaan uusia muuntajia sähkönsiirtolinjoja.

Rahoittajat edellyttivät ympäristöselvitystä

Kamerunin rannikolta saatavan maakaasun toimitusvarmuuteen ja laadun tasaisuuteen liittyy riskejä. Siksi Kribin voimalaan asennetaan niin sanotut monipolttoainemoottorit, joita voidaan tarvittaessa pyörittää kevyellä polttoöljyllä.

Wärtsilä on toimittanut vastaavanlaisia voimalaitoksia myös Nigeriaan, jossa maakaasulla tuotetaan sähköä muun muassa Lagosin lähellä sijaitsevan terästehtaan tarpeisiin. Nigeriassa kaasu on öljyntuotannon sivutuote, joka hyötykäytön sijaan usein vain poltetaan eli soihdutetaan. Tästä aiheutuu merkittäviä ympäristöhaittoja.

Kribin voimalan sähkö menee Kamerunin kantaverkkoon. Uusien muuntajien ja siirtolinjojen vetämisestä vastaa saksalaisyhtiö Siemens.

Euroopan kehityspankki EIB rahoittaa voimalahanketta 40 miljoonan euron lainalla. Lisäksi Maailmanpankin alainen Kansainvälinen rahoitusyhtiö IFC on luvannut energiayhtiölle 35 miljoonan euron luoton.

Rahoittajat edellyttävät, että ympäristö- ja työoloihin liittyvissä asioissa noudatetaan IFC:n standardeja ja YK:n työjärjestön ILOn sopimuksia.

Wärtsilän arvion mukaan Kribin voimalaitoksen rakentaminen työllistää alueella runsaat 500 ihmistä. Pitkälle automatisoidun laitoksen ylläpito tuo muutamia kymmeniä työpaikkoja.

Voimalahankkeen lisäksi Kribin alueella on käynnistynyt useita muitakin teollisuushankkeita. Suurin niistä on paikkakunnalle tuleva syväsatama, jonka rakentamisesta ja rahoittamisesta vastaavat kiinalaisyritykset.

Matti Remes

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Tässä palvelussa myös

Päivitetty 30.11.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi