Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Linssejä ja kasviksia nepalilaiseen tapaan - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Teemat: Ruokaohjeita kehitysmaista

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna

Linssejä ja kasviksia nepalilaiseen tapaan

Porvoolaisen Khukuri-ravintolan keittiössä porisee linssipata. Nepalilainen arkiateria koostuu linssimuhennoksesta (dal), riisistä (bhat) ja kasvispaistoksesta (tarkari), ravintolan omistaja Basanta Ghimire kertoo.

Nepalilaisessa keittiössä käytetään useita erilaisia linssejä. Nyt padassa kypsyvät mustat linssit, jotka ovat ravintorikkaita mutta vaativat muita pidemmän kypsytysajan.

”Mustaan linssiin ei kyllästy koskaan, se on kuin suomalainen ruisleipä”, sanoo lukiota käyvä Sushmita-tytär, joka auttaa vapaa-aikanaan ravintolassa. 

Khukuri-ravintolan kokit tekevät linssimuhennosta ja peruna-kasviscurrya. Kuva: Min Fei Kultanen Khukuri-ravintolan kokit Binod Sigdel (vas.) ja Hari Prasad Sigdel  tekevät linssimuhennosta ja peruna-kasviscurrya. Kuva: Min Fei Kultanen 

 Mustalinssimuhennos

Maas ko dal

  • 2 dl mustalinssejä (urid dal)
  • 4-5 dl vettä
  • 1 tomaatti
  • 1 valkosipulin kynsi
  • n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • ½ tl kardemummaa
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl juustokuminaa (jeera)
  • 2 rkl ruokaöljyä

Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja lisää juoksevassa vedessä huuhdotut linssit. Keitä keskilämmöllä ½ tuntia tai kunnes linssit ovat pehmenneet. Linssimuhennokseen voi käyttää myös vihreitä, punaisia tai keltaisia linssejä. 

Mustalinssi, kuva: Marja-Leena Kultanen Mustalinssi vaatii tavallista pidemmän kypsytysajan. Kuva: Marja-Leena Kultanen

Kuumenna toisessa pannussa öljy ja lisää silputtu valkosipuli, inkivääri, kardemumma ja suola. Kääntele hetki ja kaada linssien joukkoon.

Lisää linssimuhennokseen myös pieniksi kuutioitu tomaatti ja anna seoksen kypsyä miedolla lämmöllä vielä kunnes tomaattikuutiot ovat pehmenneet.

Paahda juustokuminan siemeniä hetki kuivalla pannulla ja sekoita sitten vähän jäähtyneen linssimuhennoksen joukkoon.

Nepalissa linssimuhennos viimeistellään aromaattisella jimbu-yrtillä.

Kukkakaali-perunacurry

  • 5-6 keitettyä perunaa
  • 1 pieni kukkakaali
  • 1-2 tomaattia
  • 1 sipuli
  • n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • ½ tl kuivattua chiliä
  • ½ tl kardemummaa
  • ½ tl juustokuminaa (jeera)
  • ½ tl kurkumaa
  • ½ tl sarviapilan siemeniä (fenugreek, methi)
  • 2 rkl ruokaöljyä

Kuumenna öljy kattilassa tai korkeareunaisessa paistinpannussa. Kuullota silputtu sipuli, lisää sitten pieneksi hakattu inkivääri ja valkosipuli, kurkumajauhe, (chili) ja kardemumma. Anna makujen sekoittua noin minuutin ajan.

Lisää suupaloiksi leikatut perunat ja ruskista kevyesti.

Lisää kukkakaali ja tomaatti sekä noin desilitra vettä. Anna kasvisten kypsyä miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen.

Tarjoa linssimuhennos ja curry höyrytetyn riisin kera.

Marja-Leena Kultanen

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 21.11.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi