Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Sydafrikanska viner snart ett minne blott? - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 29.11.2011

Sydafrikanska viner snart ett minne blott?

Om västra Kaplandets torra och varma somrar blir regniga kan vinodlingen bli olönsam. Då är det de fattiga arbetarna på vingårdarna som råkar värst ut.

Solen gassar från en molnfri himmel. Grönskande vinodlingar brer ut sig så långt blicken når.

Vingårdarnas arbetare sitter i trädens skugga och äter sin lunch. Det är här i Cape Winelands, cirka 70 kilometer från Kapstaden, som Sydafrikas flesta röda och vita viner odlas.

Perheen viinitarhaa pyörittävä eteläafrikkalainen Anton Louw. Kuva: Laura MeriläinenAnton Louws släkt har drivit en vingård i västra Kaplandet ända sedan 1840-talet. Foto: Laura Meriläinen

I och med klimatförändringen är prognosen för väderförhållandena inte gynnsam för vinodling. I värsta fall blir det så svårt och kostsamt att det inte lönar sig ekonomiskt mera att odla vin.

Anton Louw driver en vingård som har gått i släkten i nästan tvåhundra år. Han tar klimathotet på allvar. Han är utexaminerad magister i miljövetenskaper från Dublins universitet och har satt sig in i ämnet i sitt arbete.

”Klimatet i Sydafrika förutspås bli allt mer tropiskt. Cape Winelands regniga vintrar är snart historia och istället får vi heta och fuktiga somrar.”

Milda och regniga vintrar är typiska för Sydafrikas sydspets, likaså varma och torra somrar. Om det börjar regna under de heta sommarmånaderna ökar risken för skadedjur i vinodlingarna.

”Fukt och hetta är ingen bra kombination. Skadeinsekter förökar sig i värme och då blir vi tvungna att använda mycket mera dyra bekämpningsgifter. Om temperaturen stiger blir det svårare att odla vita vindruvor. De röda klarar lite bättre av ett varmare klimat” förklarar Louw.

Klimatet har redan förändrats mycket

Vinodlingen har långa anor i västra Kaplandet. Fransmännen som kom till Sydafrika på 1600-talet konstaterade att området som idag kallas Cape Winelands var idealiskt för vinodling både när det gällde jordmån och klimat. Familjen Louw har odlat vin sedan 1840-talet.

”När jag var liten plockade min far vindruvor på morgonen. Då var hela gården täckt av dimma, så min mamma kunde inte hitta pappa när hon skulle föra frukost åt honom. Nu finns det aldrig någon dimma här, klimatet har förändrats mycket” berättar Louw.

”Vinodling är oerhört klimatkänslig business. Om klimatet förändras i hög grad påverkar det våra produkters kvalitet. Om klimatet blir varmare mognar druvorna för snabbt, vilket gör att sockerhalten stiger. Då blir vinet inte gott och vi får inget bra pris för det.”

Förutom klimatförändringen oroar sig Louw för den globala ekonomiska krisen. När det är hårda tider dricker folk mindre vin. Klimatförändringens effekter och det globala ekonomiska läget kan driva vinodlarna i kris.

”Om klimatet ändrar sig så som prognoserna antyder måste vi vinodlare göra upp reservplaner. Jag kan till exempel börja odla druvor som bättre tål ett varmt klimat, börja odla köksväxter, eller sälja vingården” summerar Louw.

Petersen käy töissä viinitiloilla. Hänellä ei ole varasuunnitelmaa, jos työt tilalla loppuvat. Kuva: Laura MeriläinenJohn Petersen arbetar på vingårdar. Han har inga reservplaner om arbetet skulle ta slut.

Fattiga arbetare har inga alternativ

Vingårdarna i området sysselsätter tusentals lokalinvånare. Mest händer behövs det när druvorna ska skördas i mars-april.

För den fattiga John Petersen är det ett livsvillkor att få arbeta på vingårdarna. Han har arbetat hos Louws i fyra år nu. De flesta av hans släktingar jobbar också på vingårdar.

Petersen känner till hotet från klimatförändringen. Men till skillnad från de förmögna vingårdsägarna har han inga alternativa planer om arbetet skulle ta slut.

”Jag är född här och det här är mitt hem. Jag kan inte tänka mig att flytta bort för att få arbete, men det är klart att om arbetet minskar eller tar helt slut är det ett stort problem”.

Laura Meriläinen

Skribenten är frilansjournalist bosatt i Sydafrika. Artiklar försedda med författarens namn publicerade på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

Internationell klimatkonferens i Sydafrika

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har varnat för att klimatförändringen mest kommer att påverka världens fattiga.

”De fattigaste länderna kommer att lida mest av klimatförändringarna, trots att det minst av alla är de som har åstadkommit dem” har Ki-moon konstaterat.

I november-decemberskiftet äger FN:s sjuttonde internationella klimatkonferens rum i Durban, Sydafrika.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 29.11.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi