Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Nu satsar Jordaniens ungdomar på fosterlandet - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 24.11.2011

Nu satsar Jordaniens ungdomar på fosterlandet

Traditionellt har jordanska ungdomar skaffat sig utbildning och sedan gett sig av utomlands. ”Så är det inte längre” säger Baker al-Hiyari, som är rådgivare vid en organisation som utvecklar lokalsamfund. ”Hur framgångsrik man än blir så vill man ändå i något skede återvända till sin egen kultur och sin egen familj.”

I en klubb i Amman dånar musiken. Man ser inte ett spår av den konservativa omgivningen när unga kvinnor dansar i tajta jeans och toppar, och männens ansikten är dekorerade med självlysande färg.

DJ Dahbour Ammanissa Jordaniassa. Kuva: Miikka PirinenDj Dahbour i full fart. Foto: Miikka Pirinen

En man presenterar sig som Fuadi. Han berättar att han är hemma på besök från Kina där han bor och arbetar. Dahbour heter mannen som spelar skivorna och han har ordnat hela tillställningen. Han har jobbat som dj i Libanon, Indien och Turkiet och tröttnade på klubbscenen i Amman, där det mest spelas globala hitlåtar. Så han hyrde en klubb, ställde upp ett dj-bås och bjöd in sina vänner. Musiken är psykedelisk trance.

”Det hade knappt någon i Jordanien hört förut. Ammans klubbscen är ganska dålig och det här är mitt sätt att göra en insats för mitt kära fosterland” ropar Dahbour från dj-båset, för att överrösta musiken.

Ungdomarna efterlyser möjligheter i sitt hemland

Efter den senaste våren är det inte mera egalt vad ungdomen i Mellanöstern sysslar med. När de marscherade ut på gatorna i våras, ockuperade torg och krävde reformer, demokrati och arbete, började hela arabvärlden sjuda.

Det har demonstrerats i Jordanien också, men än så länge under lugna former. Som mest har 6000 människor deltagit. En stor del av demonstranterna var unga människor eftersom majoriteten i Jordanien är ungdomar, liksom i många andra länder i Mellanöstern.

De jordanska ungdomarna är intresserade av nya arbetsmöjligheter och av att utveckla sitt land, säger Baker al-Hiyari, konsulenten från organisationen Hamzetwasel som utvecklar lokalsamfund. Till Hiyaris uppgifter hör bland annat att träffa lokala ungdomar och hjälpa dem att utveckla sina affärsidéer.

”I Jordanien har det vanligtvis gått till så att ungdomarna skaffar sig en utbildning och åker till Persiska viken eller Europa, om de vill bli framgångsrika och nå någonvart i sin karriär. Men så är det inte mera. Hur framgångsrik en ung människa än är, så vill han eller hon i något skede återvända till sin egen kultur och sin familj. Ungdomarna vill nu ha möjligheter i sitt eget land” säger Hiyari.

”Ungdomarna dras till Mellanöstern”

En av återflyttarna är musikern-musikläraren Ahmed Radaydeh som har bott fyra år i Australien och de sista fem i Schweiz. Han återvände till fosterlandet för bara två månader sedan och försöker ännu greppa läget.

”Alla utbildade människor som jag känner dras till Mellanöstern och vill delta i förändringen och förbättringen av sitt land. Men många unga människor är frustrerade och leda” säger han.

Det är familjen som lockar honom tillbaka till Jordanien.

”I Jordanien har vi inga sociala problem, folk lever i samhörighet. Här hjälper familjerna varandra” säger Radayeh.

Dahbour berättar att han har försökt skapa en ny klubbscen i Amman sedan 2009. Nu har han tröttnat och åker till Indien där ett skivbolag har erbjudit honom kontrakt.

”Jordaniens unga människor börjar äntligen inse att vi kan påverka saker och ting. För mig är problemet att konst och blivande konstnärer inte får något understöd i det här landet. Jag hoppas att det har förändrats när jag återvänder” säger Dahbour.

Noora Jussila

Skribenten är frilansjournalist. Artiklar försedda med författarens namn publicerade på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 24.11.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi