Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

För palestinierna är olivträdet detsamma som inkomst och oberoende - Utrikesministeriet: Global.finland: Länder: Nyheter A-Ö

Utrikesministeriets utvecklingskommunikation, e-post: VIE-30@formin.fi. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
reuna
Nyheter, 18.11.2011

För palestinierna är olivträdet detsamma som inkomst och oberoende

Trots den israeliska ockupationen får fortfarande cirka 70 000 palestinska familjer sitt levebröd från olivolja. ”För palestinierna betyder olivträdet detsamma som liv”, säger konsulenten Nadi Farraj.

Nasri Ayesh gläder sig över trädets första oliver. Foto: Munjid KharoufehNasri Ayesh gläder sig över trädets första oliver. Foto: Munjid Kharoufeh

Oliver kan bli så mycket. Man kan lägga in dem, eller pressa dem till olja, oljan kan man använda som sådan, eller som råvara för tvål.

Den massa som återstår när man pressat olivolja används som uppvärmningsenergi, trädets blad ges åt fåren som foder och kvistarna används i hantverksindustrin.

Till och med olivkärnorna kan utnyttjas, dem gör man radband av.

”För palestinierna betyder olivträdet detsamma som liv”, säger olivodlingskonsulenten Nadi Farraj. Han stegar omkring på den steniga åkern och betraktar den omgivande odlingen.

För ett år sedan planterade man 104 olivträd på den här markbiten som är en hektar stor. Den ligger vid byn Ertas nära Betlehem. Det ser ut som att träden har hållit sig friska, och de växer fint.

Nasri Ayesh, som äger marken, och en av hans tre söner lyssnar nöjda till Farrajs utlåtande. En del av den här mindre bemedlade familjens levebröd kommer i framtiden att bero på den här markbiten och de olivträd som har planterats på den.

Männen blir glada när de hittar mörkblå oliver i ett par av träden. Det finns inte många oliver, men Nadi Farraj anser att fyndet lovar gott för framtiden. Familjen har skött sin odling omsorgsfullt och dalen är en gynnsam växtplats för olivträd.

Familjen Ayesh kommer att kunna skörda för första gången om ett år, tidigast. Träden är nu fem år gamla och de ger sin första skörd när de är 6-8 år. Som bäst kan ett träd ge närmare tio kilo oliver per år.

Investering som varar i hundratals år

Familjen Ayeshs egna resurser skulle inte ha räckt till för att grunda en egen olivträdsodling. Kampanjen OliveAid som fungerar med donerade medel kom till undsättning, tillsammans med Betlehems universitets fortbildningscenter som bidrog med trädplantorna, tilläggsarbetskraft vid planteringen och dessutom med Nadi Farraj som rådgivare.

Understödet är avsett för fattiga palestinska familjer, men det finns två villkor: familjens måste äga en bit land, och marken ska vara belägen vid något slag av vattendrag eller vattentäkt.

”Ett olivträd är verkligen en långvarig och hållbar investering”, berättar Farraj. ”Om marken är bördig och trädet vårdas kan det ge skörd i många hundratals år. I en by nära Betlehem finns ett olivträd vars ålder uppskattas till 3500-4000 år. Och det ger fortfarande oliver.”

Olivodlingarnas yta på Västbanken har krympt märkbart i takt med att Israel har ockuperat mera mark, inrättat kontrollpunkter och vägar, utvidgat kolonier och fortsatt sitt murbygge.

Trots det får fortsättninbsvis cirka 70 000 palestinska familjer sin huvudsakliga inkomst av att framställa olivolja. Nadi Farraj uppmuntrar palestinska odlare att fortsätta med denna tradition.

”Olivträdet och olivoljan betyder fortfarande mycket för det här landet. Det handlar både om levebröd och oberoende.”

I de odlingar som får understöd av OliveAid är träden traditionella lokala arter, och produktionen ekologisk. Resultatet är aromatisk olivolja av hög kvalitet. Enligt Farraj är detta världens bästa olivolja.

I de palestinska områdena produceras varje år ungefär 15 000 ton olivolja, vilket är cirka 0,5 % av hela världens produktion. När produktionen växer har man för avsikt att framställa mera olja för export.

Eila Hannula

Skribenten är frilansjournalist. Artiklar försedda med författarens namn publicerade på global.finlands sidor representerar enbart skribentens åsikter.

Skriv ut Dela

Detta dokument

Uppdaterat 18.11.2011


Skriv ut Dela
© Utrikesministeriet 2006 | Information om webbsidor | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi är en webbplats om utvecklingsfrågor och global fostran. Webbplatsens updatering avslutades den 30.6.2014.
Namnförsedda artiklar publicerade i global.finland representerar enbart skribentens egna åsikter.
© Utrikesministeriet | Utvecklingskommunikation, Kanalgatan 3 C, 00160 Helsingfors, e-post VIE-30@formin.fi