Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Jordanian nuorisoa kiinnostaa luova ala - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 24.11.2011

Jordanian nuoret etsivät nyt mahdollisuuksia kotimaastaan

Perinteisesti jordanialaisnuoret ovat hankkineet koulutuksen ja suunnanneet sitten ulkomaille. "Eivät enää", sanoo paikallisyhteisön kehittämisjärjestön neuvonantaja Baker al-Hiyari. "Vaikka olisi miten menestynyt, niin jossain vaiheessa nuori haluaa kuitenkin palata omaan kulttuuriinsa ja oman perheensä pariin.”

Ammanilaisella klubilla pauhaa musiikki. Konservatiivisesta yhteiskunnasta ei näy jälkeäkään, kun nuoret naiset tanssivat tiukoissa farkuissaan ja topeissaan ja miehet ovat koristautuneet pimeässä hohtavalla kasvomaalilla.

Fuadiksi esittäytyvä mies kertoo olevansa käymässä Kiinasta, jossa hän asuu ja työskentelee. Levyjä soittaa Dahbour, joka on myös järjestänyt koko tapahtuman.

DJ Dahbour Ammanissa Jordaniassa. Kuva: Miikka PirinenDJ Dahbourilla on vauhti päällä. Kuva: Miikka Pirinen

Libanonissa, Intiassa ja Turkissa keikkaa heittänyt dj kyllästyi Ammanin klubiskeneen, joka soittaa enimmäkseen samoja maailmanlaajuisia listahittejä. Niinpä Dahbour vuokrasi klubin, pystytti itse dj-kopin ja kutsui kaverinsa juhliin. Musiikkina on psykedeelinen trance.

“Sitä ei ole melkein kukaan Jordaniassa kuullutkaan. Ammanin klubiskene on aika huono ja tämä on minun keinoni tehdä jotain rakkaan maani eteen”, Dahbour huutaa dj-kopistaan musiikin yli.

Nuoret kaipaavat mahdollisuuksia kotimaassaan

Viime kevään jälkeen ei ole enää ollut yhdentekevää, mitä nuoriso Lähi-idässä tekee. Kun nuoret keväällä marssivat kaduille, valtasivat aukiot ja vaativat uudistuksia, demokratiaa ja töitä, arabimaailmassa alkoi kuohua.

Jordaniassakin on osoitettu mieltä, mutta toistaiseksi rauhallisesti. Enimmillään mielenosoituksiin on osallistunut 6 000 ihmistä. Suuri osa mielenosoittajista on nuorisoa, sillä monien Lähi-idän maiden tapaan myös Jordaniassa valtaosa väestöstä on nuoria.

Jordanian nuorisoa kiinnostavat uudet työmahdollisuudet ja maansa kehittäminen, sanoo Hamzetwaselin neuvonantaja Baker al-Hiyari.

Hamzetwasel on paikallisyhteisön kehittämisjärjestö ja Hiyarin toimenkuvaan kuuluu muun muassa tavata paikallista nuorisoa ja auttaa heitä kehittämään bisnesideoitaan.

“Perinteinen malli Jordaniassa on ollut, että nuori hankkii koulutuksen ja lähtee Persianlahdelle tai Eurooppaan, jos haluaa menestyä ja saavuttaa jotain urallaan. Mutta eivät enää. Vaikka olisi miten menestynyt, jossain vaiheessa nuori haluaa kuitenkin palata omaan kulttuuriinsa ja oman perheensä pariin. Nuoret tahtovat mahdollisuuksia kotimaassaan”, Hiyari sanoo.

“Nuoret tuntevat vetoa Lähi-itään”

Yksi paluumuuttajista on muusikko ja musiikinopettaja Ahmed Radaydeh, joka on asunut neljä vuotta Australiassa ja viimeiset viisi vuotta Sveitsissä. Radaydeh on palannut kotimaahansa vasta kaksi kuukautta sitten ja yrittää vielä “päästä kärryille tilanteesta”.

“Kaikki koulutetut, jotka tunnen, tuntevat vetoa Lähi-itään ja haluavat osallistua maansa muuttamiseen, parantamiseen. Mutta monet nuoret ovat turhautuneita, kyllästyneitä”, hän sanoo.

Jordaniaan häntä veti takaisin siellä asuva perhe.

“Jordaniassa ei ole sosiaalisia ongelmia, vaan ihmiset elävät yhteisöissä. Täällä perheet auttavat toisiaan”, Radaydeh sanoo.

Klubilla levyjä soittava Dahbour kertoo yrittäneensä luoda Ammaniin uudenlaista musiikkiskeneä vuodesta 2009. Nyt hän on kyllästynyt ja lähtee Intiaan, sillä sikäläinen levy-yhtiö on tarjonnut hänelle sopimusta.

“Jordanian nuoriso alkaa vihdoin ymmärtää, että me voimme vaikuttaa asioihin. Minulle ongelma on, ettei tässä maassa tueta taiteita ja nousevia taiteilijoita millään tavalla. Toivottavasti asiat ovat muuttuneet, kun palaan”, Dahbour sanoo.

Noora Jussila

Kirjoittaja on vapaa toimittaja. Global.finlandissa kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Tämä dokumentti

Päivitetty 24.11.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi