Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Uutiskooste: Kehittyvät maat panostavat turismiin - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 25.11.2011

Uutiskooste: Kehittyvät maat panostavat turismiin

Turismi on monen maan pelastus, mutta se edellyttää vakautta ja toimivaa infrastruktuuria. Uutiskoosteen maina Kenia, Ruanda, Intia, Vietnam, Nepal ja Tansania.

Daily Nation (Kenia): Turistit eivät pelkää Keniaa

Kenian rannikon turistikohteissa riittää turisteja monien maiden antamista matkustusvaroituksista huolimatta. Vaikka marraskuu ei ole kiireisintä turistisesonkia, Mombasan pohjoispuolen rannikon hotellit ovat olleet 70–90 -prosenttisesti varattuja. Samaan aikaan viime vuonna hotellipaikoista oli käytössä 50–60 prosenttia. Matkailuministeri Najib Balalan mukaan matkailijoiden määrän kasvu osoittaa, että turistit eivät pelkää Keniaa huolimatta syksyn aikana Lamulla tapahtuneista ulkomaalaisten kidnappauksista.

Kenian turistisektori on panostanut erityisesti uusiin maihin kuten Venäjälle, Puolaan, Unkariin, Ruotsiin, Suomeen, Kiinaan ja Intiaan. Kampanjointi onkin tuottanut tulosta. Vuonna 2009 Keniassa vieraili reilut 950 000 turistia, ja viime vuonna lähes 1,1 miljoonaa. Tänä vuonna määrän odotetaan nousevan kymmenisen prosenttia.

The Citizen (Tansania): Afrikkalaiset ovat löytäneet Ruandan

Ruandassa vuoden 2011 alkupuoliskolla vierailleista turisteista peräti 84 prosenttia tuli muista Afrikan maista. Heidän määränsä on lisääntynyt viime vuodesta 28 prosentilla. Turismisektorin johtajan Rica Rwigamban mukaan matkailijat sekä ympäröivistä maista että muualta Afrikasta ovatkin huomanneet Ruandan olevan turvallinen kohde. Maa haluaa jatkossa houkutella lisää erityisesti vapaa-ajan matkailijoita.

BBC: Turistit tuovat uutta toivoa Kashmiriin

Elpynyt turismi tuo toivoa paremmasta taloudellisesta tulevaisuudesta konfliktien repimään Jammu ja Kashmirin osavaltioon Intiaan. Aiemmin suosittuna turistikohteena tunnettu Kashmir menetti vuosiksi matkailijat alueen levottomuuden vuoksi. Tämän vuoden puolella turistit ovat kuitenkin palanneet. Syyskuun loppuun mennessä laaksossa on vieraillut yli miljoona matkailijaa, joista puolet pyhiinvaeltajia.

20 vuotta kestäneet konfliktit ovat vaurioittaneet vakavasti infrastruktuuria, jota pyritään nyt jälleenrakentamaan. Tällä hetkellä alueen vuotuinen talouskasvu on viisi prosenttia, kun kansallinen keskiarvo on kahdeksan. Viranomaisten mukaan merkittäviä sijoituksia maakuntaan ei voida odottaa ennen kuin perusinfrastruktuuri on kunnossa.

VietNam News (Vietnam): Vietnamin rannikon mahdollisuuksia ei osata hyödyntää

Seitsemän Vietnamin rannikkomaakuntaa viettää ensi vuonna turismin vuotta. Matkailuministeri Hoang Tuan Anhin mukaan rannikkoalue Thua Thien-Huen maakunnasta Binh Thuanin maakuntaan on erityisasemassa Vietnamin matkailua ajatellen, sillä alueella on rikas ekosysteemi ja monipuoliset maisemat sekä maailman kulttuuriperintökohteita. Alueen potentiaali oli kuitenkin alikäytössä. Vaikka alueen matkanjärjestäjät ovat sopineet yhteistyöstä kehittääkseen matkailua, he eivät ole onnistuneet saamaan sitä toimivaksi.

Matkanjärjestäjien mielestä alueelle pitäisi lisätä lentoyhteyksiä, kalastajakyliin järjestää kotimajoitusta ja paikallisten tuotteiden myyntiä turisteille tehostaa. Heidän mukaansa matkailurakenteen kehittäminen vahvistaisi paikallisyhteisöjä.

The Himalayan Times (Nepal): Nepalin hallitus sitoutuu turismin edistämiseen

Nepalin matkailuministeri Lokendra Bista Magar lupaa parantaa maan matkailusektorin toimintaedellytyksiä. Hänen mukaansa hallitus on täysin sitoutunut kehittämään matkailua muun muassa lisäämällä lentoyhteyksiä ja parantamalla infrastruktuuria. Magarin mukaan myös matkailuun liittyviä opintomahdollisuuksia tulee lisätä samoin kuin markkinointia sekä kotimaassa että ulkomailla. Julkisen ja yksityisen tahon yhteistyö on hänen mukaansa avainasemassa Nepalin turismiteollisuuden kehittämisessä. 

The Daily News & The Citizen (Tansania): Ulkomaalaiset pyörittävät hotelli- ja ravintola-alaa

Tansanian hotelli- ja ravintolasektori on saavuttanut lähes saman tason, missä se oli ennen globaalia talouskriisiä, ja vakiinnuttanut asemansa maan toiseksi suurimpana bruttokansantuotteen lähteenä. Tänä vuonna sektorin kasvu on ollut 8,2 prosenttia.

Tämä ei ole juurikaan lisännyt paikallisten ammattilaisten määrää turismiteollisuudessa, vaikka yhä useampi tansanialainen on alalle kouluttautunut. Suhteettoman suuren osuuden uusista työpaikoista nimittäin vievät työn perässä maahan tulevat ulkomaalaiset. Kansallisen matkailuoppilaitoksen johtaja Agnes Mziray toivoo paikallisten havahtuvan luottamaan omiin kykyihinsä hyvin kilpailuhenkisellä hotelli- ja ravintola-alalla, ja pyrkivän myös johtotehtäviin, jotka ovat tähän saakka olleet lähinnä ulkomaalaisten hallussa.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi