Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Tadžikistan: Tieto hiv-tartunnasta oli shokki Zarinalle - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 1.12.2011

Tadžikistan: Tieto hiv-tartunnasta oli shokki Zarinalle

Venäjä, Itä-Eurooppa ja Keski-Aasia muodostavat alueen, jossa hiv-epidemia laajenee tällä hetkellä nopeammin kuin missään muualla maailmassa. Tadžikistanilainen Zarina sai hiv-tartunnan mieheltään, joka oli työskennellyt siirtotyöläisenä Venäjällä.

”Se oli elokuuta 2008, kun mieheni palasi kotiin Moskovasta, missä hän oli ollut siirtotyöläisenä”, aloittaa Zarina, 26, tarinansa.

"Miehen työantaja oli pyytänyt miestä antamaan siellä näytteen, joka todettiin positiiviseksi. Hän siis tiesi tämän jo, kun vei minua sairaalaan, jotta minustakin otettaisiin näyte. Tulin tänne Kurgan-Tuben aids-keskukseen, jossa lääkärit kertoivat, että minäkin olin saanut tartunnan. Tyttäremme oli silloin vasta muutaman kuukauden ikäinen ja imetin häntä vielä. Hänetkin testattiin aikanaan, mutta se oli liian myöhäistä. Myös hän oli ehtinyt saada jo tartunnan.”

Kuvituskuva Tadžikistan aids-juttuun. Kuva: Petteri Kokkonen Zarinan ja Gulnoran nimet on muutettu, eivätkä he halunneet esiintyä kuvissa tunnistettavina. Kuva: Petteri Kokkonen

 

Nuoren äidin ensireaktio oli shokki. Hänestä tuntui hyvin pahalta. Sitten hänet valtasi viha ja raivo.

”Emme puhuneet mieheni kanssa mitään toisillemme kolmeen neljään päivään. Mieheni ei kyennyt kertomaan totuutta. Hän halusi vain viedä minut testiin, ja vasta sitten kun näyte osoittautui positiiviseksi, hän sai kerrottua, että se oli hänen syynsä”, Zarina kertaa tapahtumia.

”Nyt kaikki on tasaantunut. Meidän suhteemme on hyvä ja mieheni kunnioittaa minua. Gulnora on nyt 4-vuotias. Toinen lapsemme on vuoden vanha, emmekä vielä tiedä, onko hänkin hiv-positiivinen. Sen voi selvittää vasta, kun hän on puolentoista vuoden ikäinen.”

Hiv-positiivisen äidin lapset saavat äidiltään raskauden aikana hiv-vasta-aineita. Nämä vasta-aineet katoavat lapsen elimistöstä vähitellen puolentoista vuoden ikään mennessä.

Hiv-äidille sektio ja imetyskielto

Jos raskaana olevalla naisella tiedetään olevan hiv-tartunta, suositellaan hänelle keisarinleikkausta eli sektiota. Myös Zarinalle tehtiin toisen lapsen kohdalla sektio.

Lapsen altistumista äidin verelle vältetään synnytyksessä. Tartuntariskin vuoksi HIV-positiiviset äidit eivät imetä, vaan vauvoille annetaan äidinmaidonvastiketta. Synnytyksen jälkeen lapset saavat HIV:n tarttumista ehkäisevää lääkehoitoa.

Tänä vuonna valtio on alkanut maksaa avustusta alle 16-vuotiaille hiv-tartunnan saaneille lapsille. Gulnorakin saa kuukausittaisen avustuksen, joka on 285 somonia eli noin 45 euroa.

Zarina voi hakea tyttärelleen osoitetun rahan suoraan aids-keskuksesta. Hiv-positiivisten lasten vanhempia neuvotaan avustuksen käyttämisestä.  

”Käytämme rahan lasten ruokkimiseen. Haluamme ostaa heille mahdollisimman ravitsevaa ruokaa. Vauvalle on ostettu äidinmaidonvastiketta”, Zarina sanoo.

Zarinan mies käy taas työssä Venäjällä, mutta nuori äiti ei valita. Hän tulee hyvin toimeen anoppinsa kanssa, joka tietää poikansa perheen hiv-tartunnasta ja auttaa Zarinaa monin tavoin.

Muut sukulaiset, naapurit ja ystävät eivät tiedä tartunnasta mitään, mutta Kurgan-Tuben aids-keskuksessa samassa tilanteessa olevat voivat tavata ja jutella keskenään.

Lapset saatava hoitoon ajoissa

Kurgan-Tuben kaupunki on 70 000 asukkaallaan yksi Tadžikistanin suurimpia kaupunkeja. Se sijaitsee Khatlonin maakunnassa, sata kilometriä etelään pääkaupungista Dushanbesta.

Tadžikistanin Unicefin hiv-aids-asiantuntija Debo Abdurahmanova on työskennellyt hiv-tartunnan saaneiden ihmisten kanssa vuodesta 2003. UNICEF tekee paljon yhteistyötä valtion terveyssektorin sekä eri järjestöjen kanssa.

”Työskentelimme alkuvuosina etupäässä huumeidenkäyttäjien kanssa. Vasta myöhemmin alettiin tiedostaa se, että HI-virus levisi eteenpäin myös ulkomailta palanneiden siirtotyöläisten mukana”, Abdurahmanova sanoo.

”Suurimmalla osalla heistä ei ollut mitään tietoa hiv-aidsista ja sen tartuntatavoista. Kun he tulevat takaisin, he eivät olleet tietoisia siitä, että ovat saaneet HI-viruksen ja tartuttavat sitä siksi eteenpäin vaimolleen ja tämän kautta lapsilleen.”

Abdurahmanovan mukaan huumeidenkäyttäjien osuus HI-viruksen kantajista on Khatlonin alueella edelleen korkeampi kuin seksin kautta viruksen saaneiden osuus. Mutta tilanne on muuttumassa, mikä vaikuttaa myös työn painopisteisiin.

”Vuodesta 2009 lähtien Tadžikistanissa on tehty hiv-testi kaikille raskaana oleville naisille, jotka tulevat terveyskeskuksiin. UNICEF on perustanut myös klinikoita, jotka keskittyvät lasten tarttuvien tautien, erityisesti hiv-tartunnan saaneiden, hoitoon. On tärkeää saada diagnoosi ajoissa, jotta lapsia pystytään auttamaan.”     

Zarinan ja Gulnoran nimet on muutettu.

Riitta Saarinen

Kirjoittaja on kehityskysymyksiin perehtynyt vapaa toimittaja. Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi