Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Uutiskooste: Ihmisoikeudet kehitysyhteistyön ehtona? - Ulkoasiainministeriö: Global.finland: Maat: Uutiset maittain A-Z

Ulkoministeriön kehitysviestintä, sp. VIE-30@formin.fi. Verkkojulkaisun päivitys on päättynyt 30.6.2014.
reuna
Uutiset, 18.11.2011

Uutiskooste: Ihmisoikeudet kehitysyhteistyön ehtona?

Onko oikein asettaa esimerkiksi homouden hyväksyminen kehitysyhteistyön ehdoksi, vai pitääkö avustettavien maiden perinteitä sokeasti kunnioittaa? Uutiskoosteen maina muun muassa Kenia, Malawi, Nepal ja Norsunluurannikko.

The Guardian: Voiko avunsaajamailta vaatia ihmisoikeuksia?

Kasvava määrä toimittajia ja asiantuntijoita vaatii, ettei edistys terveys- tai koulutuspuolella saa peittää alleen huononevaa ihmisoikeustilannetta esimerkiksi Etiopiassa ja Ruandassa. Avun käyttäminen painostuksena vastaanottajamaiden hallituksille ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi näyttääkin olevan kasvussa. Viimeisimmässä kehitysstrategiassaan myös EU tunnustaa ihmisoikeuksien, demokratian ja hyvän hallinnon kasvavan tärkeyden kehitysyhteistyössä.

Kehitysyhteistyötä ei kuitenkaan tulisi evätä niiltäkään mailta, jotka rikkovat ihmisoikeuksia, sillä kriteerinä tulee käyttää sen positiivisia seurauksia. Ihmisoikeusrikkomuksiin on myös mahdollisuus vaikuttaa tehokkaammin silloin, kun kyseisessä maassa on kehitysprojekteja. Ihmisoikeuksien toteutumiseksi tulisi kuitenkin aina toimia kansainvälisen lain sallimissa puitteissa ja niiden elimissä, eikä päätöksiä tulisi tehdä pelkästään kahden maan välisinä.

The Daily Nation (Kenia): Britannia ei edellytä homojen oikeuksia Afrikkaan

Iso-Britannian Afrikka-ministerin Henry Bellinghamin mukaan se ei aio pakottaa Afrikan maita laillistamaan homoseksuaalisuutta ehtona kehitysrahoitukselleen. Sambia, Tansania, Uganda ja Ghana tuomitsivat oikopäätä pääministeri David Cameronin kaksi viikkoa sitten antaman lausunnon, jonka mukaan kehitysprojektit voitaisiin evätä mailta, jotka kriminalisoivat homoseksuaalisuuden.

Bellinghamin mukaan Cameronin lausunto viittasi siihen, että Iso-Britannialla on oikeus yrittää vaikuttaa sellaisten maiden hallituksiin, joissa sillä on isoja avustusohjelmia, jotteivät nämä vainoaisi mitään vähemmistöjä. Bellingham toteaa kuitenkin, että maa tulee aina olemaan sensitiivinen avustamiensa maiden perinteitä kohtaan.  

Radio Netherlands Worldwide: Hiv-testeihin pakotetut seksityöläiset haastoivat hallituksen Malawissa

Neljätoista malawilaista seksityöläistä on haastanut hallituksen oikeuteen siitä, että heidät pidätettiin ja pakotettiin hiv-testeihin kaksi vuotta sitten. Testeissä kaikki pidätetyt todettiin hiv-positiivisiksi, ja he saivat sakot seksin myynnistä sukupuolitaudin kantajina. Testien tulokset julkistettiin oikeusistunnossa.

Naisten mukaan testeihin pakottaminen loukkasi muun muassa heidän perustuslaillista oikeuttaan yksityisyyteen, vapauteen sekä syrjinnästä vapaaseen ja alentavaan kohteluun.

Terveysviranomaisten mukaan hiv-tartuntojen määrä Malawin seksityöläisten parissa on 7080 prosenttia. Koko väestöstä arviolta 14 prosenttia on hiv-positiivisia.

The Himalayan Times: Daliteille ei kerrottu polio-rokotteesta

Nepalin hallitus on aloittanut suun kautta otettavan polio-rokotteen jakamisen alle viisivuotiaille. Daliteihin kuuluvan Dum-yhteisön lapsille sellaista ei kuitenkaan ole tarjottu. Yhteisön jäsenet toteavat, etteivät he ole kuulleet kampanjasta.

Sachitananda Singh Parsan alueen julkisesta terveydenhuollosta myöntää, ettei heidän julkisuuskampanjansa ole ollut tehokas. Ohjelma pyrkii rokottamaan yli 122 500 lasta, mutta tavoitetta ei viranomaisten mukaan ehkä saavuteta Dum-yhteisön osalta, sillä nämä eivät ole saaneet ohjelmasta riittävästi tietoa. Singhin mukaan tiedotusta pyritään kuitenkin parantamaan 1 700 vapaaehtoisen voimin, jotka kiertävät talosta taloon valistamassa vanhempia rokotteen tarpeellisuudesta.

BBC: Norsunluurannikon kaakaoviljelmien lapsityöläiset kärsivät

Yli puolet maailmalla kulutetusta kaakaosta tuottavan Norsunluurannikon kaakaoviljelmillä työskentelee yli 800 000 lasta, monet heistä vaarallisissa oloissa. Edes torjunta-aineita käyttävillä lapsityöläisillä ei yleensä ole suojavarusteita. Lapset saavat haavoja viljelmillä käytettävistä viidakkoveitsistä ja tekevät pitkää ja raskasta työpäivää. Tiedot selviävät Yhdysvaltain hallituksen tilaamasta raportista.

Suklaayhtiöt allekirjoittivat kansainvälisen toimintasuunnitelman vaarallisen lapsityön lopettamiseksi 10 vuotta sitten ja lupasivat tehdä pikaisia ja merkittäviä uudistuksia. Viime vuonna ne sitoutuivat vähentämään vaarallisissa oloissa työskentelevien lasten määrää 70 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Yhtiöt ovat kertomansa mukaan auttaneet jo satoja tuhansia viljelijäperheitä ja yli miljoonaa lapsityöläistä.

Tutkimuksessa kuitenkin selvisi, että vuosina 20012009 vain alle neljä prosenttia kaakaoteollisuuden työntekijöistä on saanut apua. Heistä 33 000 on lapsia. Vaikka vuoden 2020 tavoite saavutettaisiin, melkein neljännesmiljoona lasta tekisi yhä vaarallista työtä korjatessaan satoa monikansallisille suklaayrityksille.

Koonnut: Johanna Latvala

Tulosta Jaa kirjanmerkki

Päivitetty 17.11.2011


Tulosta Jaa kirjanmerkki
© Ulkoasiainministeriö 2006 | Tietoa palvelusta | kehitys.verkot@formin.fi
FORMIN.FINLAND.FI - ULKOASIAINMINISTERIÖ - UTSTRIKESMINISTERIET
Global.finland.fi on ulkoministeriön kehitysviestinnän verkkojulkaisu. Sen päivitys on päättynyt 30.6.2014.
Kirjoittajan nimellä varustetut artikkelit edustavat yksinomaan kirjoittajan kantaa.
© Ulkoasiainministeriö | Kehitysviestintä, Kanavakatu 3 C, 00160 Helsinki, sähköposti vie-30@formin.fi