Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Video: Mishrak – slummin selviytyjä - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Globaalikasvatus: Nettivideot

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Tallenteet, 23.11.2011

Video: Mishrak – slummin selviytyjä

Käsityöläinen, puutarhuri, kotiapulainen. Siinä osa kekseliään etiopialaisen 52-vuotiaan lesken toimeentulon lähteistä.

Misrak jäi leskeksi jo 20 vuotta sitten, kun hänen miehensä menehtyi sodassa. Siitä lähtien hän on elättänyt yksin neljää lastaan ja sisarentytärtään. Misrak ei vähästä lannistu. Hänen on täytynyt olla kekseliäs.

Misrak on rakentanut slummitalonsa ulkopuolelle pienen puutarhan, jossa hän kasvattaa vihanneksia ja kanoja. Sen lisäksi hän valmistaa telaa, makeaa etiopialaista kotiolutta juhlatilaisuuksiin, leipoo ja myy injeraa (paikallisia lettuja), tekee kotiapulaistöitä sekä käsitöitä. Kaiken ohella hän vielä ehtii auttaa HIV-potilaita yhteisössään.

Monta vuotta sitten Misrak itse sai HIV-tartunnan, mutta nykyään tauti on aisoissa valtion antaman ARV-lääkityksen ansiosta. Hän joutuu kuitenkin itse kustantamaan lääkkeet muihin tauteihin, joita sairastaa HIV:n heikentämän vastustuskyvyn takia.

Sairaseläkettä ei Etiopiassa ole. Sen sijaan suurin osa väestöstä kuuluu Iddiriin, yhteisörahastoon, johon jäsenet maksavat pienen summan kuukausittain.

Monissa paikoissa Iddir on vain hautajaiskuluja varten, mutta Misrakin yhteisö on muuttanut käytäntöä, jotta ihmiset voivat saada tukea myös sairastuessaan.

Teksti ja video: Paulina Tervo

Näkymätön talous: Addis Abeban pienyrittäjät

Addis Abeba on yksi Afrikan suurimmista kaupungeista, johon virtaa jatkuvasti lisää ihmisiä maaseudulta työn ja paremman elämän toivossa. Suurin osa kaupunkiin muuttajista päätyy slummeihin. Addis Abeban kriittisimpiä ongelmia ovat työttömyys, asuntopula sekä viemäristö. Monien asukkaiden täytyy olla kekseliäitä työnsä ja asuntonsa suhteen. Näkymätön talous -sarjassa kolme slummiasukasta – Ato Kasahun, Misrak ja Tashome – kertovat jokapäiväisestä elämästään. Mitä he tekevät elättääkseen perheensä näkymättömässä taloudessa.

Ato Kasahunin tarina julkaistiin viikolla 46, Tashomen tarina julkaistaan viikolla 48. 

Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi